Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Τούρτα αμυγδάλου




Αφράτη, δροσερή και πεντανόστιμη τούρτα αμυγδάλου. Για εσάς που δεν θέλετε να ζορίζεστε και πολύ, για τους αρχάριους και όχι μόνο. Μπορείτε να την κάνετε με έτοιμα υλικά από το σούπερ μάρκετ ή εάν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας να κάνετε εσείς την κρέμα και το παντεσπάνι. 

Είπα μια χρονιά να μην κάνω υπερπαραγωγή τούρτα για τον άντρα μου που είχε τα γενέθλια του πριν από μερικές ημέρες και απλά να τον ρωτήσω τι θα ήθελε αυτός... και φυσικά η απάντηση ήταν πολύ ευχάριστη γιατί φέτος μια με το ένα και μια με το άλλο δεν είχα και πολύ διάθεση.
Δεν κάνεις μου λέει μια νόστιμη αμυγδάλου που έχω να φάω από μικρός και την πεθύμησα ... δεν χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια για να με πείσει.


Εγώ φυσικά έκανα μόνη μου το παντεσπάνι και την κρέμα αλλά θα σας δώσω οδηγίες για το πως θα την κάνετε και ευκολότερη.

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

125 γρ. ζάχαρη
155 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Γ.Ο.Χ)
5 μεσαία αυγά
2 βανιλίνες

ή υπάρχουν έτοιμα παντεσπάνια βανίλιας στο σούπερ.


Για την κρέμα:
100 γρ. ζάχαρη
45 γρ. κορν-φλάουρ
2 αυγά
500 γρ. γάλα πλήρες
1 βανιλίνη
1 κουτ. σούπας βούτυρο

ή Κρέμα ζαχαροπλαστική με γεύση βανίλια ΓΙΩΤΗΣ

250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ LIGHT

Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο ή κονιάκ

Γαρνίρισμα

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί (σφιχτή)
400 γρ. φιλέ αμύγδαλο ψημένο


Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για τουλάχιστον 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια παχιά κρέμα.



Κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι και τις βανίλιες.


Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σε κυκλικές κινήσεις


Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο ταψάκια μιας χρήσης 19,5 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 λεπτά.


Σε μικρό ταψάκι με λαδόκολλα απλώνουμε καλά το φιλέ αμύγδαλο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 στον αέρα για 5-7 λεπτά. Προσοχή μην σας αρπάξει.


Εκτέλεση της κρέμας πατισερί:


Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το κορν-φλαουρ, τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά στην εστία μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την βανίλια και το βούτυρο, ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε καθαρό σκεύος σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

ή χτυπάμε με 600ml κρύο γάλα το φακελάκι "κρέμα ζαχαροπλαστικής" ΓΙΩΤΗΣ στο μίξερ.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και ανάβουμε την εστία. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού αφαιρούμε και προσθέτουμε το λικέρ, το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το κάθε παντεσπάνι στην μέση με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι (χρησιμοποιούμε μόνο τα δύο κομμάτια, τα άλλα δύο τα τυλίγεται με αλουμινόχαρτο και τα βάζατε κατάψυξη για την επόμενη τούρτα). Τώρα εάν θέλετε η τούρτα σας να είναι πιο γεμάτη (χορταστική) κόψτε από το κάθε παντεσπάνι μόνο το καπάκι του, για να το ισιώσετε και χρησιμοποιήστε και τα δύο. 


Χτυπάμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε σταδιακά στην κρέμα μας, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλη η σαντιγί.



Συναρμολόγηση:

Σε ένα τσέρκι ή φόρμα με αποσπόμενη βάση τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι και με ένα πινέλο το σιροπιάζουμε καλά. Τοποθετούμε το ένα τρίτο 1/3 της κρέμας και την στρώνουμε καλά. 
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και στρώνουμε άλλο 1/3 κρέμας. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να σφίξει λίγο.


Με προσοχή περνάμε με ένα μαχαίρι γύρω από την φόρμα και ανοίγουμε  το κούμπωμα. Στρώνουμε από πάνω και στα πλάγια την υπόλοιπη κρέμα που μας έχει μείνει. 
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και χτυπάμε τα 200 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο και στρώστε καλά με την σαντιγί όλη την τούρτα (και στα πλάγια της).



Στρώστε το φιλέ και εάν θέλετε και έχετε κρατήσει σαντιγί κάντε και μερικές ροζέτες. 
Που ίσως τις διακοσμήσετε από πάνω με το 1/4 φράουλας ή ένα κεράσι ή τα έτοιμα τα κερασάκια τα ζαχαρωτά που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




2 σχόλια:

  1. Τι όμορφη τούρτα, λατρεύω τη γεύση του αμύγδαλου και..θα έτρωγα η γλυκατζού ένα κομμάτι. Παραδόξως δεν πεθαίνω για σοκολατίνες. Βέβαια...κλέβω τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο ελαφριά που τρως και 3 κομμάτια άνετα. Να κλέψεις την συνταγή και να την κάνεις!!!

      Διαγραφή