Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Μηλόπιτα τύπου Clafoutis




Ψάχνοντας για μια εύκολη μηλόπιτα ανάμεσα στις συνταγές μου σχεδόν όλες ήταν με ζύμη τάρτας ή σαν κέικ, δηλαδή έχουν την διαδικασία τους και κάθε άλλο παρά εύκολες και γρήγορες τις λες. Έτσι σκέφτηκα να κάνω μια αναζήτηση στο google για πίτες σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες που και η κάθε απλή νοικοκυρά τις κάνει και τις πάει βόλτα στην καινούργια γειτόνισσα!


Και μαντέψτε ότι βρήκα αυτή την απλή παρασκευή που ευκολότερη στην ζωή μου δεν έχω δει αλλά και με υλικά που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ και όχι που βαρέθηκα να ακούω στις εκπομπές μαγειρικής "με απλά υλικά που όλοι έχουν στο σπίτι" και αρχίζουν και σου λένε κάτι υλικά που ούτε στο σούπερ μάρκετ δεν υπάρχουν πόσο μάλλον σε ένα σπίτι σε καιρό κρίσης!!!



Προφέρεται KLA-foo-TEE και είναι ένα κλασικό γαλλικό επιδόρπιο χωρών από την περιοχή Limousin. Παραδοσιακά γίνεται με τα πρώτα γλυκά κεράσια εποχιακά και συνήθως τα πρώτα χρόνια γινόταν με τα κεράσια και τα κουκούτσια τους γιατί άφηναν μια ωραία μυρωδιά και γεύση αμυγδάλου κατά το ψήσιμο.
Σήμερα βέβαια οι περισσότεροι το προτιμούν χωρίς τα κουκούτσια!!!
Αν και θεωρείται επιδόρπιο μπορεί να φαγωθεί και σαν πρόγευμα ή σαν πιάτο brunch.

Είναι μια πουτίγκα (κρέμα) του είδους και σερβίρεται συνήθως αμέσως, ενώ είναι ακόμη ζεστή με άχνη και φιλέ αμύγδαλο, επίσης πολύ ωραία του ταιριάζει μια μπάλα από παγωτό βανίλια ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος ή ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος.




Εμείς σήμερα θα την κάνουμε με μήλα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο φρούτο θέλετε εσείς απλά το μόνο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να προσαρμόσετε την ζάχαρη ανάλογα με την γλυκύτητα του κάθε φρούτου. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρούτα κονσέρβας αρκεί να τα στραγγίσετε πάρα πολύ καλά.
Εάν θέλετε να κάνετε το συγκεκριμένο γλυκάκι σαν επιδόρπιο μπορείτε αντί για σκέτο γάλα να χρησιμοποιήσετε μείγμα από γάλα και κρέμα γάλακτος για να αποκτήσει πιο πλούσια γεύση και υφή.



Και πάμε λοιπόν να σας εντυπωσιάσω με την απλότητα αυτής της συνταγής!!!


Υλικά:

3 μήλα ότι μήλα θέλετε (εγώ έχω χρησιμοποιήσει πράσινα ξινά)
3 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 φλιτζάνι γάλα (ακόμη και ελαφρύ)
1 βανίλια
1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο

άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψάκι μας διαμέτρου περίπου 25-26 εκ. και λίγο βαθύ όχι ταψάκι της πίτσας.
Καθαρίζουμε τα μήλα τα κόβουμε στα 4 αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Στρώνουμε τα μήλα στο ταψάκι μας.




Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσει το μείγμα μας και να γίνει μια παχιά κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα των αυγών μισό φλιτζάνι γάλα, μισό αλεύρι, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Μόλις ενσωματωθούν ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα ανακατεύουμε καλά και απαλά και το στρώνουμε πάνω από τα μήλα αφήνοντας ένα δάχτυλο από το χείλος του ταψιού γιατί θα φουσκώσει και λίγο  η μηλόπιτα μας.




Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήστε τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν το καταναλώσετε εάν θέλετε να το φάτε ζεστό. Πάντως και κρύο μια χαρά τρώγεται, για μένα είναι καλύτερο γιατί έχει δέσει και η κρέμα.


Μην μου πείτε ότι έχω δώσει πιο εύκολη συνταγή τόσο καιρό!!! Μόλις την δοκιμάσετε θα ενθουσιαστείτε, δεν νομίζω ότι θα ξανακάνετε άλλου τύπου μηλόπιτα ξανά.
Και κυρίως με υλικά απλά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ














8 σχόλια:

  1. Αχ τι εύκολη, μπράβο Βάσω. Το επόμενο γλυκό μου!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κυρίως χωρίς ζυγαριά!!! Είναι απλώς τέλεια.Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Φαίνεται πολύ ωραία και εύκολη συνταγή. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το χτύπημα των υλικών μπορεί να γίνει και με αυγοδάρτη, σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει κανενός είδους μίξερ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή όλη η ιστορία είναι να είναι αφράτη η κρέμα αυγά-ζάχαρης αν έχεις γερά μπράτσα μια χαρά είναι και το χτύπημα με αυγοδάρτη. Είναι σαν να χτυπάς μαρέγκα με πιρούνι ή σαντιγί, θέλει λίγη ώρα παραπάνω και υπομονή.
      Καλό κουράγιο!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Πολυ χαιρομαι που ανακαλυψα το ιστολογιο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή