Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Τούρτα με μαρέγκες, γκανάζ σοκολάτας και φιστίκι Αιγίνης


Εδώ και καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα δικό μου blog στο οποίο θα μοιράζομαι τις ψυχοκατασκευές μου. Ψυχοκατασκευές ονομάζω τα γλυκά που κάνω για να νοιώθω καλύτερα. Είπα να ξεκινήσω σήμερα που έχω και τα γενέθλια μου. Για αρχή λοιπόν διάλεξα μια τούρτα μαρέγκας με φιστίκι Αιγίνης και γκανάζ σοκολάτας.



Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα ήταν οι μαρέγκες.

Τα υλικά που χρειάστηκα :
  • Ασπράδια από 5 αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 60γρ. φιστίκι Αιγίνης (για το γέμισμα)
  • 15γρ. κακάο σκόνη για τα σοκολατένια
  • Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για τις πράσινες μαρέγκες.


Εκτέλεση:
Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μπεν μαρί μέχρι να ασπρίσουν και να αποκτήσουν παχύρρευστη υφή. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα στο μίξερ και χτυπάμε για 15 λεπτά μέχρι να σφίξει. Χωρίζουμε τη μαρέγκα σε 3 μπολ και βάζουμε στο ένα το φυστίκι Αιγίνης, στο άλλο το χρώμα ζαχαροπλαστικής και στο τρίτο το κακάο. Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και επάνω σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα, κάνουμε μικρά μπαλάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 120-140 βαθμούς κελσίου για 50-60min. Αφήνουμε να κρυώσουν για πάνω από μια ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε. 


Μετά έφτιαξα την κρέμα γκανάζ. 

Τα υλικά που χρησιμοποίησα:
  • 500γρ. κουβερτούρα με 54% κακάο.
  • 500γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά.
  • 50γρ. μέλι.
Εκτέλεση:

Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος στους 90 βαθμούς κελσίου και τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα) ή με μπλέντερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και προσθέτουμε το μέλι. Αδειάζουμε το υλικό σε ένα πλατύ σκεύος και αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει. 


Συναρμολόγηση:
Τοποθετούμε ένα τσέρκι και στη βάση του αραδιάζουμε μια στρώση από μαρέγκες. Στρώνουμε την γκανάζ από πάνω και αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί εκτός ψυγείου. Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε όπως μας αρέσει. 


Η τούρτα αυτή διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 με 3 ημέρες, αν για κάποιο περίεργο λόγο, σας μείνει. Τις μαρέγκες δεν τις βάζουμε στο ψυγείο για να μην υγρανθούν. 


Αν μας έχουν περισσέψει μαρέγκες διατηρούνται σε μεταλλικό σκεύος μέχρι και ένα μήνα, εκτός ψυγείου πάντα. Και πάλι με κάθε επιφύλαξη γιατί η κατανάλωση τους εξαρτάται από το πόσο λιχούδες επισκέπτες έχετε. 


Να και ένα κομμάτι από εμένα για όλους εσάς, για το καλώς σας βρήκα και σύντομα θα ανεβάσω και άλλα τέτοια όμορφα γλυκάκια. 


Και χρόνια μου πολλά και καλά!

10 σχόλια:

  1. Καλή αρχή και χρόνια πολλά και καλά! Περιμένω με αγωνία και τις υπόλοιπες ψυχοκατασκευές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή αρχή & Χρόνια Πολλά κι απο μένα! Ψυχοκατασκευές και για σένα και εμάς όταν τα τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ κορίτσια για τις ευχές σας. Σύντομα με νέες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά και δημιουργικά, Vasiliki, και συγχαρητήρια για το blog! Είναι όλα τόσο λαχταριστά~~

    Περιμένουμε με ανυπομονησία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ΄ευχαριστώ πολύ , δεν θα περιμένετε και πάρα πολύ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρόνια πολλά έστω και καθυστερημένα :) υγεία, χαμόγελα, χαρά και πάντα δημιουργίες :) η τούρτα είναι τέλεια και είχα την τύχη να φάω, ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ, μπράβο! άντε και εις άλλα με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ερώτηση: η κάτω στρώση ειναι μονο μαρεγκες; Διότι μοιαζει σαν παντεσπάνι.. Ευχαριστω κ πάντα γλυκές ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μόνο μαρέγκες, ψιλοσπασμένες. Καλή επιτυχία εάν το κάνεις!

      Διαγραφή