Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Υγρό κέικ σοκολάτας με καρύδια (brownie)



          Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες θερμίδες έχει μια σοκολάτα; 

Εγώ αναρωτιέμαι κάθε φορά που έχω τελειώσει την σοκολάτα . . .  λοιπόν μια καλή σοκολάτα γάλακτος έχει περίπου 550 θερμίδες/ 100 γρ. Για τις σοκολάτες με πολύ υψηλή αναλογία κακάο, οι θερμίδες μπορεί να είναι πολύ πιο χαμηλές, γιαυτό και εγώ τρώω μόνο μαύρες σοκολάτες . . . 
Όσο πιο υψηλή είναι η αναλογία του κακάο, τόσο πιο υγιεινή είναι η σοκολάτα και το πιο σημαντικό είναι ότι περιέχει λιγότερη ζάχαρη.


Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα αν η σοκολάτα είναι μια έκρηξη θερμίδων, μπορεί να είναι και ναι αλλά και όχι . . . λίγη σοκολάτα δε μπορεί να κάνει κακό στη σιλουέτα μας, ενώ ολόκληρη πλάκα σοκολάτας !!!
Γιαυτό πριν βάλετε μπροστά σας μια ολόκληρη τούρτα ή δυο σοκολάτες σκεφτείτε πόσες τύψεις θα έχετε  και για πόση ώρα μετά την απόλαυση θα σκέφτεστε μήπως να μην το ξανακάνετε.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις τύψεις για σήμερα και ας πάμε απλώς στην απόλαυση. . .

Σήμερα θα κάνουμε ένα σχετικά εύκολο γλυκάκι από αυτά που πάντα σε βγάζουν ασπροπρόσωπο σε μια δύσκολη στιγμή, ξέρετε χτυπάει το τηλέφωνο και το απόγευμα θα έρθουν κάτι φίλες για καφέ, αρκεί να έχουμε στο ντουλάπι μας πολύ απαραίτητα πράγματα, κουβερτούρα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και φυσικά πάντα έχουμε και κανένα ξηρό καρπό κρυμμένο σε κανένα βάζο. Εκείνο όμως που θέλω να πάρετε την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ είναι και ένα "Betty Crocker Vanilla icing", έχει μεγάλη διάρκεια συντήρησης, δεν χρειάζεται να μπει ψυγείο αν δεν ανοιχτεί και πιστέψτε με απογειώνει κάθε γλυκό. Αφήστε που μπορεί να κάνετε και κανένα cup cake και να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να βάλετε χρώμα ζαχαροπλαστικής και να του αλλάξετε το άσπρο χρώμα που έχει, μπορείτε να βάλετε κάποιο εκχύλισμα ή άρωμα όπως μέντα , πορτοκάλι , βανίλια ή καφέ.
Εγώ σήμερα θα βάλω πράσινο χρώμα και εκχύλισμα μέντας που μου αρέσει πολύ.

Υλικά για το υγρό κέικ:

150 γρ. κουβερτούρα
180 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. καρύδια , χοντροκομμένα στο μπλέντερ 


Υλικά για την συναρμολόγηση: 

1 συσκευασία "Betty Crocker Vanilla icing"
εκχύλισμα ή άρωμα από μέντα
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) μόλις λιώσουν αποσύρουμε από την εστία. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.


 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C . Pίχνουμε το μείγμα σοκολάτας-βουτύρου στο μείγμα αυγών-ζάχαρης, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενωθούν όλα μας τα υλικά. 
Σε ένα τετράγωνο τσέρκι 20x20 κλείνουμε την κάτω πλευρά του με αλουμινόχαρτο ώστε να μην μας φύγει από τα πλάγια το υλικό και ψήνουμε για 25 λεπτά ακριβώς.






Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ορθογώνιο μικρό ταψάκι που θα στρώσετε στην βάση ένα  αντικολλητικό χαρτί.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το κέικ θα φαίνεται σαν να μην έχει ψηθεί, αυτό είναι όμως που χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη συνταγή. Αφήνουμε να κρυώσει για αρκετή ώρα πριν στρώσουμε από πάνω το γλάσο μας.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το γλάσο ή icing της κυρίας Betty Crocker το χρωματίζουμε, το αρωματίζουμε με ότι μας αρέσει (εγώ το έκανα με πράσινο και εκχύλισμα μέντας) και το στρώνουμε όμορφα πάνω στο κεκάκι μας. Τώρα αν θέλετε να κάνετε και καμιά τσαχπινιά με λίγη λιωμένη σοκολάτα όπως εγώ θα του δώσετε άλλη εμφάνιση. Απλώς λιώστε λίγη σοκολάτα στα μικροκύματα, βάλτε το σε μια μικρή σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόψτε λίγο την μύτη και ζωγραφίστε.

Προσοχή: όταν λιώνουμε σοκολάτα στα μικροκύματα πάντα το κάνουμε σταδιακά, πρώτα 40 δεύτερα, βγάζουμε ανακατεύουμε, ξανά άλλα 10 δεύτερα ξανά ανακατεύουμε. Λογικά στα 50 δεύτερα με το πολύ 1 λεπτό θα πρέπει να έχει λιώσει.






Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.



4 σχόλια:

  1. Πω πω τι μας κάνεις πάλι βρε Βασιλική... τι θες και μετράς θερμίδες, άστες στην ησυχία τους! Αν είναι να φάς, να φάς σοκολάτα να το ευχαριστηθείς, και μάλιστα τέτοιο γλυκό που θες να φας όλο το ταψί... Όσο για την κυρία Betty Crocker, δεν την ήξερα. Την επόμενη φορά που θα πάω στο super market, θα την ψάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε έτοιμο γλάσο και είναι και φθηνό. Να το δοκιμάσεις.

      Διαγραφή