Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Quiche Lorraine με φινόκιο (μαραθόρυζα), φέτα & ούζο (ΚΙΣ ΛΟΡΈΝ)




Και επειδή με όλο αυτό τον τρελό χαμό του καιρού είπα θα ξεχειμωνιάζαμε για να ξαναβρεθούμε ... ε μάλλον τελικά κοντεύουμε να ξεχειμωνιάσουμε!
Μια το κρύο, μια το πολύ πολύ κρύο, μια ξανά το πολύ κρύο και που όρεξη να κάνεις κάτι.  Ήρθε μετά και η ίωση και αρχίσαμε τις σούπες!!! Ήταν και πολλά αυτά που φάγαμε πάλι τις γιορτές και είπα να μην το πιέσω και πολύ. Έκανα που λέτε μια κις με λίγο φινόκιο (μαραθόρυζα) που είχε περισσέψει από μια από τις πολλές σουπίτσες που έκανα τον κρύο φετινό χειμώνα. Όλο σούπα και σούπα είπα να φάω και κάτι πιο στέρεο, να μας πιάσει και λίγο. 


Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν είχα το ζυμάρι στην κατάψυξη δεν ξέρω εάν θα την έκανα της κις, γιαυτό καλά είναι και εσείς όταν έχετε υλικά που κοντεύουν να λήξουν ή έχετε διάθεση κάντε κανένα ζυμάρι και ρίξτε το στην κατάψυξη, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστεί!
Εγώ για να είμαι ειλικρινής όλο αυτό τον καιρό με τα πολύ κρύα κατάφερα και καθαρίσω την κατάψυξη μου, έτσι θα μπορεί να είναι έτοιμη για την άνοιξη που θα βγούν όλα τα φρέσκα λαχανικά.



Υλικά:

1 δόση ζυμάρι Κις Λορέν
1 φινόκιο μέτριο
2 αυγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
2-3 κουταλιές σούπας ούζο (κατά βούληση)
200 γρ. φέτα τυρί
αλάτι, πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα


                                     


Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Πλύνετε και καθαρίστε καλά το φινόκιο κόβοντας και πετώντας το κάτω μέρος του.




Κόψτε τα κοτσάνια και κρατήστε τα για καμιά σούπα ή αλλιώς πετάξτε τα.
Κόψτε το κάθε φύλλο από το φινόκια στα δύο και στην συνέχεια σε λωρίδες.






Κόψτε τα 3/4 από τις λωρίδες σε κυβάκια και κρατήστε το 1/4 σε λωρίδες.


Βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σωτάρετε ελαφρώς μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.
Μεταφέρετε τα σε καθαρό σκεύος και αφήστε για λίγο να κρυώσουν.



Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά ελαφρώς,  συμπληρώστε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήστε ούζο, συμπληρώστε και ανακατέψτε λίγο ακόμη. 
Βουτυρώστε το ταψάκι σας και απλώστε την ζύμη να πάει ακόμη και στα τοιχώματα. Τρυπήστε με ένα πιρούνι το ζυμάρι. 
Απλώστε την φέτα σε μεγάλα κομμάτια μέσα στο ζυμάρι και μετά το φινόκιο. Ρίξτε με προσοχή το μείγμα αυγών-κρέμα γάλακτος να πάει παντού αλλά να μην φτάνει μέχρι το χείλος του ζυμαριού γιατί θα φουσκώσει ελαφρώς όταν θα ψήνετε (μην σας χυθεί ). 



Ψήστε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήστε για λίγο να κρυώσει πριν την σερβίρετε. 



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου