Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σοκολατένιος βαλεντίνος




Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382.


Η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί την ημέρα που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται ο έρωτας σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όμως οι συγκρούσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα ζευγάρια την αγαπησιάρικη υποτίθεται αυτή ημέρα, δεν έχουν προηγούμενο. Αυτός την ξεχνάει, αυτή περιμένει πολλά περισσότερα εκείνη την ημέρα και τελειωμό δεν έχει.
Έτσι εγώ σήμερα προτιμώ να σας μιλήσω για σοκολάτα παρά για τον Αγ. Βαλεντίνο. Ένα σοκολατένιο γλυκάκι που θα κάνουμε ειδικά γι αυτή την ημέρα και αν κάποιος σας πει ότι αυτό το γλυκάκι δεν είναι αρκετό για να σαγηνεύσεις  τον σύντροφο σου τότε προφανώς αυτός δεν γιορτάζει αυτή την ημέρα. 
Είναι ιδιαίτερο και ευχάριστο και θα απολαύσετε τις έντονες γεύσεις και αντιθέσεις της σοκολάτας με το  βύσσινο όσο σε κανένα άλλο γλυκό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την παρασκευή αυτού του ρομαντικού η μήπως  αμαρτωλού γλυκού !!!

Υλικά :

200 γρ. κουβερτούρα
θήκες σιλικόνης σε σχήμα καρδιάς (τις βρίσκετε σε συσκευασία των 6 στο cook shop)
βύσσινο γλυκό

Υλικά για τη μους σοκολάτας:

200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. γάλα πλήρες

250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή.
1 κουτ. της σούπας άχνη ζάχαρη



Εκτέλεση για της σοκολατένιες θήκες καρδιάς.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα.  Φαντάζομαι ότι όλοι έχουν μάθει μέχρι τώρα τι είναι το μπεν-μαρί (σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει βάζουμε από πάνω ένα μικρότερο που λιώνουμε την σοκολάτα) ας όμως επαναλάβουμε τη διαδικασία με το φουρνάκι μικροκυμάτων. Σε ένα γυάλινο μπολ ή πλαστικό που να κάνει για τα μικροκύματα, κομματιάζουμε την σοκολάτα και βάζουμε αρχικά για 50 δεύτερα. Βγάζουμε και ανακατεύουμε, ξαναβάζουμε για 10 δεύτερα και ξανά ανακατεύουμε. Λογικά στο λεπτό θα πρέπει να έχει λιώσει αν όχι τότε βάζουμε άλλα 10 δεύτερα.
Παίρνουμε δύο κουταλιές της σούπας από την λιωμένη κουβερτούρα και τις βάζουμε σε μια φόρμα καρδιάς και αρχίζουμε και κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να πάει η κουβερτούρα παντού αφήνοντας λίγο κενό στην επιφάνεια της θήκης για να μπορέσουμε να τις ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά η σοκολάτα (ίσως χρειαστούν και 2 ώρες).


Εάν σας αρέσει η λευκή σοκολάτα τολμήστε το.


Με πολλή προσοχή και από το πάνω μέρος της καρδιάς και όχι από τη μύτη  ξεφορμάρουμε τις καρδιές σοκολάτας. 



Εκτέλεση για τη μους σοκολάτας:

Σε ένα μπολ κομματιάζουμε τη σοκολάτα. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και λίγο πριν αρχίσει να παίρνει βράση αφαιρούμε και ρίχνουμε πάνω στην σοκολάτα (θα το καταλάβουμε γιατί αρχίζει να αχνίζει).  Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος που  είναι κρύα από το ψυγείο με την άχνη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα . Μόλις γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι αποσύρουμε τα 3/4 της κρέμας και αφήνουμε το 1/4 στο μπολ για να το χτυπήσουμε λίγο ακόμη μέχρι να γίνει πλέον σαντιγί. Στο μπολ που έχουμε μεταφέρει τα 3/4 της παχύρρευστης κρέμας ρίχνουμε και τη σοκολάτα με το γάλα που έχουμε λιώσει. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις μέχρι  να ενσωματωθεί η σοκολάτα καλά. Αφήνουμε λίγο και τα δύο μπολ στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν.  

Συναρμολόγηση :

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με μους σοκολάτας τις καρδιές. Σε σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε σαντιγί και  διακοσμούμε. Και τέλος όπως λέμε το κερασάκι στην τούρτα, εμείς βάζουμε το βύσσινο στην κορυφή  και αφήνουμε να πέσει ακανόνιστα το σιρόπι.

Εναλλακτικά εάν θέλετε αντί για βύσσινο μπορείτε να βάλετε φράουλα, βατόμουρο ή κεράσι.

Καλή επιτυχία με το γλυκάκι.


Εύχομαι φέτος να πάρετε ότι επιθυμείτε από τον καλό σας 
αλλά και πάλι . . . ίσως μόνο η αγάπη να φτάνει !!!











2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, κι εγώ προτιμώ τη σοκολάτα από τον άγιο Βαλεντίνο και οι καρδίες, μπήκαν ήδη στη δική μου καρδία! Είναι πανεύκολη συνταγή, ότι πρέπει για τις μόνιμες λιγούρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ που είμαι ερωτευμένη με τη σοκολάτα τι κερδίζω; Εγώ δεν τα πάω καλά με αυτές τις γιορτές αλλά χαίρομαι να βλέπω ωραίες δημιουργίες <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή