Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Σύκο γλυκό του κουταλιού




Μπήκε και ο Μάιος και λέω να κάνουμε κανένα γλυκάκι. Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο στην μεσαία μου αδελφή που περιττό να σας πω έχει κάνει το συγκεκριμένο γλυκό και μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή της που είναι από τα καλύτερα σπιτικά γλυκά του κουταλιού που έχω φάει και για να σας το λέω εγώ καταλαβαίνετε ότι μάλλον δεν υπερβάλω. 




Η συκιά μας φέτος στα καλύτερα της και είπαμε να μην τα αφήσουμε να πάνε χαμένα γιατί έτσι και αλλιώς αυτό τον καιρό τα σύκα και που θα ωριμάσουν δεν είναι και τα καλύτερα για να τα καταναλώσουμε ωμά. Θα πρέπει να περιμένουμε τον Αύγουστο για τα καλά τα σύκα οπότε  και θα κάνουμε και μια μαρμελάδα θειική. 



Πήρα και εγώ λοιπόν το τετράδιο μου και πήγα στο χωριό που ζει η αδελφή μου για να γράψω την συνταγή και να σας την μεταφέρω όσο το δυνατόν καλύτερα γίνετε. Ήπιαμε το καφεδάκι μας, με κέρασε το συκαλάκι μου και ξεκινήσαμε για την συνταγή. Δεν χρειάζεται να σας πω για τον αέρα του χωριού που αν και δεν είναι σε κανένα βουνό με υψόμετρο είναι τόσο καθαρός που σχεδόν θα έχω καθαρά πνευμόνια για τουλάχιστον ένα μήνα. Όνειρο μου είναι όταν κάποια στιγμή θα έχω απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις που με κρατάνε στην πόλη να πάω και εγώ να ζήσω σε ένα χωριό. 

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε και σας εύχομαι προκαταβολικά καλή επιτυχία.

Υλικά:

1 κιλό σύκα (άγουρα)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
6 κούπες νερό
1 βανιλίνη 
χυμό από μισό λεμόνι
1 κουτ. σούπας γλυκόζη
1 κομμάτι σαν ρεβύθι γαλαζόπετρα
1 κουτ. γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ)

Ασβεστόνερο (θα χρειαστούμε 1 κουταλιά σούπας ασβέστη σβησμένο για 1 λίτρο νερό)
Διαλύστε τον ασβέστη στο νερό και περάστε από λεπτή σήτα για να κρατήσει τυχόν κομματάκια ασβέστη που δεν έχουν διαλυθεί.  


Εκτέλεση:

Διαλέγουμε σύκα μακριά όταν είναι ακόμη τρυφερά και δεν έχουν σποριάσει (αρχές Μαΐου). Κόψτε λίγο το κοτσανάκι πλέντε καλά και βάλτε για 1 ώρα στο ασβεστόνερο. Φορέστε γάντια κατά την διαδικασία. Μετά την ώρα στραγγίστε και ξεπλύνετε τουλάχιστον 2-3 φορές. 
Βάλτε σε βαθιά κατσαρόλα τα σύκα, γεμίστε νερό που να τα σκεπάζει  και τοποθετήστε στην φωτιά. Από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός αφήστε για 10 λεπτά και αφαιρέστε από την φωτιά. Στραγγίστε το νερό και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 3 φορές στο σύνολο. 
Στην δεύτερη φορά ρίξτε και τη γαλαζόπετρα ( με αυτό τον τρόπο θα κρατήσετε το έντονο πράσινο χρώμα του σύκου). 
Μετά το 3 ξεπίκρισμα  σουρώστε καλά και αφήστε να κρυώσουν. 
Τρυπήστε από το κοτσανάκι μέχρι το τέλος του σύκου με μια βελόνα πλεξίματος ή ένα μεγάλο καρφί ή φουρκέτα (διαμπερές τρύπημα), βάλτε τα σε νερό με μια κουταλιά ξινό για 1 ώρα, σκεπάστε τελείως με νερό και τοποθετήστε και ένα πιάτο από πάνω για να είστε σίγουροι ότι θα τα κρατήσει μέσα στο νερό.
Με αυτό το τρόπο το ξινό θα περάσει και μέσα από την τρύπα στο εσωτερικό του σύκου και δεν θα  τα αφήσει να ζαχαρώσουν.



Στραγγίστε καλά. Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 10 λεπτά (από την ώρα βρασμού). Ρίξτε τα σύκα και βράστε για 15-20 λεπτά. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε στην άκρη για 24 ώρες, π.χ αν το κάνατε στις 6 το απόγευμα πρέπει να το αφήσετε μέχρι τις 6 το απόγευμα της επομένης ημέρας.

Τέλος τοποθετήστε την κατσαρόλα με τα σύκα στην φωτιά και βράστε για περίπου 1 ώρα (στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε) μέχρι να δέσει το σιρόπι σας. Κάπου προς τα 3/4 της ώρα ρίξτε μέσα τη βανίλια, τη γλυκόζη και το χυμό λεμόνι. Εάν δείτε ότι στην ώρα τα σύκα έχουν μαλακώσει και το σιρόπι δεν έχει δέσει, αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα τα σύκα και τοποθετήστε στην άκρη, συνεχίστε μέχρι να δέσει το σιρόπι και μόλις δέσει ξαναβάλτε και  τα σύκα αφήστε για ένα με δύο λεπτά αφαιρέστε από την φωτιά  και κονσερβοποιήστε όπως έχουμε πει και σε άλλες αναρτήσεις.


Πολλή καλή επιτυχία











5 σχόλια:

  1. Υπέροχο γλυκό !!!!! Από τα αγαπημένα μου !!!!!! Λατρεύω το άρωμά του !!!!!
    Δεν το έχω φτιάξει ποτέ - κρατάω το link της συνταγής !!!! Ασβέστη πού βρίσκουμε ?????
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν ασβέστη μπορείς να βρεις στα οικοδομικά υλικά, υποθέτω και στο Πράκτικερ (δεν είμαι σίγουρη, αλλά επειδή έχει μπογιές και όλα τα σχετικά) και γαλαζόπετρα μπορείς να βρεις σε μαγαζιά με φυτά, σπόρους, φυτοφάρμακα κ.λ.π.
      Αν αποφασίσεις να το κάνεις καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Καλέ όλες οι αδερφες χρυσοχέρες! Μπράβο σας κορίτσια

      Διαγραφή
  2. Σημερα ολοκληρωνω την συνταγη..........Θα σας ανακοινωσω τις εντυπωσεις μου!!!!!!! Αν και πιστευω οτι θα βγει εκπληκτικο!!!!! Αυ ριο λοιπον η ανακοινωση♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή