Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Κέικ με καρότο-μήλο-πορτοκάλι





Σήμερα αποφάσισα να σας δείξω ένα κέικ πλούσιο σε βιταμίνες και φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Πλησιάζει και η μεγάλη νηστεία και είπα έγκαιρα να σας κάνω ένα κεκάκι για τις δύσκολες μέρες όχι μόνο της νηστείας αλλά γενικά!!!
Πριν από λίγο καιρό έστειλα μια μαρμελάδα πορτοκάλι σε μια φίλη και εκείνη μου έστειλε  αυτό το κέικ. Καλά  έπαθα ένα τριτοκοσμικό σοκ με το που το δοκίμασα. Έχω κάνει διάφορα κέικ κατά καιρούς, αυτό όμως ήταν το κάτι άλλο. Χωρίς να έχει τρία βασικά υλικά που κάνουν θανατηφόρο ένα κέικ (αυγά, ζάχαρη, βούτυρο) ήταν τόσο ζωντανό, τόσο νόστιμο και τόσο αρωματικό που σχεδόν εξαφανίστηκε στο λεπτό!!!


Αυτή η φίλη μου δεν είναι ούτε μπλόγκερ  ούτε ασχολείται με το internet είναι όμως μια πολύ καλή μαγείρισσα και τελευταία και ο γιος της ακολουθεί κατά πόδας σε λίγο πιο επαγγελματικό επίπεδο.
Οφείλω να ευχαριστήσω την Γιάννα για την συνταγή της και ελπίζω να την χαρείτε και να την απολαύσετε και εσείς όπως και εγώ.

Απλά υλικά, εποχιακά φρούτα και πολύ εύκολη στην εκτέλεση της. Απλώς διάθεση να έχετε και όλα μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστα και αισιόδοξα στην ζωή σας. Λίγο άρωμα και λίγη γεύση μπορεί να μην λύσουν όλα σας τα προβλήματα, σίγουρα όμως θα σας κάνουν να αισθανθείτε  λίγο πιο όμορφα.



Υλικά:

230 γρ. Φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
100 γρ. καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
2 μεγάλα κόκκινα μήλα ή όποιο μήλο έχετε, τριμμένα στον τρίφτη
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη
2 πορτοκάλια (το χυμό τους) 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
120 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο 
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
80 γρ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
μια πρέζα κανέλα






Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι, καρύδια τριμμένα, μήλο τριμμένο, καρότο τριμμένο, κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού , ζάχαρη και σταφίδες εάν τα θέλουμε. Μπορεί να έχετε πράσινα μήλα και να είναι ξινά και να χρειάζεται λίγο ζάχαρη, μπορείτε πάλι να μην βάλετε την ζάχαρη και να βάλετε τις σταφίδες που είναι εξίσου γλυκές.
Ανακατέψτε με ένα πιρούνι ελαφρώς τα υλικά σας και προσθέστε το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού και όπως θα ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού ρίξτε το πάνω στο κουταλάκι με τη σόδα για να αφρίσει η σόδα σας. Ανακατέψτε λίγο ακόμη όλα τα υλικά σας και τοποθετήστε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή αν έχετε σε φόρμα σιλικόνης που δεν χρειάζεται βουτύρωμα και αλεύρωμα.


                                     

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για τουλάχιστον 50-55 λεπτά ανάλογα το φούρνο σας. Στα 50 λεπτά δοκιμάστε με ένα πιρούνι να τρυπήσετε σε μια μεριά το κέικ, αν το πιρούνι σας βγει στεγνό το κέικ είναι έτοιμο. Εάν είναι ακόμη υγρό, ψήστε λίγο ακόμη. 

Ελπίζω να γίνει το αγαπημένο σας κέικ γιατί πραγματικά είναι ότι πιο κοντά σε υγιεινό κέικ έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία  






Αφιερωμένο στην Γιάννα με αγάπη και την ευχαριστώ για αυτή την υπέροχη συνταγή.







6 σχόλια:

  1. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα σ'αυτή τη συνταγή είναι ότι γίνεται με πράγματα που έχουμε γενικά πάντα στο σπίτι!Φυσικά θα το κάνω σε μορφή muffins.AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ήταν που μου άρεσε και εμένα!!! και μην ξεχνάς με τα muffins λιγότερο ψήσιμο. Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Ένα βραβείο σε περιμένει εδώ: http://plektomaniac.blogspot.gr/2015/02/plektomaniac.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aν κάποιος δεν θέλει να βάλει καρότο βάζει παραπάνω μήλα ή απλά αφαιρεί το καρότο από την συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν τα αντικαταστήσεις τα καρότα με κάτι άλλο θα πρέπει να αφαιρέσεις ποσότητα από το αλεύρι σου. Αλλιώς συμπλήρωσε την ποσότητα του καρότου με μήλου ή αχλάδι αν θέλεις. Επειδή η συνταγή όπως το αναφέρω κιόλας δεν είναι δική μου, την έκανα ακριβώς όπως μου την έδωσαν. Κάνε και εσύ την δοκιμή σου αλλά συμπληρώνοντας στο τέλος το αλεύρι φροντίζοντας το τελικό σου μείγμα να είναι σαν χυλός. Ελπίζω να βοήθησα.

      Διαγραφή