Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Καρδιές αγκινάρας στην κατσαρόλα





Και για όσους νομίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα εκτός από γλυκά, θα τους διαψεύσουμε για άλλη μια φορά. Είναι που φέτος πήραμε το θέμα της νηστείας πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά. Μην αναρωτηθείτε το γιατί, λίγο που περνάνε τα χρόνια, λίγο που μας ενδιαφέρει περισσότερο η υγιεινή διατροφή, λίγο που χρειαζόμαστε αποτοξίνωση,  ελπίζω ότι δεν θέλετε να ακούσετε και άλλα!
Ας μιλήσουμε λοιπόν για αγκινάρες και για όσους δεν τις τρώνε πρώτα. Έχω να σας δώσω μια συνταγή που θα ήθελα να δοκιμάσετε να κάνετε και το πιθανότερο είναι να αρχίσετε να τις τρώτε. Δεν ξέρω εάν θα μπορέσετε να φάτε ότι παραλλαγή φαγητού υπάρχει με αγκινάρες αλλά αυτή πιστεύω είναι μια για να κάνετε μια καλή αρχή!




Ένα από τα πιο παλιά θεραπευτικά φυτά, η αγκινάρα χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ όπου  οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για πεπτικά προβλήματα. Η φήμη της όμως εξαπλώθηκε τον 20ο αιώνα, όπου έγινε γνωστή ως ένα πολύ γευστικό φαγητό με πολλά και πλούσια οφέλη. 
Κάνει καλό όπως είπαμε στο πεπτικό, είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για δίαιτα, ρίχνει την κακή χοληστερίνη μια και οι πικρές ουσίες της, μια εκ των οποίων και η κυναρίνη, έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την σύνθεση της χοληστερίνης  και αυξάνει την απέκκριση της στη χολή, μειώνοντας τα ολικά της επίπεδα.
Κάνει καλό στα οστά, ωφελεί στην υγεία του εγκεφάλου, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τονώνει το ανοσοποιητικό. Ε νομίζω ότι λίγο σας έχω πείσει έστω και να τις δοκιμάσετε για μια φορά και εάν δεν σας αρέσουν, δοκιμάστε να κάνετε κάποια άλλη συνταγή (πάλι με αγκινάρες)!



Υλικά:

2 κονσέρβες καρδιές αγκινάρας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό λεμόνι (κατά προτίμηση ακέρωτο)
μισό ματσάκι άνηθο
4 κλωνάρια δυόσμο
1 σφηνάκι λευκό κρασί

δυόσμο ή άνηθο για το σερβίρισμα






Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε μια κατσαρόλα (που να έχει καπάκι) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν, γύρω στα 5-7 λεπτά.
Σβήνουμε με λευκό ξηρό κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε τις αγκινάρες που τις έχουμε στραγγίσει από το νερό τις κονσέρβας και τις έχουμε ξεπλύνει ελαφρώς και στραγγίσει να φύγουν τα πολλά υγρά. Τις σοτάρουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε νερό που να σκεπάσουν σχεδόν τις αγκινάρες, αφήστε λίγο, μην τις σκεπάσετε τελείως. Ρίξτε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση με το καπάκι κλειστό για περίπου 20 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά αφαιρέστε το καπάκι και ρίξτε μέσα τον άνηθο και τον δυόσμο που έχετε ψιλό κόψει, ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.



 Σερβίρετε ζεστό με φρέσκο δυόσμο ή άνηθο (περί ορέξεως) και με ένα ποτηράκι λευκό κρασί. Το φαγητό αυτό κάνει για πρώτο πιάτο αλλά και για κυρίως, τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο.
Ελπίζω να μην το θεωρήσετε τουλάχιστο δύσκολο μια και δεν έχει πολύ δουλειά και μπορεί να ετοιμαστεί μέχρι να πεις κύμινο!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου