Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Μαρμελάδα ανανά-μάνγκο-ροδάκινο-τζίντζερ




Σας έλειψα ; είναι που όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας χρειαζόμαστε ξεκούραση, ξεκούραση από όλα όμως! καμιά φορά ακόμη και από αυτά που αγαπάμε !!!
Κάποιοι ίσως με καταλάβετε καλύτερα από κάποιους άλλους, εξαρτάται από τα πόσα πράγματα προσπαθεί ένας άνθρωπος να κάνει ταυτόχρονα, οπότε λογικά και κάποια στιγμή απλώς κλατάρει όπως θα λέγαμε και λαϊκά. 
Ευτυχώς που οι αντοχές μας είναι μεγαλύτερες από ότι κρίνουμε και έτσι μετά από ένα διάλειμμα είμαστε σε θέση να ξανά συνεχίσουμε. Έτσι θα προσπαθήσω και πάλι να σας γλυκάνω όσο μπορώ.


Ανάμεσα σε όλη την αναζήτηση των τελευταίων μηνών ανακάλυψα και μια μαρμελάδα καινούργια για μένα και αρκετά εξωτική. Η αλήθεια είναι πως πρώτα θα πρέπει να έχετε δοκιμάσει τα φρούτα ωμά και μετά να προσπαθήσετε να κάνετε αυτή τη μαρμελάδα !!!
Υπάρχει περίπτωση κάτι να μην είναι μέσα στις γεύσεις σας. Όπως λόγου χάρη το μάνγκο πρέπει να είναι απλώς ώριμο και όχι παραγινωμένο, ο ανανάς πρέπει να είναι το ίδιο. Τώρα όσο αναφορά το τζίντζερ καλά θα είναι να το δοκιμάσετε λίγο στην γλώσσα σας πριν αποφασίσετε την ποσότητα που θα βάλετε καθώς υπάρχει περίπτωση να σας βγει η μαρμελάδα λίγο έντονη (λίγο καυτερή). 
Εμείς απλώς θέλουμε να δώσουμε μια σπιρτάδα στην μαρμελάδα μας.
Πάντα βέβαια υπάρχει και η περίπτωση κάτι να αφαιρέσετε, αλλά εγώ σας δίνω αυτή που έκανα εγώ.



Υλικά:

2 μεγάλοι ώριμοι (όχι παραγινωμένοι) ανανάδες
2 μεγάλα  ώριμα (όχι παραγινωμένα) μάνγκο
4-5 μεγάλα ροδάκινα ώριμα
μια ρίζα τζίντζερ (πιπερόριζα) γύρω στα 100-120 γρ.  (θα χρειαστούμε γύρω στα 30 γρ. τριμμένο)
χυμό από  1/2  λεμόνι       (εγώ έβαλα το χυμό από όλο το λεμόνι)

800 γρ. ζάχαρη για κάθε κιλό καθαρού φρούτου (καθαρισμένο και τεμαχισμένο, χωρίς κουκούτσια και φλούδες)


Επειδή δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο θα είναι ο ανανάς και το μάνγκο που θα βρείτε , εσείς θα καθαρίσετε τα φρούτα θα τα κόψετε σε μεγαλούτσικα κυβάκια και αφού τα ζυγίσετε μετά θα υπολογίσετε την ζάχαρη. 



Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε σε μέτρια κυβάκια τον ανανά και το μάνγκο, κόβουμε στα τέσσερα τα ροδάκινα αφαιρώντας τα κουκούτσια και τρίβουμε στον τρίφτη το τζίντζερ αφού το καθαρίσουμε.
Ζυγίζουμε τα φρούτα μας για να υπολογίσουμε την ζάχαρη και εάν θέλετε την μισή ποσότητα την περνάτε από το μπλέντερ, έτσι ώστε να έχετε και πολτό φρούτου αλλά και ολόκληρα κομμάτια.

Τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα  τα φρούτα (κομμάτια), τον πολτό, την ζάχαρη και το τριμμένο τζίντζερ και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αρχίζουμε να ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε στο μισό την εστία μας ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και ξαφρίζοντας τακτικά. 
Μετά από 20 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός τοποθετούμε και τα βαζάκια μας στον φούρνο για να αποστειρωθούν . Κάπου στα 35 λεπτά βρασίματος και αφού θα κοντεύουν και τα βαζάκια κάνουμε το τεστ για να δούμε εάν η μαρμελάδα μας έχει δέσει (σε ένα μικρό πιατάκι βάζουμε λίγο μαρμελάδα και τοποθετούμε για 5 λεπτά στο ψυγείο, εάν όταν το βγάλουμε τραβήξουμε μια γραμμή στην μέση της μαρμελάδας και μείνει  η γραμμή χωρίς να ξανά ενωθεί η μαρμελάδα σημαίνει ότι έχει δέσει) και ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. 
Εάν δεν έχει δέσει συνεχίζουμε το βράσιμο και κάθε 5 λεπτά ελέγχουμε εάν έχει δέσει η μαρμελάδα. Εάν στο μεταξύ έχουν  περάσει τα 15΄ λεπτά που είναι τα βαζάκια στο φούρνο, απλώς κλείνουμε το φούρνο χωρίς να βγάλουμε τα βαζάκια έξω.
Γεμίζουμε τα βαζάκια, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε ένα βράδυ ή τουλάχιστον 7-8 ώρες.

Για εσάς που σας αρέσουν οι παράξενες γεύσεις δοκιμάστε την δεν θα απογοητευθείτε. 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ










2 σχόλια:

  1. Ουάου! Μία πραγματικά όμορφη μαρμελάδα! Βέβαια με το Μάγκο δεν τα πάω και τόσο καλά μα θα την δοκιμάσω με τη πρώτη ευκαιρία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, να την δοκιμάσεις, θα εκπλαγείς ευχάριστα !

      Διαγραφή