Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Παντεσπάνι σοκολατένιο για τούρτες


Όλο και έχουμε πει κατά καιρούς να κάνουμε μόνοι μας μια τούρτα αλλά πάντα κολλάμε στο παντεσπάνι. Γιατί ένα καλό και αφράτο παντεσπάνι είναι η μισή επιτυχία μιας τούρτας. Δεν είναι κάτι το πολύ επιστημονικό ... το να κάνεις ένα καλό παντεσπάνι είναι όμως η βάση για την επιτυχία της τούρτας. 


Δεν χρειάζονται πολλά υλικά, το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα για να μπορέσει να κοπεί σωστά χωρίς να μας διαλυθεί. Το παντεσπάνι που σας δίνω είναι για 2 δίσκους και για τους ειδικούς 3 δίσκους.
Δοκιμάστε το σε κάποια στιγμή που δεν θα θέλετε να κάνετε τούρτα και αν σας πετύχει το κόβετε, το τυλίγεται με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στην κατάψυξη. Μπορείτε να το βγάλετε ένα τέταρτο πριν αρχίσετε να κάνετε την τούρτα σας , ξεπαγώνει πολύ εύκολα. Μην το φοβάστε δεν είναι δύσκολο.
Πάμε λοιπόν;

Υλικά :

125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο σκόνη
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη

αν δεν θέλετε σοκολατένιο παντεσπάνι και θέλετε λευκό απλά αφαιρέστε το κακάο από τα υλικά.


Εκτέλεση :
Παίρνουμε μια φόρμα διαμέτρου περίπου 20 εκ. , την τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα και ζωγραφίζουμε την περίμετρο στην λαδόκολλα. Κόβουμε περίπου 3 εκ. παραπάνω και την τοποθετούμε στην φόρμα με την πλευρά που ζωγραφίσαμε από κάτω. Δεν πειράζει αν προεξέχει από την φόρμα θα είναι και πιο εύκολο να ξεφορμαριστεί. 


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Θέλουμε μια παχιά κρέμα, μπορεί να χρειαστεί να χτυπήσετε και 20 λεπτά τα υλικά στο μίξερ.


Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το κακάο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις. 




Αδειάζουμε το περιεχόμενο στην φόρμα, κουνάμε λίγο να πάει παντού.




Ψήνουμε στους 180 C  για 20-25 λεπτά.


Το παντεσπάνι μας πρέπει να έχει φουσκώσει αρκετά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει για τουλάχιστον ένα τέταρτο ώρα . Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε με τη λαδόκολλα στην σχάρα για 2 ώρες . Μετά μπορούμε να αφαιρέσουμε και την λαδόκολλα.  Μόλις κρυώσει θα κάτσει και θα έρθει σε ευθεία. Αφήνουμε όλο το βράδυ σκεπασμένο με μια πετσέτα να μην ξεραθεί και την άλλη μέρα κόβουμε με μεγάλο πριονωτό μαχαίρι σε δίσκους, για εσάς που το έχετε με την λεπτομέρεια και την υπομονή αυτό το παντεσπάνι μπορεί να σας βγάλει 3 δίσκους, για τους υπόλοιπους απλά αφαιρέστε λίγο από την κορυφή και κόψτε δύο δίσκους.
Αν έχετε σκοπό να κάνετε άμεσα την τούρτα σκεπάστε τους δίσκους με διαφάνεια και διατηρήστε στο ψυγείο 2 μέρες  ή αν απλώς θέλετε να έχετε έτοιμο παντεσπάνι για μια έκτακτη τούρτα αποθηκεύστε  στην κατάψυξη.

Αυτό λοιπόν είναι το παντεσπάνι που θα χρησιμοποιήσω για να κάνω στην επόμενη μου ανάρτηση μια τούρτα έκπληξη για τα γενέθλια τα δικά μου και του μπλόγκ μου μια και αυτό κλείνει ένα χρόνο και εγώ ΆΛΛΟ ΈΝΑ ΧΡΌΝΟ!!!

Καλή επιτυχία.









2 σχόλια:

  1. Να σου πω την αλήθεια, δε χρειάστηκε ποτέ να κάνω παντεσπάνι για τούρτα. Έχω όμως (μάλλον απο αυτά που ακούω) ένα φόβο! Εσυ βρε κορίτσι το κάνεις και φαίνεται τόσο εύκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψε με είναι πραγματικά εύκολο, απλά θέλει πολύ χτύπημα τα αυγά με τη ζάχαρη... πολύ όμως!!!

      Διαγραφή