Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Πολτός Κολοκύθας




Ας μιλήσουμε για κολοκύθες!!! 
Μπορεί να έχει ζέστη ακόμη και να μην θυμίζει φθινόπωρο όμως οι κολοκύθες δεν το γνωρίζουν αυτό. Είναι ο καιρός τους πια και επειδή μπορούμε να κάνουμε άπειρα πράγματα με αυτές καλά είναι να ξέρουμε και πως μπορούμε να κάνουμε τον πολτό κολοκύθας αντί να πηγαίνουμε να αγοράζουμε την κονσέρβα! που και συντηρητικά έχει αλλά και συνήθως είναι εισαγόμενες, που σημαίνει αγνώστου προελεύσεως κολοκύθες. 
Εάν έχετε καταφέρει και έχετε φυτέψει μόνοι σας είστε οι τυχεροί, εάν σας έχουν δώσει φίλοι ή συγγενείς και είστε υποχρεωμένοι για να μην τους χαλάσετε το χατίρι να τις πάρετε πάλι θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό που καταφέρατε τουλάχιστον να την χωρέσετε στον νιπτήρα!!!




Και φυσικά τέλος μπορείτε να αγοράσετε από τον μανάβη ή την λαϊκή της γειτονιάς σας, απλά ρωτήστε για να είστε σίγουροι ότι κάνει για φαΐ. Μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες, ότι και να επιλέξετε κάνει τη δουλειά σας γιατί όπως είπα και στην αρχή είναι ο καιρός τους.
 Αφού λοιπόν έχετε πάρει την κολοκύθα και την έχετε πλύνει, κόβετε πρώτα το κοτσάνι της και την βάση της και μετά με ένα μεγάλο μαχαίρι την κόβετε στην μέση.

Αφαιρείτε τα σπόρια με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνοντας και ότι μοιάζει να είναι η φωλιά για τα σπόρια.

Η κολοκύθα σας τα πρέπει να έχει μείνει καθαρή όπως η φωτογραφία που ακολουθεί. 


Κόβετε μεγάλες φέτες σαν να κόβατε το καρπούζι ή το  πεπόνι και στην συνέχεια την κάθε φέτα σε μικρότερα κομμάτια. Τώρα αρχίζει το λίγο δύσκολο μέρος . Πως να αφαιρέσουμε τη φλούδα που είναι σκληρή. Πάρτε ένα καλό μαχαίρι (όσο το δυνατόν πιο κοφτερό γίνεται) και με προσοχή αφαιρέστε την φλούδα όπως όταν καθαρίζετε ένα μήλο, απλά όσο πιο κοντά στην επιφάνεια κόβετε τόσο πιο εύκολο είναι. Μην προσπαθήσετε να πάρετε μαζί με την φλούδα και κολοκύθα!!!


Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο ταψί με αλουμινόχαρτο και από πάνω τα κομμάτια της κολοκύθας με το μέρος που αφαιρέσατε την φλούδα προς τα πάνω (επειδή είναι πιο σκληρό να μπορέσει να ψηθεί καλά). Ψήστε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα εάν τα κομμάτια είναι μεγάλα, γύρω στα 40-50 λεπτά εάν είναι πιο μικρά και λεπτά. Η κολοκύθα για να είναι έτοιμη τα κομμάτια πρέπει να έχουν μαλακώσει χωρίς όμως να έχουν λιώσει. Το πιθανότερο είναι ότι στην πρώτη ώρα η κολοκύθα θα βγάλει κάποια υγρά , με προσοχή αφαιρέστε από το ταψί για να μην βράσει η κολοκύθα στο ζουμί της. 

Εάν η κολοκύθα σας είναι μεγάλη και βαρεθήκατε, το υπόλοιπο που έμεινε τυλίξτε το με μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο, αντέχει μέχρι και 1 εβδομάδα πολλές φορές και περισσότερο. 
Τώρα αν έχετε και κήπο και θέλετε την επόμενη χρονιά να πάρετε δικιά σας κολοκύθα κρατήστε τους σπόρους αφού πρώτα τους πλύνετε και τους αφήσετε να στεγνώσουν καλά. 


Μόλις λοιπόν ψηθεί η κολοκύθα (θα τσιμπήσετε με ένα πιρούνι και θα πρέπει να έχει μαλακώσει καλά) αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Παίρνουμε λίγα-λίγα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Αφήνουμε τον πολτό στο σύρμα  μέχρι να στραγγίσει καλά (μέχρι και 4-5 ώρες).




Μοιράζετε σε μικρά πλαστικά σκεύη τις ποσότητες που θέλετε και τοποθετείται στην κατάψυξη. Εάν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε σύντομα τοποθετείστε στο ψυγείο, διατηρείται έως και 10 ημέρες.
Εγώ συνήθως έχω στο μυαλό μου τι θέλω να κάνω και αναλόγως  τοποθετώ την αντίστοιχη ποσότητα στο πλαστικό σκεύος και από έξω γράφω τα γραμμάρια και την κατασκευή που προορίζετε να γίνει.

Εσείς δεν ξέρω τι θέλετε να κάνετε, πάντως ότι και αν αποφασίσετε ελπίζω να έχετε καλή επιτυχία. 
Εγώ  λέω να κάνω ένα cheesecake, κανένα κουλουράκι ίσως και καμιά κολοκυθόπιτα μια και η κολοκύθα που μου έδωσαν ήταν λίγο μεγάλη!!!

Σας εύχομαι καλό Φθινόπωρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου