Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Μπαστουνάκια πορτοκαλιού με σοκολάτα



Είμαι γλυκατζού . . .  δεν μπορώ να το αρνηθώ, τι να κάνω άλλωστε θα το έχετε καταλάβει μέχρι τώρα. Απορώ με τους ανθρώπους που λένε ότι δεν τους τραβάνε τα γλυκά, θα μπορούσα να φάω ένα γλυκό ότι ώρα και να είναι αλλά για μένα δεν θεωρείται πλήρες ένα γεύμα αν δεν έχει και το γλυκάκι του στο τέλος, είναι η μοναδική στιγμή που το απολαμβάνω περισσότερο. 


Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά να είναι μεγάλο κομμάτι γλυκού όπως ένα κομμάτι τούρτας ή τάρτας, αυτά είναι πάντα υπερβολικά, αρκεί και μια μπουκιά, ποιος άλλωστε λέει όχι σε μια μπάλα παγωτού με την αγαπημένη του γεύση, σε ένα και μόνο σοκολατάκι  . . . αλλά επειδή οι περισσότεροι από εμάς θα νηστεύουν αυτόν τον καιρό ένα μικρό γλυκάκι είναι αρκετό και φυσικά τι ποιο ωραίο από ένα φρούτο εποχής με σοκολάτα !!!
Έχει μόνο τρία υλικά και μπορείτε να διαλέξετε και μέχρι ποιο σημείο θέλετε να φτάσετε, μια και έχει 3 παραλλαγές. Μπορείτε να σταματήσετε στην φάση που τα πορτοκάλια γίνονται ζαχαρωτά ή μισά-μισά ή και όλο επικάλυψη σοκολάτας. 
Διαλέξτε εσείς και απλά ακολουθήστε με, πρέπει όμως να σας προειδοποιήσω ότι είναι πλήρως εθιστικά !!!


Υλικά:

500 γρ. φλούδες πορτοκαλιού (ακέρωτου) γύρω στα 7-8 μέτρια πορτοκάλια.
1 κιλό ζάχαρη
600 γρ. νερό
450 γρ. κουβερτούρα
1 κουτ. γλυκού σπορέλαιο ή ηλιέλαιο (προαιρετικά)


Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λωρίδες του ενός εκατοστού (ή όσο φαρδιές θέλετε εσείς) .


Τοποθετούμε τις φλούδες σε λεκανάκι και σκεπάζουμε με νερό. Τοποθετούμε και ένα πιάτο από πάνω έτσι ώστε να κρατάει όλες τις φλούδες μέσα στο νερό.


Αφήστε 2 μέρες στο νερό αλλάζοντας 3-4 φορές την ημέρα το νερό τους. Την τρίτη μέρα στραγγίξτε και τοποθετήστε τις φλούδες σε κατσαρόλα σκεπάζοντας τις με νερό. Τοποθετήστε στην φωτιά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός αφήστε για 10 λεπτά . Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά στραγγίστε και πετάξτε το νερό και επαναλάβετε άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία.
Πλύνετε την κατσαρόλα σας βάλτε τη ζάχαρη και το νερό τοποθετήστε στην φωτιά , ανακατέψτε για λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, βάλτε και τις φλούδες, μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για 40 περίπου λεπτά. Το άσπρο κομμάτι θα γίνει σχεδόν διάφανο και το σιρόπι θα πρέπει να έχει σχεδόν τελειώσει. Αποσύρετε από την φωτιά και σε σχάρα με λαδόκολλα απλώστε τις φλούδες να κρυώσουν για μισή ώρα περίπου και να στραγγίσουν καλά. 






Σε μπεν μαρί ή στο φουρνάκι μικροκυμάτων λιώστε την κουβερτούρα , προσθέστε και το λάδι (για να διατηρηθούν και στο ψυγείο) βουτήξτε  τις φλούδες και σε αλουμινόχαρτο αφήστε να στεγνώσουν για τουλάχιστον μερικές ώρες.
Τώρα αν θέλετε μπορείτε να καταναλώσετε τις φέτες μόνο ζαχαρωμένες ή να επικαλύψετε μόνο τη μισή φλούδα ή να επικαλύψετε όλη την φλούδα με σοκολάτα. Αυτό το αφήνω στα δικά σας γούστα.
Πάντως ότι και να επιλέξετε να κάνετε είναι πεντανόστιμα και στις 3 παραλλαγές.
Έαν επιλέξετε να καταναλώσετε τις φλούδες χωρίς επικάλυψη καλά θα είναι να τις διατηρήσετε σε κλειστό σκεύος για να μην στεγνώσουν και θα πρέπει να φροντίσετε να τις καταναλώσετε πιο σύντομα από ότι εάν επικαλυφθούν με σοκολάτα (γιατί έτσι θωρακίζετε η φλούδα) που μπορούν να διατηρηθούν και πολύ περισσότερο καιρό στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή











6 σχόλια:

  1. Μμμμμ γλυκό! Τέλεια... Βασιλική, ξέρεις κι εγώ είμαι του γλυκού και στη νηστεία δυσκολεύομαι λιγάκι, γιατι σκέτη η σοκολάτα υγείας δε μου αρέσει. Με τέτοιους συνδυασμούς, όμως... μας έκαψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κορίτσια προσέξτε μόνο είναι πολύ εθιστικό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες και σε αυτό το γλυκάκι το οποίο δε του το είχα ότι είχε τόση διαδικασία :) Ωραίο είναι όμως και επιβεβαιώνω για το εθιστικό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας! Έχω υπέροχα χοντρό φλούδα λεμόνια. Θα μπορούσα να κάνω την ίδια διαδικασία αντί πορτοκαλιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν το έχω κάνει, φαντάζομαι ότι εάν ακολουθήσεις την ίδια ακριβώς διαδικασία του ξεπικρίσματος ότι θα γίνετε. Θα ήθελα να ξέρω το αποτέλεσμα εάν το κάνεις, μου ακούγετε πολύ ενδιαφέρον!

      Διαγραφή