Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Cinnamon roll cake (κέικ)





Λατρεύω την κανέλα και πρέπει να ομολογήσω ότι όπου μπορώ και δεν μπορώ την χρησιμοποιώ. Ειδικά βέβαια στα γλυκά που τα απογειώνει με την θεσπέσια μυρωδιά της. 
Το σημερινό γλυκό πραγματικά απογειώνει τη μυρωδιά και την γεύση της κανέλας μιας και γίνεται ένα μείγμα με βούτυρο και καστανή ζάχαρη.


Φαντάζομαι πως λίγο πολύ όλοι έχετε δοκιμάσει κάποια εκδοχή του cinnamon rolls. Μια δικιά μου εκδοχή είχα κάνει παλαιότερα, Ρολάκια με κανέλα, ζάχαρη και βούτυρο. Η αλήθεια είναι πως γενικά τα cinnamon rolls δεν είναι και ότι πιο ντελικάτο θέλεις να φας, πιστεύω ότι αν δεν είχε αυτή την τρελή μυρωδιά ίσως οι κυρίες των σαλονιών να μην θέλανε να τα φάνε, μια αμηχανία την έχεις όταν θέλεις να το βουτήξεις και δεν ξέρεις πως να το κάνεις με ευγένεια. Νομίζω ότι όλοι έχετε καταλάβει τι εννοώ και σίγουρα όλοι έχετε βρεθεί σε εκείνη την άβολη θέση να καθίσετε σε ένα μαγαζί να έχετε παραγγείλει ένα διπλό μπέργκερ και να μην ξέρετε πως να αρχίσετε!!! 
Ε ένα τέτοιο πράγμα παθαίνεις και με τα cinnamon rolls, γιαυτό εγώ είπα να κάνουμε κάτι πιο ντελικάτο, που να τρώγεται έστω με ένα πιρουνάκι!!!

 

Θα εκπλαγείτε μόλις κάνετε αυτό το υπέροχο κέικ, ένα κομμάτι δεν θα είναι αρκετό, αλλά και ποιος νοιάζεται μια και αφού τρώγεται με πιρουνάκι είναι μια χαρά!!!
Είναι εξαιρετικό για τον απογευματινό καφέ και πολύ ανάλαφρο για το πρωινό , που αν σκεφτούμε τι βλακείες τρώμε παίρνοντας από έξω τυρόπιτες και κρουασάν, μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε αυτό το υπέροχο cinnamon roll cake!!!

Υλικά:

Για το κέικ

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
95 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (λιωμένη)
300 γρ. πλήρες γάλα
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
μια πρέζα αλάτι

Για το μείγμα cinnamon (κανέλας)

150 γρ. βούτυρο αγελάδας μαλακωμένο και όχι λιωμένο
150 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη καφέ ή καστανή μαλακή
1 1/2 κουτ. σούπας κανέλα
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Για το γλάσο

180-200 γρ. άχνη 
6-7 κουτ. σούπας γάλα
1/2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πρώτα θα ετοιμάσουμε το μείγμα cinnamon, βάζοντας σε ένα μπολ το βούτυρο (που είχαμε αρκετές ώρες εκτός ψυγείου για να μπορέσουμε να το δουλέψουμε) , την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.





Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι και αφήστε στην άκρη. Σε άλλο βαθύ σκεύος ανακατέψτε το γάλα με τα αυγά και την βανίλια και μόλις ανακατευτούν καλά ρίξτε τα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Κάποιους σβόλους ίσως να έχετε αλλά δεν πειράζει.


Ρίξτε στο μείγμα λίγο λίγο το λιωμένο (όχι καμένο) βούτυρο και ανακατέψτε καλά να ενσωματωθεί πριν ρίξετε άλλο. Μόλις τελειώσετε με το βούτυρο μεταφέρετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τώρα εδώ πρέπει να επιστήσω την προσοχή σας, εάν η φόρμα σας είναι παλιά και δεν σφραγίζει καλά ή κόψτε και βάλτε ένα χαρτί ψησίματος στην βάση και μετά κλείστε το κούμπωμα ή αν δεν είστε σίγουροι ότι και αυτό κάνει πάρτε ένα ταψάκι απλό ιδίου μεγέθους υπολογίζοντας ότι το κέικ θα φουσκώσει (άρα να είναι λίγο ψιλό μην είναι ταρτιέρας).


Αφού βάλατε το μείγμα του κέικ στην φόρμα, κόψτε την μύτη από την σακούλα το πολύ 1 εκ.  και δημιουργήστε ένα σαλιγκάρι με το μείγμα cinnamon επάνω στο κέικ σας. 


Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Για να είστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα σε κομμάτι κέικ και όχι τον cinnamon πολτό, εάν η οδοντογλυφίδα βγει στεγνή το κέικ σας είναι έτοιμο αλλιώς αφήστε άλλα 5 λεπτά. Και έτσι και αλλιώς το κέικ μας θέλουμε να είναι λίγο ζουμερό μην στεγνώσει τελείως. 
Τώρα αρχικά ίσως να τρομάξετε όταν θα βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, θα έχει κάπως παράξενη εμφάνιση. Μην βιάζεστε αφήστε το να κρυώσει λίγο και θα στρώσουν όλα. 

Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ετοιμάστε το γλάσο. Σε ένα μπολάκι βάλτε την άχνη, ρίξτε 5 κουταλιές γάλα και αρχίστε με ένα πιρούνι ή σύρμα να ανακατεύετε, εάν θεωρείτε ότι είναι παχύ συμπληρώστε μια ακόμη κουταλιά γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα. Την σύσταση που θα έχει το γλάσο το αφήνω σε εσάς, εάν θέλετε μπορείτε να το αραιώσετε και άλλο με μισό κουταλάκι γάλα πλέον. Εμένα μου αρέσει το γλάσο (θα το έχετε καταλάβει και από την φωτογραφία) και έτσι έβαλα 6 κουταλιές γάλα και σταμάτησα, έγινε αρκετά παχύ.
Ανοίξτε την φόρμα για να ανασάνει το κέικ (εάν έχετε χρησιμοποιήσει με κούμπωμα) και μόλις έχετε την σύσταση που θέλετε πρέπει αμέσως να περιχύσετε το κέικ γιατί το γλάσο θα σφίξει.

Θα πρότεινα το πρώτο κομμάτι που θα φάτε να είναι χλιαρό το κέικ, μην αφήσετε να κρυώσει τελείως, όλο το μεγαλείο αυτού του κέικ είναι αυτή η στιγμή που όλα είναι σχεδόν ρευστά, χλιαρά και μοσχοβολούν κανέλα, ζάχαρη και βούτυρο!!!

Το κέικ αν καταφέρετε και το κρατήσετε για δεύτερη ημέρα διατηρείται εκτός ψυγείου και είναι εξίσου νόστιμο, εάν έχετε και την ειδική θήκη για τα κέικ με το καπάκι είναι ακόμη καλύτερα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗ









6 σχόλια:

  1. Αχ Βασιλική!Πάλι μας κατέστρεψες!τι κέικ είναι αυτό!!!Μόνο που το βλέπω μου τρέχουν τα σάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα ρε Βάσω τι μας κάνεις!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται τέλειο και αρκετά εύκολο!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φανταστική συνταγή, την...έκλεψα για να τη κάνω μετά τη..δίαιτα και να την καταβροχθίσω όλη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή