Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ρυζόγαλο σοκολατένιο









Σήμερα θα κάνω ένα αφιέρωμα για ένα γλυκό/επιδόρπιο που είναι πολύ παρεξηγημένο!!!
Θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι το ρυζόγαλο είναι ένα πολύ νόστιμο και γεμάτο θρεπτικά συστατικά γλυκάκι που είναι και εξίσου μια πλήρες τροφή. Για να σας πείσω όμως φαντάζομαι ότι θέλετε το κάτι παραπάνω από το να φάτε απλά μια κρέμα πιάτου με βρασμένο ρύζι !!! Συμφωνώ απόλυτα μια και εγώ είχα την ίδια γνώμη μέχρι που ο άντρας μου με έπεισε να το κάνουμε σοκολατένιο ... πραγματικά είναι σαν να τρως κάτι άλλο.


Είναι απλό, εύκολο, γρήγορο και μπορείτε να το κάνετε κάθε φορά που κοντεύει να λήξει το γάλα σας (μια καλή δικαιολογία) αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό αντί να τρώτε συνεχώς δημητριακά με γάλα.




Εγώ πάντως σας έκανα και το παραδοσιακό ρυζόγαλο για να μην έχει κανένας παράπονο !!! Που όπως θα δείτε στην εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να ξεκινήσετε το ρυζόγαλο με την απλή του μορφή και να το κάνετε και με τις δύο παραλλαγές .
Θα ήθελα επίσης να σας επισημάνω ότι αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και με καστανό ρύζι, έχει όλα τα οφέλη του ακατέργαστου ρυζιού και το ρύζι δεν λιώνει, κρατάει στο δόντι. Θα έλεγα ότι θυμίζει λίγο την "βαρβάρα" (παραδοσιακό γλυκό που γίνετε την ημέρα της γιορτής της Αγ. Βαρβάρας).






Υλικά: 

100 γρ. ρύζι καρολίνα (ή καστανό)
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
60 γρ. ζάχαρη καστανή
1 λίτρο γάλα 1,5% λιπαρά
3 κουτ. σούπας κορν-φλάουρ
1 βανίλια
200 γρ. κουβερτούρα 54% 


Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ρύζι και αρκετό νερό και το βράζουμε. 
Μόλις βράσει το ρύζι το αποσύρουμε και το στραγγίζουμε. 
Βάζουμε τα 900 γρ. από το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με την βανίλια και το βρασμένο ρύζι και το τοποθετούμε στην εστία σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίζει να αχνίζει το γάλα μας, ανακατεύοντας τακτικά. 
ΠΡΟΣΟΧΉ το γάλα μας δεν πρέπει να έρθει σε βρασμό (δεν θέλουμε να κοχλάσει).
Μετά από τα 10 λεπτά και αφού αχνίζει καλά ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Αμέσως μετά ρίχνουμε και το κορν-φλάουρ που το έχουμε διαλύσει με τα υπόλοιπα 100 γρ. κρύου γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει το ρυζόγαλο οπότε και αποσύρουμε από την φωτιά. Δεν θέλουμε να δέσει πάρα πολύ γιατί με το που θα μπει και η σοκολάτα θα δέσει περισσότερο.

Τώρα σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε έχουμε το ρυζόγαλο μας απλό, εάν το θέλουμε έτσι απλώς γεμίζουμε τα γυάλινα μπολάκια αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο.

Αν το θέλουμε σοκολατένιο ρίχνουμε μέσα στο ζεστό ρυζόγαλο την σοκολάτα μας που έχουμε ψιλοκόψει  ή λιώσει στο φουρνάκι μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα γυάλινα μας μπολ. Μετά από 5 λεπτά τοποθετούμε στο ψυγείο.

Εάν θέλουμε διακοσμούμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα ή κανέλα για το απλό ρυζόγαλο αλλά αφού τα βγάλουμε από το ψυγείο και θέλουμε να τα καταναλώσουμε.
Και μια συμβουλή , το ρυζόγαλο δεν αντέχει πάνω από 3 ημέρες στο ψυγείο πρέπει να καταναλωθεί γιατί αρχίζει και ξεχωρίζει το γάλα από την κρέμα. Βέβαια να ξέρετε ότι η ποσότητα του ενός λίτρου γάλακτος βγάζει 4 μέτρια γυάλινα μπολ (όχι και πολύ μεγάλη ποσότητα, λογικά καταναλώνετε σε 3 ημέρες).


Καλή επιτυχία 










5 σχόλια:

  1. Τι μου θύμησες τώρα! Μας έφερε ένας φίλος γάλα από αγελάδα από σπίτι και το ρυζόγαλο που έκανε η μαμά μου ήταν θεικό!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, καλά εσύ βάλθηκες να μας κάνεις να λιμπιστούμε ακόμη και γλυκά που δεν θα ζητούσαμε ποτέ! Να, τώρα με αναγκάζεις να δοκιμάσω να φτιάξω ριζόγαλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να πεις έχω τον τρόπο μου!!! Κάντο θα σου αρέσει!!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Αυτό πρέπει να είναι απίστευτα νόστιμο!!! Δεν έχω φάει ποτέ σοκολατένιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή