Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Μαρμελάδα κυδώνι-ρόδι & κυδώνι στο φούρνο







Το καλό όταν έχεις μερικά δέντρα στον κήπο σου είναι ότι όλες τις εποχές κάτι βρίσκεις να κάνεις!!!
Μετά τα ρόδια που και εγώ δεν ξέρω πόσα πράγματα έκανα, τώρα ήρθε η σειρά των κυδωνιών. Εκτός από τα δικά μας κυδώνια έφερε και ο κουμπάρος μας μια τεράστια σακούλα γιατί ξέρει ότι κάτι θα βρω να κάνω και έτσι τα κυδώνια μας ήταν πολλά περισσότερα από ότι περίμενα.


Έκανα την μαρμελάδα μου με μια μικρή παραλλαγή έκανα τα κυδώνια στο φούρνο και έκανα και μια κομπόστα για τις ανάγκες της τάρτας που θα δούμε στην επόμενη ανάρτηση.
Όλα έγιναν καταπληκτικά μια και το κυδώνι μπορεί να μην τρώγεται ωμό αλλά ψημένο και βρασμένο είναι καταπληκτικό. Ευχαριστώ πολύ και τον Θάνο για την συνεισφορά του και ελπίζω να του άρεσε η μαρμελάδα!!!



Λοιπόν ας ξεκινήσουμε κάνοντας το εύκολο που είναι τα κυδώνια στον φούρνο.

Υλικά:

Για ένα κιλό κυδώνια (καθαρισμένα)
400 γρ. ζάχαρη
νερό 
γαρύφαλλα (καρφάκια)

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα κυδώνια σας , τα κόβετε  στα τέσσερα και αφαιρείτε  τα κουκούτσια και το σκληρό κομμάτι (όπως θα καθαρίζατε τα μήλα). Μην αφαιρέσετε τη φλούδα του κυδωνιού. Εάν σας φαίνονται μεγάλα τα κομμάτια κόψτε τα και σε μικρότερες φέτες. Αραδιάστε σε ταψί με την φλούδα προς τα πάνω. Καρφώστε σε κάθε κυδώνι ένα γαρύφαλλο, σκεπάστε σχεδόν μέχρι επάνω τα κυδώνια με νερό και απλώστε την ζάχαρη να πάει παντού. Ψήστε στους 170 C για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να πάρουν αυτό το υπέροχο κόκκινο χρώμα να έχει σωθεί το νερό και να έχει γίνει ένα υπέροχο σιρόπι κυδωνιού. Για να μην σας καεί η επάνω μεριά από τα κυδώνια θα πρέπει μετά από την μια ώρα ψησίματος να τα γυρίζετε τακτικά (ανά μισή ώρα). 
Σερβίρετε με άγλυκη σαντιγί μόλις έχουν πάρει θερμοκρασία χώρου. Αν σας περισσέψουν σκεπάστε τα με διαφάνεια και καταναλώστε τα την άλλη μέρα. Δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Μαρμελάδα Κυδώνι-Ρόδι





Όπως σας είπα δεν ήταν πολλά μόνο τα κυδώνια αλλά και τα ρόδια μου φέτος. Αφού τα κυδώνια χρειάζονται νερό για να βράσουν εγώ έβαλα χυμό από ρόδι. Το αποτέλεσμα εάν την δοκιμάσετε ελπίζω να σας καταπλήξει ευχάριστα και οπτικά και γευστικά!!!
Πάμε λοιπόν να κάνουμε  μια ωραία μαρμελάδα όλο γεύση και άρωμα.

Υλικά:

1 κιλό κυδώνια  (τελικό φρούτο, τριμμένο)
1 1/2 ποτήρια χυμό ρόδι (ή νερό)
850 γρ. ζάχαρη
κλωνάρι αρμπαρόριζας
χυμό από μισό λεμόνι



Εκτέλεση :

Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια μας. Με το χοντρό μέρος του τρίφτη ή με ειδικό τρίφτη που κυκλοφορεί σε ειδικά μαγαζιά (όπως cook shop) τρίβουμε τα κυδώνια.



Έχουμε στύψει και τα ρόδια (όπως τα πορτοκάλια). Τώρα εάν δεν έχουμε ρόδια απλά θα βάλουμε νερό. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια, το χυμό, τη ζάχαρη και ανάβουμε την εστία στο δυνατό.


Μόλις αρχίζει να παίρνει βράση χαμηλώνουμε, ανακατεύουμε συνεχώς και ξαφρίζουμε τακτικά. Μόλις περάσουν 40 λεπτά ρίχνουμε μέσα το κλωνάρι της αρμπαρόριζας και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε 5 λεπτά και ελέγχουμε εάν έχει δέσει η μαρμελάδα μας. Αφαιρούμε με προσοχή το κλωναράκι της αρμπαρόριζας και κονσερβοποιούμε.
Είναι από τις λίγες τόσο εύκολες μαρμελάδες γιατί από μόνο του το κυδώνι έχει πολύ πηκτίνη και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας δέσει.
Τώρα απλά πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν δεν βάλετε το χυμό ροδιού και βάλετε νερό το χρώμα της μαρμελάδας σας θα είναι πιο κίτρινο-πορτοκαλί παρά αυτό το ροδί που έχει η δικιά μου.

Και μην ξεχάσετε την επόμενη ανάρτηση ... Τάρτα μπισκότου με κυδώνια!!!

Πολύ καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.
















3 σχόλια:

  1. Λοιπόν δεν έχω φάει ποτέ κυδώνι σε μαρμελάδα! Μόνο στο φούρνο κλασικά... φαντάζομαι όμως με το ρόδι θα είναι φοβερός συνδυασμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεύω το γλυκό κυδώνι, τα υπόλοιπα όμως δε τα έχω δοκιμάσει. Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή