Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μαρμελάδα δαμάσκηνο





Λατρεύω τις λαϊκές αγορές ή όπως λέμε για πλάκα  L.A. Είναι που μπορείς να βρεις ότι θέλεις αλλά και ότι δεν θέλεις αλλά έτσι το παίρνεις γιατί απλά σου μίλησε ... καταλαβαίνετε τι εννοώ!
Είναι που πάντα θα βρεις φρέσκα πράγματα, ζωντανά φρούτα και λαχανικά και όλο και θα βρεις και καμιά έκπληξη. Όπως εγώ εχθές που πήγα, εκεί από το πουθενά βλέπω ένα καφασάκι με ώριμα φθηνά δαμάσκηνα. Τόσο ώριμα όσο χρειάζεται για να κάνουμε μια μαρμελαδίτσα σκέφτηκα από μέσα μου, αφού όταν ήταν ο καιρός τους τα ξέχασα, μια και είχα φουλ ασχολία τα χειμωνιάτικα του κήπου μου.
Έτσι τσίμπησα 3 κιλάκια ότι πρέπει για να δώσουμε και κανένα βάζο, στις αδελφές, στην πεθερά, στην γειτόνισά, στις φίλες ...ε θα μείνει και κανένα βάζο για μένα!






Με τρελαίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα που βγάζουν ορισμένα φρούτα όταν βράσουν, τα δαμάσκηνα από μέσα είναι σχεδόν άσπρα και μόνο το φλούδι τους είναι αυτό που δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα στην μαρμελάδα μας. Η γεύση σαν ωμά φρούτα δεν την λες και σούπερ, η γεύση όμως σαν μαρμελάδα είναι απλώς ονειρική και χωρίς πολλή ζάχαρη όπως θα νομίζετε κάποιοι.
Υπάρχουν φρούτα που χρειάζονται πολύ περισσότερη ζάχαρη και πάλι δεν έρχονται στα ίσα τους (από την ξινίλα εννοώ).
Δεν ξέρω εάν θα βρείτε τέτοιο καιρό δαμάσκηνα αλλά και οι βανίλιες κάνουν την ίδια δουλειά, αρκεί να είναι ώριμες. 


Υλικά:

1 κιλό δαμάσκηνα
700-800 γρ ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι


Εκτέλεση:

Πλένουμε σχολαστικά τα δαμάσκηνα. Τα κόβουμε στην μέση αφαιρούμε το κουκούτσι και μετά ξανά στην μέση, κοινώς θέλουμε 4 κομμάτια να βγει από το κάθε δαμάσκηνο.




Ανάλογα πως σας αρέσει η μαρμελάδα μπορείτε να περάσετε τα μισά στο μπλέντερ και τα άλλα μισά να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα. Πάντως ακόμη και εάν σας αρέσει το φρούτο να είναι ολόκληρο περάστε από το μπλέντερ το 1/4 της ποσότητα σας για να έχει η μαρμελάδα λίγο υγρό στο ξεκίνημα της μην σας κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό να το κάνετε με όλα τα φρούτα που χρησιμοποιείται για μαρμελάδα εκτός φυσικά από κάποια που δεν έχουν φλούδα (φράουλα) που και ολόκληρα να τα βάλετε θα λιώσουν. 

Κάτι ακόμη για τις μαρμελάδες, δεν υπάρχει δεδομένο για την ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε. Εγώ πρώτα δοκιμάζω το φρούτο και ανάλογα υπολογίζω την ζάχαρη. Τα πολύ ξινά φρούτα όπως π.χ βερίκοκα ή δαμάσκηνα ή βύσσινα (στον καιρό τους) θέλουν περίπου 900 γρ. ζάχαρης στο κιλό του φρούτου. Τα μέτρια φρούτα όπως φράουλες, κεράσια, βανίλιες θέλουν 800 γρ. ζάχαρης στο κιλό φρούτου και φυσικά τα σύκα θέλουν με το ζόρι 700 γρ. ζάχαρης.  Εσείς θα κρίνετε πόσο γλυκιά θέλετε να κάνετε την μαρμελάδα σας. Αυτό το 1 κιλό ζάχαρη για 1 κιλό φρούτο είναι και ξεπερασμένο και υποκειμενικό πλέον αλλά και χάνουμε το νόημα του φρούτου όταν χρησιμοποιούμε περισσότερη ζάχαρη από ότι ζητάει το φρούτο.

Βάλτε τα κομμένα λοιπόν δαμάσκηνα και τον πολτό σε μια βαθιά κατσαρόλα, ανάψτε την εστία στην αρχή στο δυνατό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώστε στο μισό και αρχίστε να ξαφρίζετε τακτικά χωρίς να σταματήσετε και το ανακάτεμα.
Το δαμάσκηνο έχει από μόνο του αρκετή πηκτίνη γιαυτό το νου σας μην σας κολλήσει και μην το παραβράσετε και σφίξει πολύ η μαρμελάδα.
Από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός θέλετε περίπου 30-40 λεπτά για περίπου 1-2 κιλά φρούτου. 
Εάν έχετε παραπάνω όπως εγώ θα χρειαστείτε γύρω στα 40-50 λεπτά.
Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε την μαρμελάδα από την φωτιά ρίξτε και τον χυμό λεμονιού.
Εάν έχετε μικρή ποσότητα και θέλετε να την καταναλώσετε άμεσα απλώς βάλτε την σε γυάλινο βάζο περιμένετε να κρυώσει και συντηρήστε την στο ψυγείο.
Αλλιώς ένα τέταρτο πριν κατεβάσετε την μαρμελάδα από την φωτιά  αρχίστε την διαδικασία της κονσερβοποίησης .

Απολαύστε την τα κρύα πρωινά που έρχονται με τα αγαπημένα σας κριτσίνια ή μια φέτα φρέσκου ζεστού ψωμιού.
Ελπίζω να είστε και εσείς τυχεροί και να βρείτε κανένα πάγκο με ξεχασμένα δαμάσκηνα.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου