Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Γλυκό του κουταλιού φράουλα & λικέρ



Γλυκό του κουταλιού.




Που είχαμε μείνει; Εκεί που σας έλεγα ότι βάζουμε τις μικρότερες και πιο σφιχτές φράουλες στην ζάχαρη και στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ.




Υλικά:

600 γρ. φράουλες
500 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση :

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους και τις βάζουμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη τους, τις σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ.
Ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με το ζουμί τους σε βαθιά κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε το νερό και την αρμπαρόριζα και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε πολύ λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη και περιμένουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις αρχίσει ο βρασμός περιμένουμε ακριβώς 3 λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε σε άλλο σκεύος τις φράουλες και την αρμπαρόριζα (που την πετάμε κιόλα γιατί δεν χρειάζεται παραπάνω).
Ρίχνουμε στο σιρόπι το λεμόνι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και επαναφέρουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα για 1-2 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε τα βάζα μας.

Πρέπει τακτικά να ελέγχετε το σιρόπι σας αν έχει δέσει, γιαυτό σας δείχνω ένα μικρό κολπάκι για να είστε σίγουροι πότε το σιρόπι σας είναι έτοιμο. 
Πάρτε ένα μακρύ άσπρο πιατάκι και αφήνετε από μια σταγόνα σιροπιού ανά 5 λεπτά. Οι σταγόνες πρέπει να ακολουθούν τη μορφή που θα δείτε (αρχίζοντας από αριστερά προς δεξιά). Τελική μορφή είναι η σταγόνα στο πάνω αυτάκι.



Τώρα αν θέλετε ένα απλό λικέρ μπορείτε να κρατήσετε το σιρόπι που έχει περισσέψει και να συμπληρώσετε κονιάκ άσπρο ή βότκα ή τσίπουρο και να κάνετε ένα γρήγορο και σίγουρο λικέρ. 
Η αναλογία πρέπει να είναι ένα μέρος σιρόπι και 1 1/2 ποτό (π.χ. 100 γρ. σιρόπι και 150 γρ. ποτό), εάν όχι ακολουθεί μια ωραία συνταγή αλλά θα σας πάρει περίπου 1 μήνα για να γίνει.
Τώρα το σιρόπι που σας έχει περισσέψει και δεν θέλετε να κάνετε λικέρ μπορείτε να το κρατήσετε σε γυάλινο βαζάκι και να γαρνίρετε παγωτά, γιαούρτι, φρουτοσαλάτες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Πολλή καλή επιτυχία






Λικέρ φράουλα.



Η φράουλα σε αντίθεση με άλλα φρούτα είναι αρκετά ευαίσθητη γιαυτό και δεν μπορεί να μείνει πολύ καιρό μέσα σε κάποιο αλκοόλ, αρχίζει και διαλύεται και θολώνει το λικέρ.
Θα χρειαστούμε φράουλες και ζάχαρη στην ίδια αναλογία καθώς επίσης το αλκοόλ το αφήνω στην δική σας κρίση. Εάν θέλετε έντονο το χρώμα της φράουλας θα πρέπει να πάρετε ένα άσπρο αλκοόλ αλλιώς και ένα κονιάκ είναι εξίσου καλό.
Στην συνταγή με το γλυκό του κουταλιού σας έδωσα την εύκολη εκδοχή για το λικέρ, τώρα είναι λίγο διαφορετική.

Υλικά

500 γρ. φράουλες
500 γρ. ζάχαρη

Το αλκοόλ πρέπει να είναι ίσο με το σιρόπι που θα μας δώσουν τα υλικά μας (π.χ έχουμε 1 λίτρο σιρόπι, θα χρειαστούμε 1 λίτρο αλκοόλ)

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε στην μέση και τις βάζουμε σε μπολ με καπάκι ή σε βάζο μαζί με τη ζάχαρη τους. Αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα ανακινούμε ελαφρά μερικές φορές για να λιώσει η ζάχαρη. Οι φράουλες με αυτόν τον τρόπο βγάζουν πολλά υγρά και μαζί με τη ζάχαρη γίνονται σαν σιρόπι. Νερό δεν προσθέτουμε καθόλου.
Μετά την 3 ημέρα οι φράουλες θα έχουν δώσει όλα τα υγρά τους. Σουρώνουμε με τουλπάνι για να μην μας φύγει κανένα κομμάτι στο σιρόπι.
ΠΡΟΣΟΧΗ : μην στύψετε το τουλπάνι θα σας θολώσει το λικέρ.
Μετράμε πόσο σιρόπι έχουμε πάρει και συμπληρώνουμε την ίδια ποσότητα σε αλκοόλ. Βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια και αφήνουμε στον ήλιο για περίπου 30-40 ημέρες.
Μετά τις 40 ημέρες περνάμε ένα τελευταίο σούρωμα με τουλπάνι γιατί όλο και κάτι κάθετε στον πάτο του βάζου και είμαστε έτοιμοι.

Και πάλι καλή επιτυχία.








3 σχόλια:

  1. Οι φράουλες είναι ότι πρέπει και για τις λιγούρες της νηστείας! Το λικεράκι δε, είναι τέλειο, μου αρέσει πάρα πολύ. Είχα φτάξει κάποτε... αλλά τώρα μου το θύμισες και μου άνοιξες την όρεξη. Ελπίζω το σ/κ να προλάβω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπέροχο και νομίζω πως είναι εύκολο..
    ακόμα πιο υπέροχο το styling που έκανες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, τα παραδοσιακά μας χρειάζονται την ανάλογη προσοχή και αγάπη!!!

      Διαγραφή