Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Πτι Φουρ



Το αγαπημένο μου κουλουράκι. Θέλετε να το πείτε, κουλουράκι πολυτελείας, θέλετε να το πείτε γλύκισμα, όποιο όνομα και αν επιλέξετε κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα κορυφαία κουλουράκια του είδους του φυσικά μετά από τους εργολάβους (γεμιστούς).

Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσετε την μαρμελάδα βερίκοκο που κάνατε το καλοκαίρι και για όσους δεν έχουν κάνει, έχω κάνει εγώ πάρα πολύ για όλους σας. Έχω να σας ομολογήσω όμως κάτι, δεν είναι από τα εύκολα γλυκίσματα τα πτι φουρ.
Είναι από αυτά που ίσως στην αρχή θα θέλατε παρέα και βοήθεια. Είναι από τα γλυκίσματα που θέλουν προσοχή και αγάπη, που πραγματικά θέλουν να έχετε όρεξη και κέφι όταν θα αποφασίσετε να τα κάνετε. Και αν δεν σας έχω φοβίσει μέχρι τώρα και εξακολουθείτε και θέλετε να τα κάνετε σηκώστε τα μανίκια, οπλιστείτε με υπομονή και σας εύχομαι προκαταβολικά  ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ !!!

Υλικά  για τη ζύμη:

325 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου.
225 γρ. άχνη ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής

Υλικά για την συναρμολόγηση :

400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
400 γρ. τρούφα υγείας


Ακόμη θα χρειαστείτε μία μεγάλη σακούλα ζαχαροπλαστικής, μία μικρότερη (για την μαρμελάδα) και μια μύτη ανοξείδωτη Φ 11 ΜΜ οδοντωτή.

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη και τις βανίλιες για τουλάχιστον 15 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις γίνει μια ωραία κρέμα χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσοχή το έχω πει και σε άλλη συνταγή, το αυγό πρέπει να ενσωματώνετε με το μείγμα μας πριν ρίξουμε το επόμενο. Σταματάμε το μίξερ και στον κάδο ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί και το αλεύρι. Το ζυμάρι μας θα είναι σαν ένας πολτός, μην σας φοβίζει, έτσι πρέπει να είναι μια και θα δουλευτεί με σακούλα ζαχαροπλαστικής.


Βάζουμε την μισή ποσότητα της ζύμης μας στην μεγάλη σακούλα και αρχίζουμε να σχηματίζουμε τα πτι φουρ μας. Πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.


 Με το δάχτυλο μας εκεί που έχει κάνει μυτούλα το πατάμε γιατί μην ξεχνάμε ότι πρέπει να ενωθούν δύο-δύο τα πτυ φουρ και θέλουμε να μπορούν να σταθούν χωρίς να γέρνουν.


Ψήνουμε στους 180 C για 12-14 λεπτά στις αντιστάσεις. Το μείγμα μας είναι για 4 δίσκους ψησίματος και 2 δίσκους τελικά πτι φουρ.
Αφήνουμε  να κρυώσουν καλά  πριν τα γεμίσουμε με μαρμελάδα. Κάπου προς το τρίτο ταψί ψησίματος λιώνουμε την σοκολάτα μας σε μπεν-μαρί, την αδειάζουμε σε μπολάκι για να αρχίζει και αυτή σιγά-σιγά να πέφτει η θερμοκρασία της, να μπορέσουμε να την δουλέψουμε .
Αραδιάζουμε τα μισά πτι φουρ στο τραπέζι και αρχίζουμε να τα γεμίζουμε με μαρμελάδα (ήδη έχουμε διαλέξει ίδια καπάκια και τα έχουμε αφήσει δίπλα τους).


Παίρνουμε ένα -ένα τα πτι φουρ τα βουτάμε πρώτα στην σοκολάτα μετά στην τρούφα και τα αφήνουμε σε αλουμινόχαρτο να κρυώσουν.



Θέλω να πιστεύω ότι παρόλο που έχετε κουραστεί αρκετά  άξιζε τον κόπο. Τώρα μπορείτε να φωνάξετε κόσμο για καφέ και να είστε υπερήφανοι για τα γλυκίσματα σας. 
Καλή ξεκούραση σε όλους όσους προσπάθησαν έστω και να διαβάσουν την συνταγή μου και εύχομαι κάποια στιγμή να προσπαθήσουν κιόλας να την κάνουν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!


14 σχόλια:

  1. μόνο αγάπη μόνο αγάπη μόνο αγάπη ταυπεραγαπημέναμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ έχω να ομολογήσω ότι δεν έχω φαει ποτέ πτιφούρ χειροποίητα. Μόνο ζαχαροπλαστείου και μάλιστα 9 στις 10 φορές μπαγιάτικα (η μαρμελάδα έχει γίνει.. μαστίχα)! Είναι δέλεαρ όμως οπως μας τα λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O άντρας μου πάντως καθώς επίσης και το αδέλφι μου δεν αφήνουν να περάσουν 4 μέρες . . . τα συμπεράσματα δικά σας.

      Διαγραφή
  3. ok!!!!!
    δεν έχω λόγια!!!
    υπέροχα τα μπισκοτάκια!!!!
    προσωπικα, σπάνια μου βγαίνουν συνταγές τόσο επιτυχημένες!! αυτή είναι σίγουρα μια από τις πιο επιτυχημένες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μαρμελαδα να χρησιμοποιησω;αυτα του εμποριου βερυκοκο εχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα. αν και παλιο ποστ μολισ τα εκανα και εγω ακολοθουθωντασ πιστα τη συνταγη και μου απλωσαν και εμενα! και δεν εχουν την γνωστη υφη, ειναι πιο πολυ σα μπισκοτο...

      Διαγραφή
    2. Γειά σας και Χρόνια Πολλά , το να απλώσει το ζυμάρι έχει να κάνει με την θερμοκρασία του χώρου και του βουτύρου. Το βούτυρο όταν λέμε θερμοκρασία δωματίου εννοούμε απλώς να μην είναι σκληρό για να μπορεί να δουλευτεί, εάν το βούτυρο αρχίζει και μαλακώνει πολύ αλλιώνει την υφή από το πτι φουρ. Εάν αυτές τις μέρες η κουζίνα έχει και λίγο παραπάνω ζέστη αυτά θα απλώσουν. Συμβουλή να χρησιμοποιείτε καλό βούτυρο αγελάδος και να μην κάνετε τα πτι φουρ πολύ ώρα πριν τα ψήσετε, πρέπει να τα κόβετε με την σακούλα ζαχαροπλαστικής και κατευθείαν στον φούρνο, ο οποίος πρέπει να είναι προθερμασμένος (οπωσδήποτε). Και να μην κάνετε σύγκριση ποτέ τα σπιτικά κουλουράκια με του εμπορίου, του εμπορίου μπορεί και να είναι στο ζαχαροπλαστείο πάνω από 20 μέρες οπότε και έχουν αλλάξει υφή. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φταίει αλλά καλά είναι τα πτι φουρ να γίνονται σε πραγματικά δροσερό περιβάλλον. Καλή Χρονιά

      Διαγραφή
  7. Μπορω να αντικαταστισω την μαρμελαδα βερικοκο με αλλη και να τα κανω εναλλαξ με αλλες(π.χ ροδακινο φραουλα κτλ) Ειδικα αν η μαρμελαδα ειναι σπιτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια μαρμελάδα θέλεις αρκεί να είναι λίγο σφιχτή, μην είναι ρευστή όπως οι περισσότερες σπιτικές μαρμελάδες. Εάν πάλι θεωρείς ότι δεν είναι σφιχτή βάλτη για λίγη ώρα κατάψυξη (μέσα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής). Βγάζε την όταν την χρειάζεσαι και ξαναβάζετε την στην κατάψυξη μέχρι να ολοκληρώσεις την διαδικασία και να περάσουν τα πτι-φουρ από την σοκολάτα όπου και θα δέσουν. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή