Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Κριτσίνια με θυμάρι & σκόρδο





Ήρθε και η Σαρακοστή και αρχίζει η ΝΗΣΤΕΙΑ ή και δίαιτα το λες ή και στέρηση του ταιριάζει, όποια και να είναι η λέξη για μένα το αποτοξίνωση ταιριάζει περισσότερο.
Δεν είναι κακό να περάσουμε και 40 ημέρες τον χρόνο χωρίς κρέας, γάλα, βούτυρο και όλα τα θανατηφόρα σε θερμίδες και λίπη που τρώμε στο όνομα της μόδας και της σύγχρονης εποχής.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες θερμίδες έχουν οι πρωινές τυρόπιτες που παίρνουμε ; πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας αλλά και στην τσέπη μας , που με αυτά τα λεφτά κάνεις ένα ωραιότατο ψωμάκι με ελιές και τρως για 3 μέρες τουλάχιστον;


Δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ αναφερόμενη στο οικονομικό κόστος που έχει μια τυρόπιτα, δεν θα ήθελα να νομίζετε ότι δυσφημίζω τις τυρόπιτες, δυστυχώς όμως  η αλήθεια είναι πικρή και ακριβή.
Πικρή γιατί πραγματικά δεν ξέρετε τι έχει μέσα αυτό που αγοράζετε και ακριβή όχι για μια τυρόπιτα που θα πάρετε αλλά το μακροχρόνιο κόστος που έχει η κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
Τώρα θα μου πείτε , εσύ κυρία μου δεν παίρνεις από έξω πράγματα; πως παίρνω μόνο ότι έχει σχέση με ζυμάρι ψωμιού και ελπίζω ότι ελαχιστοποιώ την βρωμιά που θα φάω. Οι τυρόπιτες και τα παρεμφερή  τα έχω αφαιρέσει από την διατροφή μου χρόνια τώρα.
Τυρόπιτα ή θα κάνω μόνη μου ή από γνωστό που πάλι θα την έχει κάνει μόνος του.


Έτσι λοιπόν προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ μόνη μου. Για παράδειγμα σήμερα θα κάνουμε κριτσίνια που θα μου στοιχίσουν το πολύ 2 ευρώ, που ξέρω τι έχω βάλει μέσα και ξέρω πως μπορώ να τα καταναλώσω άφοβα χωρίς εκείνες τις τρελές τις καούρες στο στομάχι. Ξέρω ότι η αντίστοιχη ποσότητα σε κριτσίνια του φούρνου θα μου στοιχίσουν τουλάχιστον 3 φορές επάνω στη τιμή και δεν θα έχουν τίποτα περισσότερο από τα δικά μου.
Και το σημαντικότερο όλων είναι το πόσο γεμάτοι αισθανόμαστε κάθε φορά που κάνουμε κάτι μόνοι μας και ας είναι και κριτσίνια.


Υλικά:

185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
130 γρ. χλιαρό νερό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
12 γρ. μαγιά νωπή ή ένα φακελάκι 8 γρ.
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. αποξηραμένο
2-3 σκελίδες σκόδρο τριμμένες (αναλόγως αν σας αρέσει το σκόρδο)
λίγο πιπέρι καγιέν ή άσπρο ή μαύρο
μια πρέζα ανθό αλατιού  & λίγο ακόμη για το ρολλάρισμα


Εκτέλεση:







Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με την μαγιά, το χλιαρό νερό και το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δουλεύει η μαγιά. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά συμπληρώνουμε το μισό αλεύρι στον κάδο του μίξερ, το θυμάρι, το σκόρδο (πολτοποιημένο ή τριμμένο), το λάδι, το καγιέν και το αλάτι, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. 




Συμπληρώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και βάζουμε τον κάδο στο μίξερ με τον γάντζο. Ζυμώνουμε για 5-7 λεπτά (εάν δεν έχουμε μίξερ με γάντζο απλώς βάζουμε τα υλικά σε λεκανάκι και ζυμώνουμε με τα χέρια). Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, μεταφέρουμε το ζυμάρι και ζυμώνουμε λίγο ακόμη με τα χέρια μας. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε λεκανίτσα με λίγο λαδάκι και αλείφουμε και το ζυμάρι μας με λίγο λάδι.  Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για καμιά ωρίτσα ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος από το ζυμάρι μας. 




Αλευρώνουμε τον πάγκο μας , ζυμώνουμε λίγο το ζυμάρι να φύγει ο αέρας και το κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια. Κάνουμε μια μακριά λωρίδα το ένα κομμάτι και κόβουμε σε 15-16 κομμάτια κάνοντας τα μπαλάκια.



Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και κάνουμε φιτίλι μακρύ  και λεπτό, ρολλάρουμε λίγο στο χοντρό αλάτι και κάνουμε διάφορα σχέδια  τοποθετώντας αραιά τα κριτσίνια μεταξύ τους.






Μόλις τελειώσουν τα μπαλάκια κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο κομμάτι ζυμαριού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 8-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Προσπαθήστε τα κριτσίνια να έχουν ομοιόμορφο σχήμα όλα για να μπορέσουν να ψηθούν το ίδιο καλά όλα.
Διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο και αν μετά από 2-3 μέρες μαλακώσουν ψήστε στους 160 βαθμούς για 5-10 λεπτά για να τα φρεσκάρετε ή βάλτε στο φουρνάκι μικροκυμάτων για 30 δεύτερα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ




2 σχόλια: