Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικα γλυκάκια





 

  Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά που το Σάββατο ήταν στο Bling Bling Workshop 
και το κάψανε πάλι.
Φιλάκια σε όλες τις όμορφες και να μην τρώτε μόνο τα γλυκάκια να τα κάνετε κιόλας.


Λοιπόν μανούλες και όχι μόνο, αυτός ο μήνας είναι μήνας δύσκολος . . . πολλά παιδικά πάρτυ, πολλές οικογενειακές συγκεντρώσεις, πολλά δώρα και πολλά έξοδα.
Σήμερα έχω για σας μερικές ιδέες, όμορφες, εύκολες, χωρίς πολλά χρήματα και φυσικά με την ικανοποίηση ότι τα φτιάξατε μόνες σας. Δεν θα πω πολλά σήμερα γιατί έχουμε και να κάνουμε πολλά. Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα εύκολα.



1η συνταγή: OREON Χριστουγεννιάτικα & μπισκότα δεντράκια.


Υλικά:

- Όσα oreon θέλετε να κάνετε. Φυσικά υπάρχουν oreon και έτοιμα με άσπρη σοκολάτα για επικάλυψη.
- 2-3 πακέτα με άσπρη σοκολάτα
- χρώματα ζαχαροπλαστικής (κόκκινο, πράσινο)
- ζάχαρη χρωματιστή ή τρούφα χρωματιστή
- σακούλες ζαχαροπλαστικής
- αλουμινόχαρτο

Συνταγή για τα μπισκότα (δενδράκια):

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Σε πλαστικό σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος ρίχνουμε  και τη βανίλια και ανακατεύουμε  για λίγο ακόμη. Σταματάμε  το χτύπημα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε  απαλά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το ζυμάρι πρέπει να είναι λείο και ελαστικό και ίσα που να ξεκολλάει από το χέρι μας. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα , ανοίγουμε με τον πλάστη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. 
Κόβουμε με χριστουγεννιάτικο κουπάτ και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 13-14 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν γλασάρουμε. 


Συναρμολόγηση:

Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Όπως έχουμε πει και άλλη φορά αν επιλέξετε τα μικροκύματα πολύ προσοχή. Πρώτα 50 δεύτερα, ανακατεύουμε, συνεχίζουμε ανα 10 δεύτερα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα αλλά χωρίς να καεί.
Και χρωματίζουμε την λιωμένη σοκολάτα επίσης με πολύ προσοχή, αν ρίξουμε πολύ χρώμα η σοκολάτα θα σφίξει και δεν θα μπορεί να δουλευτεί. Γιαυτό ρίχνουμε 3-4 σταγόνες και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε με 3-4 σταγόνες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ικανοποιητικό χρώμα χωρίς να σφίξει η σοκολάτα μας.


Βουτάμε την μια μεριά του μπισκότου στην σοκολάτα και αφήνουμε στο αλουμινόχαρτο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Πασπαλίζουμε με χρωματιστή ζάχαρη και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Αν θελήσετε να κάνετε πολλά μπισκότα μην περιμένετε να τελειώσετε με όλα πριν πασπαλίσετε με χρωματιστή ζάχαρη γιατί μπορεί η σοκολάτα σας να αρχίσει να κρυώνει και να μην κολλήσει η ζάχαρη επάνω.
Τώρα πάρτε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και βάλτε λίγη σοκολάτα, κόψτε μια μικρή μυτούλα και τραβήξτε γρήγορα γραμμές επάνω από τα μπισκότα με το ένα χρώμα και μετά κάθετες με το άλλο.
Όπως βλέπετε τα άσπρα που έχω κάνει. Φυσικά μπορείτε να κάνετε και ότι σχέδιο θέλετε εσείς.




2η συνταγή: Χριστουγεννιάτικα δεντράκια σοκολάτας


Υλικά:

-κριτσίνια ολικής άλεσης
-άσπρη σοκολάτα
-πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
-χρωματιστή ζάχαρη (άσπρη , κόκκινη, πράσινη, αστεράκι για κορυφή)
-σακούλα ζαχαροπλαστικής


Εκτέλεση : 

Λιώνουμε την σοκολάτα μας στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Χρωματίζουμε προσεκτικά μέχρι να έχουμε το επιθυμητό χρώμα αλλά χωρίς να το παρακάνουμε.


Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε απόσταση μεταξύ τους. Γεμίζουμε τη σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη πράσινη σοκολάτα, κόβουμε μια μέτρια μύτη και αρχίζουμε και δημιουργούμε το δέντρο μας από την κορυφή, ανοίγοντας λίγο-λίγο τη διάμετρο του δέντρου.


Τοποθετούμε στην κορυφή το αστεράκι και πασπαλίζουμε με την χρωματιστή ζάχαρη.



Αφήνουμε πολλές ώρες μέχρι να στεγνώσουν καλά, ίσως θα έπρεπε να ετοιμαστούν από το προηγούμενο βράδυ.

Εγώ έχω επιλέξει τα κριτσίνια ολικής γιατί είναι αρκετά σκληρά και ανθεκτικά για αυτή την κατασκευή, αν εσείς βρείτε κάτι άλλο δεν έχω καμία αντίρρηση .



3η συνταγή : Marshmallows Χριστουγεννιάτικα




Υλικά : 

-Marshmallows  (για κάθε γλυκάκι χρειάζονται 2 κομμάτια)
-Γλειφιτζούρια Χριστουγεννιάτικα θα πρέπει να πάρετε αρκετά γιατί θα χρειαστεί να σπάσουμε 
  και μερικά
-200 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα  
  (η ποσότητα που σας δίνω είναι για περίπου 10 γλυκάκια)

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την κουβερτούρα ή γάλακτος σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Παίρνουμε ένα γλειφιτζούρι και περνάμε με προσοχή δύο marchmellows στην βάση του.


Παίρνουμε 5-6 γλειφιτζούρια τα βάζουμε ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και με τη βάση ενός φλιτζανιού τα χοντροσπάμε (όχι σκόνη, να φαίνονται ότι είναι από το γλειφιτζούρι).
Βουτάμε τα marshmallows στην σοκολάτα προσπαθώντας να αφήσουμε λίγο για να φαίνεται το marshmallow. Παίρνουμε από το τρίμμα του γλειφιτζουριού και πασπαλίζουμε επάνω στην σοκολάτα πριν αυτή στεγνώσει. Αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν για αρκετές ώρες.


4η συνταγή:  Δεντράκια από brownies



Υλικά :

150 γρ. κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
90 γρ. αλεύρι
180 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για τη διακόσμηση:

- Ένα γλάσο ζαχαροπλαστικής Betty Crocker icing vanilla
- smarties
- γλειφιτζούρια
- χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο
- ζάχαρη χρωματιστή  ή τρούφα


Εκτέλεση :

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 40ο C (ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο). Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C . Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας-βουτύρου στο μείγμα αυγών και ζάχαρης, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και προσθέτουμε το αλεύρι και τα καρύδια. Στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψάκι μια λαδόκολλα ή σε ένα τσέρκι κλείνουμε τη βάση του με αλουμινόχαρτο και στρώνουμε καλά μέσα το μείγμα. 



Ψήνουμε για 25 λεπτά ακριβώς. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο θα φαίνεται σαν να μην έχει ψηθεί, έτσι είναι όμως το brownies. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
Κόβουμε σε τριγωνάκια σαν δεντράκια και στολίζουμε.


Έχουμε βάλει χρώμα στο γλάσο, τόσο όσο θέλουμε (εδώ δεν πρόκειται να πάθει τίποτα το icing όσο χρώμα και αν χρησιμοποιήσουμε, αλλά μην το παρακάνετε κιόλας).

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας. Το γλειφιτζούρι που βάζω για κορμό του δένδρου δεν μπορεί να σηκώσει το κεκάκι μας. Είναι απλώς διακοσμητικό. Αν θέλετε μπορείτε να το παραλείψετε. 





Θέλω να πιστεύω ότι σίγουρα θα έχετε επιτυχία, γιατί αυτά τα γλυκάκια δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο . . . όμως εγώ θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία γιατί μια ευχή πάντα πιάνει ειδικά στις γιορτές.
Και ετοιμαστείτε την άλλη εβδομάδα για Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.



7 σχόλια:

  1. Εδώ κάνω παραγγελία; Λοιπόν καλή κυρία με τα ωραία γλυκάκια θέλω 3 από όλα! Εγώ δεν πρόλαβα να φάω. Αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια δεν πρόλαβε να φάει γιατί ως γενναιόδωρη οικοδεσπότης μας τα μοίραζε μετά και μεις που δεν είχαμε φάει παίρναμε απ'όλα τα σχέδια! Εγώ ακόμα τα έχω, τα φωτογράφισα και τα στόλισα και δε θέλω να τα χαλάσω!Είσαι τρομερή!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορίτσια ευχαριστώ πάρα πολύ . 'Αννα μην στεναχωριέσαι θα κάνω για την γιορτή σου μια σπέσιαλ έκδοση και θα σου φέρω, φαντάζομαι δεν έχεις προτιμήσεις. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικές ιδέες! Ειδικά η δεύτερη συνταγή! Υπέροχο αποτέλεσμα
    καλή και δημιουργική συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμαν αμαν τι έχασα.... Βασιλική, δεν έπρεπε. Δεν έπρεπε να ανεβάσεις αυτο το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σου βάλω μια απουσία . . . να μην το ξανακάνεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή