Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Monkey Bread με δενδρολίβανο, λεμόνι και σκόρδο



Το Monkey bread ή monkey puzzle bread ή  sticky bread ή  pinch-me cake ή  monkey brains (λίγο ανατριχιαστικό . . .) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική σε κάποιο περιοδικό της εποχής και σε βιβλίο μαγειρικής το 1950. Η συνταγή όμως δεν πέρασε ποτέ τα σύνορα της Αμερικής όχι μέχρι πρόσφατα που μοιάζει να είναι η καινούργια μόδα.

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Κανελένια στεφάνια








Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μας αρέσει η πολίτικη κουζίνα ; να είναι άραγε αυτή καθεαυτή η μεστή πικάντικη γεύση της ; ή μήπως οι νοσταλγικοί δεσμοί που έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες με τις μυρωδιές της που ξεχύνονταν παλιά σε κάθε γειτονιά σε κάθε σοκάκι . . . η μυρωδιά που σε ταξιδεύει μέσα σε εικόνες, στο άρωμα της Πόλης, στα ηλιοβασιλέματα του Βοσπόρου, στη νοσταλγία του Ελληνισμού, στο μπαχάρι και τη κανέλα χαρίζοντας μια γλυκόπικρη γεύση στα Λιμάνια που πάντα αναζητούμε. 

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Κουλουράκια με σουσάμι & ταχίνι




Σουσάμι άνοιξε . . .  και για καλή υγεία και μακροζωία. 


Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα νεώτερα χρόνια, η κατανάλωση σουσαμιού και προϊόντων του όπως ταχίνι, χαλβάς και σησαμέλαιο έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και ασθενειών που έχουν να κάνουν με τη φθορά, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η στεφανιαία νόσος και η οστεοπόρωση γιατί είναι και καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου. Μια κουταλιά σούπας μας δίνει 148 mg ασβεστίου περίπου όσο μισό ποτήρι γάλα.

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Μαρμελάδα Πορτοκάλι & γλυκό



Γλυκό του κουταλιού






Ιανουάριος, μήνας για καλά, ζουμερά, γλυκά και μεγάλα πορτοκάλια. Δεν ξέρω αν σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού εμένα πάντως με βγάζουν ασπροπρόσωπη πάντα. Είτε γιατί θα έρθει κάποιος χωρίς να ειδοποιήσει και δεν θα έχω κάποιο άλλο γλυκό (δύσκολο αλλά όχι απίθανο) είτε γιατί θα το θέλω το καλοκαίρι με το δροσερό μου το γιαουρτάκι ή το παγωτάκι, είτε να διακοσμήσω ένα cheesecake κρύο. Πάντως ένα καλό γλυκό του κουταλιού πάντα βρίσκει την θέση του . Και ανάμεσα στα αγαπημένα μου το πορτοκάλι. Αργότερα όταν θα ανοίξει ο καιρός θα έχουμε και την ευκαιρία για βύσσινο, κεράσι και βερίκοκο.

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Quiche Lorraine (Κις Λορέν)



Με κασέρι και ζαμπόν


Η Κις λορέν, παρόλο που θεωρείται μια  κλασσική γαλλική συνταγή προέρχεται από την Γερμανία, από το βασίλειο Lothringen, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε από τους Γάλλους σε Lorraine. Ακόμα και η ονομασία προέρχεται από την γερμανική λέξη kuchen που σημαίνει κέικ. Παρ’όλα αυτά οι Γάλλοι ισχυρίζονται πως η πρώτη Quiche Lorraine φτιάχτηκε στην περιοχή της Λοραίνης το 1558. Η πρώτη εκδοχή της ανοιχτής αυτής πίτας δεν περιείχε τυρί, όπως συνηθίζεται να έχει σήμερα.

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Εκλεράκια

Η σοκολάτα είναι της μόδας. 

Από τους περασμένους αιώνες οι άνθρωποι είχαν υποκύψει στην απολαυστική γλυκιά γεύση του κακάο και των διάφορων ειδών σοκολάτας.
Όμως ποτέ δεν ήταν τόσο της μόδας, όσο σήμερα.