Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τούρτα με φιστίκια Αιγίνης





Σήμερα έχω γενέθλια εγώ και το μπλόγκ μου, αυτό έκλεισε ένα χρόνο και εγώ άλλο ένα!!! Φυσικά ξέρετε ότι μια γυναίκα δεν αποκαλύπτει ποτέ τα χρόνια της μετά τα 40, άλλωστε δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία η ηλικία αρκεί να έχουμε διάθεση και όρεξη να ζούμε και να δημιουργούμε!!!


Η σημερινή τούρτα έχει να κάνει με ένα ξηρό καρπό εξαιρετικό, είναι μια σούπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, κάνει καλό στην καρδιά, στην χοληστερίνη, στα μάτια και στη δίαιτα ... ναι καλά ακούσατε, γιαυτό δεν χρειάζεται να έχετε πολλές ενοχές τρώγοντας αυτή τη τούρτα!!!

Αν έχετε ακολουθήσει τη συμβουλή μου κάνοντας το παντεσπάνι από την προηγούμενη ημέρα ή και από μερικές μέρες νωρίτερα θα βρείτε την τούρτα αρκετά εύκολη. 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν γιατί είπα ότι είναι αρκετά εύκολη όχι όμως και γρήγορη, θέλει τον χρόνο της σαν όλες τις τούρτες φυσικά.


Υλικά :


100 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
λίγο λικέρ βύσσινο ή άλλο της αρεσκείας σας

Για την κρέμα σοκολάτας:

300 γρ. κουβερτούρα (54% κακάο),
             τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
150 γρ. γάλα πλήρες

Για την κρέμα φιστίκι

200 γρ. φιστίκι Αιγίνης
4 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνης
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Προαιρετικά  μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για ενίσχυση του χρώματος.


Για την διακόσμηση

100 γρ. φιστίκι Αιγίνης
1 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο (ή της αρεσκείας σας) αραιωμένη με λίγο νερό.
1 κουτ. σούπας ζάχαρη


Εκτέλεση :

Για το παντεσπάνι

Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι για να σιροπιάσουμε το παντεσπάνι μας. 
Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε 1 λεπτό και αποσύρουμε , προσθέτουμε και το λικέρ.


Για την κρέμα σοκολάτας

Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την κομματιασμένη κουβερτούρα, περιμένουμε ένα λεπτό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Αφού έχουμε χτυπήσει την κρέμα γάλακτος (όλη και τα 600 γρ. ) την χωρίζουμε σε δύο ισόποσες δόσεις και παίρνουμε τη μία, ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα, ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί η σοκολάτα στην κρέμα.





Για την κρέμα φιστίκι

Σε μπλέντερ πολτοποιούμε τα φιστίκια, κρατώντας την ποσότητα που θέλουμε για την διακόσμηση της τούρτας.




Σε ένα μεταλλικό μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός λίγο τα αυγά με τη ζάχαρη, μεταφέρουμε το μπολ πάνω σε μεγαλύτερο κατσαρολάκι  με λίγο νερό που βράζει και ανακατεύουμε με σύρμα σε μπεν μαρί γρήγορα μέχρι να έχουμε μια λευκή παχύρρευστη κρέμα (αυτή η διαδικασία γίνεται για να αποστειρωθούν τα αυγά).






Αποσύρουμε από την φωτιά και συμπληρώνουμε τις ζελατίνες (αφού πρώτα τις έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό) και τις έχουμε στραγγίξει καλά. 
Συμπληρώνουμε και τον πολτό από το φιστίκι και ανακατεύουμε καλά. Το συγκεκριμένο μείγμα είναι αρκετά κολλώδες γιαυτό μην το αφήσετε και άλλο χρησιμοποιήστε το αμέσως πριν σας στεγνώσει.


Συμπληρώνουμε λίγο λίγο στην κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπημένη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Συμπληρώνουμε αν θέλουμε και 3-4 σταγόνες από το πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.


Συναρμολόγηση:

Σε ένα τσέρκι ή σε φόρμα με αποσπώμενη βάση 20-22 εκ. τοποθετούμε το παντεσπάνι και το ραντίζουμε με το σιρόπι που έχουμε κάνει.
Στρώνουμε από πάνω μια στρώση από κρέμα σοκολάτας. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο (γύρω στα 10 λεπτά) και μετά στρώνουμε και την κρέμα φιστίκι. Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο.




Αλείφουμε τα φιστίκια με την μαρμελάδα τα στρώνουμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ραντίζουμε με την ζάχαρη. Τα ψήνουμε στο γκριλ στους 180 C για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα στρώνουμε διάσπαρτα πάνω στην τούρτα μας πριν κρυώσουν πολύ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ.











4 σχόλια:

  1. Πω πω μου τρέχουν τα σάλια! Χρόνια πολλά και καλά και σε σένα και στο μπλογκ!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Αριάδνη και εσύ ότι επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια σου πολλά, γλυκά και δημιουργικά! Να τα εκατοστήσετε κι εσύ και το υπέροχο μπλογκ σου. Μ' αρέσει που μας απαλλάσεις από τις τύψεις του γλυκού...λες και υπήρχε περίπτωση να μη το φάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που όσοι είστε φίλοι της Άννας δεν έχετε πρόβλημα και ούτε ενοχές με τα γλυκά, γιατί οι δικοί μου είναι με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι!!!!

      Διαγραφή