Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα μαρεγκάκια

Για να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τα Χριστούγεννα! Ελπίζω η διάθεση σας να είναι ανεβασμένη, για να κάνουμε μερικά μαρεγκάκια στο πνεύμα και το χρώμα των Χριστουγέννων, για να  στολίσετε τούρτες , σε cupcakes ή απλώς να τις διακοσμήσετε στο τραπέζι των Χριστουγέννων και μετά να τις τσακίσετε!

Η διαδικασία εύκολη, όσο να πεις έχουμε κάνει και πιο δύσκολα πράγματα. Ακόμη και εάν δεν θεωρείται ότι το να κάνεις μαρέγκα είναι εύκολο κάποια στιγμή βλέποντας αυτά τα κόκκινα μαρεγκάκια δεν μπορεί θα το τολμήσεις!

Δεν είναι τίποτα, θάρρος θέλει, ε και στο κάτω κάτω απλώς ασπράδια αυγών θα χαραμίσετε , δεν είναι και κάτι τραγικό!
Πάμε λοιπόν να κάνουμε αυτά τα πολύ όμορφα μαρεγκάκια έτσι για το καλό των εορτών και ελπίζω να περάσετε καλά και να τα πετύχετε .Τέλος πριν ξεκινήσουμε να σας πως ότι τα μαρεγκάκια δεν θα βγουν όλα ίδια , ίσως τα δικά σας να μην είναι ακριβώς σαν τα δικά μου, εξαρτάται από το πόσο πολύ χρώμα θα βάλετε στην σακούλα, πόσο κοντά θα είναι οι ρίγες που θα κάνετε και τέλος την ποσότητα της μαρέγκας που θα έχετε.

- Εάν χρησιμοποιήσετε μικρή σακούλα ζαχαροπλαστικής φροντίστε οι γραμμές που θα κάνετε να είναι λίγες και λίγο το χρώμα. 
- Εάν με το που θα τελειώσει η μαρέγκα μέσα από τη σακούλα χρειαστεί να συμπληρώσετε και άλλη μαρέγκα και το χρώμα έχει τελειώσει καλά θα είναι να πάρετε μια καθαρή σακούλα γιατί τα μαρεγκάκια δεν θα βγαίνουν με σχέδιο αλλά σαν μουτζούρα.
- Χρησιμοποιήστε χρώμα σε μορφή πάστας για να σας βγάλει περισσότερα μαρεγκάκια και με έντονο χρώμα.
- Τέλος εάν θέλετε να κάνετε και άσπρα φροντίστε να έχετε μια σακούλα μόνο γι αυτά.


Υλικά:

200 γρ. ασπράδια αυγού (6-7 αυγά μέτρια) σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού κοφτή κρεμόριο ή ξύδι λευκό (εγώ χρησιμοποιώ κρεμόριο)
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (πάστα και όχι υγρό)

ή πράσινο χρώμα (εάν θέλετε να κάνετε και πράσινα μαρεγκάκια)


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς.
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν σε μεσαία ταχύτητα. Ρίχνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη (κουταλιά-κουταλιά). Μόλις τελειώσει η ζάχαρη και έχει πάρει όγκο η μαρέγκα ρίχνουμε και το κρεμόριο ή το ξύδι χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη και σταματάμε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει και 15-20 λεπτά (υπομονή θέλει). Η μαρέγκα μας πρέπει να έχει σφίξει να είναι λεία και γυαλιστερή.
Παίρνουμε τα χρώματα μας, τα πινέλα μας και τις σακούλες μας και ζωγραφίζουμε !!!
Εάν θέλετε τα μαρεγκάκια σας να μοιάζουν τα δικά μου βάλτε αρκετό χρώμα στο πινέλο και κάντε ακανόνιστες γραμμές μέσα στην σακούλα, αφήνοντας αρκετά κενά. Στην αρχή θα είναι έντονα κόκκινα και όσο θα τελειώνει η μαρέγκα από την σακούλα θα είναι με διάφορα σχέδια (άσπρο-κόκκινο), αυτή είναι και μια ένδειξη πόσο χρώμα θέλετε να βάλετε εσείς.
Εάν θέλετε τα μαρεγκάκια σας να έχουν και κάποιο σχέδιο μπορείτε να βάλετε και μύτες σε διάφορα σχέδια μέσα στην σακούλα και μετά να ζωγραφίσετε με τα χρώματα.
Κόψτε στην άκρη την σακούλα περίπου στο  1 1/2 εκατοστό και σχηματίστε  τα μαρεγκάκια σας.Μόλις βάλετε τα μαρεγκάκια στο φούρνο κατεβάστε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήστε για 40-45 λεπτά. Καλά θα είναι να τις ελέγχετε μετά τα 40 λεπτά γιατί έχει να κάνει και με τον φούρνο. Άλλωστε πάντα μπορείτε να δοκιμάσετε και καμιά να δείτε εάν πέτυχε! μία έτσι ...
Σβήστε τον φούρνο και αφήστε με την πόρτα κλειστή για 5 λεπτά, μετά τα 5 λεπτά μισοανοίξτε την πόρτα και αφήστε για τουλάχιστον 30-50 λεπτά.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 

ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ & ΑΓΑΠΗ


3 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ, Καλά Χριστούγεννα να έχεις και εσύ και η οικογένεια σου, υγεία και ευτυχία πάνω απ΄όλα!

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή