Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Μαρμελάδα Ρόδι





Φέτος η ροδιές μας ήταν φορτωμένες, δεν ήταν μόνο πολλά τα ρόδια αλλά και καλά. Θα σας πω για να γνωρίζετε και εσείς. Εκεί που διάβαζα κάποια στιγμή για τον δάκο (το γνωστό παράσιτο που προσβάλει τις ελιές έγραφε ότι προσβάλει και τις ροδιές και ότι έπρεπε να πάρω δακοπαγίδες. Κρέμασα από μια σε κάθε ροδιά και τα ρόδια φέτος ήταν εξαιρετικής ποιότητας!!!


Τι να πούμε λοιπόν γιαυτό το φρούτο που είναι τόσο παρεξηγημένο, σε λίγους αρέσει, λίγοι μπαίνουν στον κόπο να το καθαρίσουν και ακόμη λιγότεροι το τρώνε. Ένα θα σας πω, ξανασκεφτείτε το.

Είναι καρπός ζωής και καλοτυχίας. Στην ελληνική παράδοση είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας, γιαυτό σπάμε ρόδια σε γάμους και την Πρωτοχρονιά. Αποτελεί ένα από τα τρία "ευλογημένα φρούτα" του Βουδισμού και οι Αιγύπτιοι τα έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους. 

Ένα ρόδι την ημέρα... είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C,E , σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών και η αντιοξειδωτική του ικανότητα έχει υπολογιστεί 2-3 φορές μεγαλύτερη από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, ρίχνει την πίεση του αίματος και προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες.

Πως να καθαρίσετε ένα ρόδι
Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε και με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους. 

Πως να διατηρήσετε τα ρόδια
Αν θέλετε να τα κρατήσετε για μερικές μέρες αρκεί να τα κρεμάσετε με ένα σχοινί από το κλωνάρι τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο κάτω μέρος του ψυγείου σας. Για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο μπορείτε να τα καθαρίσετε και να φυλάξετε τους σπόρους στην κατάψυξη σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους παίρνετε απλά όσους θέλετε.

Πως να πάρετε το χυμό τους.
Υπάρχουν δύο τρόποι, ο ένας κόβετε το ρόδι στη μέση και το στύβετε όπως τα πορτοκάλια και ο δεύτερος πιέζετε με ένα κουτάλι τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι, σε αυτή τη περίπτωση στο σουρωτήρι μένουν και οι μεμβράνες που δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό μας. 
Εμένα βέβαια αυτό το στυφό δεν με χαλάει καθόλου ίσα ίσα που αυτό είναι το ρόδι!!!



Είπα λοιπόν να φάω μερικά... να καθαρίσω μερικά και να κάνω λικέρ... να κόψω μερικά και να τα αποξηράνω για διακοσμητικά... να βάλω μερικά στην κατάψυξη... αλλά και πάλι ήταν πάρα πολλά!!!
Λέει λοιπόν ο άνδρας μου, δεν κάνεις καμιά μαρμελάδα, η αλήθεια είναι πως αυτός το είπε αλλά εγώ δύο μέρες καθάριζα ρόδια. Δεν λέω βγήκε αρκετή ποσότητα (αρκετή λέγοντας εννοώ 4 μικρά βαζάκια) μια και το ρόδι δεν έχει και πολύ φαγητό, όσο ζουμί και κουκούτσια και  με τα χέρια μου να έχουν γίνει τόσο κίτρινα όσο ποτέ!!! 
Γιαυτό αν αποφασίσετε να το κάνετε και εσείς καλά θα είναι να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσης.
Πάμε λοιπόν να κάνουμε τη πιο φανταστική μαρμελάδα που έχετε φάει ποτέ.


Υλικά :

Για 1 κιλό σπόρια ροδιού
750-850 γρ.  ζάχαρη  (ανάλογα με το πόσο γλυκό ή ξινό είναι το ρόδι)
2 ξυλάκια κανέλας
1 σφηνάκι νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 φακελάκι πηκτίνη εμπορίου (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζουμε τους σπόρους σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη , το νερό και τα ξυλάκια της κανέλας. Ανοίγουμε την εστία στο δυνατό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει ο βρασμός. 
Μόλις αρχίσει ο βρασμός , χαμηλώνουμε την εστία  ανακατεύουμε συνεχώς και ξαφρίζουμε τακτικά. Μόλις περάσουν 20 λεπτά θα δείτε ότι τα σπόρια έχουν δώσει τους χυμούς τους και έχουν αλλάξει χρώμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε κανένα τέταρτο να κρυώσει λίγο.
Αφού έχει κρυώσει λίγο η μαρμελάδα μας, βρίσκουμε και αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας και με ένα ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη μαρμελάδα. Την περνάμε από σουρωτήρι λίγη λίγη πιέζοντας τα σπόρια με ένα πιρούνι για να βγάλουν όλο το ζουμί τους και το φαγητό τους. 
Πλένουμε την κατσαρόλα και επαναφέρουμε την καινούργια μορφή μαρμελάδας στην κατσαρόλα και στην εστία μας. Σε μέτρια πλέον φωτιά βράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Κάπου προς το τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και το φακελάκι της πηκτίνης αυτό εάν και εφόσον δεν μας αρέσει η πυκνότητα που έχει η μαρμελάδα μας.  
Επειδή η συγκεκριμένη μαρμελάδα έχει πολύ περισσότερο υγρό από ότι φαγητό μην την βράσετε πάνω από 45-50 λεπτά στο σύνολο, δύσκολα θα πήξει όπως το φαντάζεστε, καλά είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φακελάκι πηκτίνη, βοηθάει. Εγώ πάντως χρησιμοποιώ.
Μπορείτε να την βρείτε σε όλα τα μεγάλα Super market, κοστίζει γύρω στα 4 ευρώ και έχει 2 φακελάκια η συσκευασία. Στην δική μας συνταγή χρειαζόμαστε το ένα.


Αποσύρετε από την φωτιά και κονσερβοποιείται όπως έχουμε πει και σε άλλες αναρτήσεις.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση









12 σχόλια:

  1. Α ακόμα δεν άνοιξα το βαζάκι μου αλλά είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστώ! Πολύ ωραίες φωτογραφίες <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ καλή !δεν χρειαστηκε να βάλω πηκτίνη ,αλλα ενω χρησημοποιησα το μινιμουμ της ζαχαρης μου εγινε πολυ γλυκιά,{τα ρόδια ηταν απο την ροδιά μου και τα κανει πολυ γλυκά)του χρόνου θα μειωσω λιγο την ζαχαρη!!εγινε πάντως καταπληκτική και σαν γευση και σαν χρώμα!!!σ ευχαριστω πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντι πικτινη βαλτε μισο ξυνομηλο στο μισο κιλο. Το χρησιμοποιω σε ολες τις μαρμελαδες που κανω. Καλη επιτυχια σε ολες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σπορακια του ροδιου τα αλεθουμε μεσα στην μαρμελαδα με το ραβδομπκεντερ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι το γράφω καθαρά,"με ένα ραβδομπλέντερ αλέθουμε τη μαρμελάδα. Την περνάμε από σουρωτήρι λίγη λίγη πιέζοντας τα σπόρια με ένα πιρούνι για να βγάλουν όλο το ζουμί τους και το φαγητό τους". Μετά τα σπόρια τα πετάς και επαναφέρεις την μαρμελάδα σε καθαρή κατσαρόλα και συνεχίζεις το βράσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, ελπίζω να την δοκιμάσεις, καλή επιτυχία! Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα..θα κάνω τη μαρμελάδα αλλά έχω μια απορία..εφόσον την πολτοποιεί το μπλέντερ μετά πως θα την σουρωσω εννοώ δεν θ είναι αρκετά πηχτή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ραβδομπλέντερ δεν πολτοποιεί και τα κουκούτσια. Οπότε ναι θα είναι λίγο πηχτό το μείγμα αλλά όχι τόσο που να μην περνάει από την σίτα. Λίγο δύναμη θέλει!!! Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία ιδέα, έχω καθαρίσει τα ρόδια μου όπου σήμερα θα τα κάνω και εγώ μαρμελάδα!!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή