Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Σπιτική "πέτσα" ή πεστίλι από βερίκοκο



Πέτσα, αγαπημένο σνακ, τη λάτρευα από παιδί κι ας γίνονταν τα χέρια μου χάλια!
Μέχρι και τώρα που έχω πάρα μεγαλώσει, η λατρεία παραμένει. Όποτε έμπαινα σε μαγαζί με ξηρούς καρπούς χτυπούσα και κάνα δυο φεύγοντας, έτσι για το καλό!
Τόσα χρόνια η βερικοκιά μας έβγαζε πολλά βερίκοκα, δεν μπορώ να πω, φέτος όμως το τράβηξε λίγο ... παραπάνω, φτιάξαμε μαρμελάδες ... όποιος θέλει το τηλέφωνο μου το ξέρει!
Έχω την εντύπωση ότι με την φετινή παραγωγή κλείσαμε για μερικά χρόνια. Είπα να κάνω και ένα cheesecake, μερικά chutney ... αλλά βλέπω ότι το δέντρο έχει ακόμη!!!
Μοίρασα μερικές σακούλες σε φίλους αλλά και ξένους που περνούσαν και κοιτούσαν το δέντρο, έχουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες που κάνουμε την δίαιτα του βερίκοκου ... αλλά αυτά εκεί, δεν λένε να τελειώσουν με τίποτα.
Έτσι είπα να κάνω μια σπιτική πέτσα, να το ευχαριστηθώ ακόμη περισσότερο!



Στην ουσία η πέτσα ή πεστίλι είναι αποξηραμένη μαρμελάδα! Το προϊόν της ανατολίτικης κουζίνας αποτελεί μια έξυπνη δημιουργία για σνακ από φρούτο. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Βόρεια Ελλάδα καθώς το έκαναν γνωστό οι πρόσφυγες από την Ανατολή αλλά πραγματικά ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!
Η διαδικασία της παρασκευής είναι απλή αλλά χρονοβόρα. Μόλις όμως την ολοκληρώσουμε θα έχουμε ένα υγιεινό γλυκό που μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό στο ντουλάπι μας. Πολλά φρούτα γίνονται πέτσα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το δαμάσκηνο και οι φράουλες και σε πολλά μέρη προσθέτουν ξηρούς καρπούς και σουσάμι.


Πολύ ξεχωριστό είναι το πεστίλι που φτιάχνουν οι Καππαδόκες. Γίνεται από ξερά βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα ή σύκα. Βράζονται τα φρούτα μαζί μέχρι να γίνει ένας πολτός. Στη συνέχεια το απλώνουν σε καλαμένια ράφια στρωμένο με ολοκαίνουργιο χασέ (άσπρο βαμβακερό ύφασμα με την κόλλα του) και στρώνουν τον πολτό των φρούτων σε ομοιόμορφο λεπτό στρώμα και μένει έτσι απλωμένο σε ευάερο μέρος μέχρι να στεγνώσει και να γίνει σαν πέτσα. Την ξεκολλούν υγραίνοντας ελαφρά το κάτω μέρος του χασέ. Το τυλίγουν σε ρολό και το διατηρούν όλο το χειμώνα τυλιγμένο στο πανί. Όταν θέλουν κόβουν ένα κομμάτι, βάζουν κάποιο ξηρό καρπό, το τυλίγουν σαν φλογέρα και το προσφέρουν. 

Υλικά:

1000-1300 γρ. βερίκοκα ώριμα (χωρίς το κουκούτσι)
3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κουτ. σούπας κορν-φλάουερ

Η ποσότητα είναι για 2 ταψιά περίπου 25Χ35εκ. μπορείτε να τα ψήσετε μαζί και κάθε μια ώρα να αλλάζετε τα ταψιά πότε το ένα στην πάνω σχάρα και πότε το άλλο για να ψηθούν ομοιόμορφα.



Εκτέλεση:

Διαλέξτε φρούτα ώριμα. Πλύντε τα, στραγγίστε τα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.


Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το χυμό λεμονιού και βράστε σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά μέχρι τα βερίκοκα να βγάλουν όλα τους τα υγρά και να μαλακώσουν.


Αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία και με το ράβδο-μπλέντερ πολτοποιήστε τα. Δοκιμάστε το φρούτο και ανάλογα βάλτε ζάχαρη όση εσείς νομίζετε αλλά μην βάλετε πάνω από 4 κουταλιές γιατί η συγκεκριμένη παρασκευή πρέπει να είναι γλυκόξινη.


Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύστε το κορν-φλάουερ με δύο κουταλιές κρύο νερό και ρίξτε το στην κατσαρόλα. Μεταφέρετε την κατσαρόλα ξανά στην εστία και συνεχίστε το βράσιμο (σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα) ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει καλά και όπως το ανακατεύετε με την κουτάλα να αρχίσει να φαίνεται ο πάτος της κατσαρόλας (περίπου 20-25 λεπτά).
Κάντε μια δοκιμή σε ένα πιατάκι και εάν τραβήξετε γραμμή και αυτή μείνει ο πολτός σας είναι έτοιμος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσο περισσότερο θα δένει τόσο περισσότερο θα πιτσιλάει, γιαυτό εάν χρειαστεί να χαμηλώσετε λίγο την εστία. 


Κατεβάστε την από την φωτιά. Απλώστε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί  όσο είναι ακόμη ζεστή και απλώστε την σε ένα λεπτό φύλλο, περίπου 1 χιλιοστού (δεν θα πρέπει να βλέπετε την λαδόκολλα όμως). Φροντίστε οι άκρες να έχουν λίγο περισσότερο πολτό γιατί θα ξεραθούν εύκολα στον φούρνο.




Ψήστε στους 80-100 βαθμούς για 3 περίπου ώρες (ίσως χρειαστεί και παραπάνω), δοκιμάζοντας τακτικά μετά τις 2 1/2 ώρες με το δάχτυλο σας  (δεν πρέπει να κολλάει) και γυρίζοντας το ταψί φορά γιατί οι περισσότεροι φούρνοι έχουν κάποια σημεία πιο δυνατά.
Ο στόχος είναι να μην είναι πολύ κολλώδες το μείγμα που θα βγάλετε, αλλά να μην έχει ξεραθεί κιόλας.  Αφήστε την πέτσα να κρυώσει , κόψτε με το ψαλίδι λωρίδες, τυλίξτε με την ίδια λαδόκολλα ή αφαιρέστε την πέτσα και τυλίξτε την σε καθαρή λαδόκολλα ή σε διάφανη μεμβράνη.
Διατηρήστε εκτός ψυγείου  σε βαζάκια και σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Εναλλακτικά:

Εάν έχετε χώρο προστατευμένο στον ήλιο μπορείτε να  βάλετε το ταψί σκεπασμένο με τούλι για να είναι προστατευμένο από έντομα για 2-3 μέρες. Μόλις στεγνώσει κόψτε σε λωρίδες, διατηρήστε εκτός ψυγείου τυλιγμένο σε ρολό και σε λαδόκολλα ή διάφανη μεμβράνη.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου