Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018

Μαρμελάδα λωτού





Φθινοπωρινό φρούτο, με παράδοση χιλιάδων ετών, ο λωτός που χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς.
Είχε ονομαστεί ως η "τροφή των θεών". 
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι για να είναι εύγευστος ο λωτός θα πρέπει να καταναλώνεται ώριμος, πραγματικά ώριμος όμως (όπου πραγματικά στάζει μέλι). 
Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο και στυφή γεύση μόλις κοπεί από το δένδρο. Αν αφεθεί μερικές ημέρες γίνεται γλυκός και ζουμερός.





Πριν από μερικές ημέρες κάναμε μια μονοήμερη εκδρομή στην Έδεσσα, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη ανηφόρα, ο δρόμος δεξιά και αριστερά ήταν γεμάτος με δέντρα λωτού. Φορτωμένα με λωτούς που ξανά δεν είχα δει σε τόση αφθονία. Πανέμορφα δένδρα με φοβερά φθινοπωρινά χρώματα και τόσο ώριμους λωτούς δεν είχα ξαναδεί!!




Και αφού είδατε και μια φώτο από τους καταράχτες, ας συνεχίσουμε με τους λωτούς!
Για να ωριμάσουν οι λωτοί, τους τοποθετούμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό. Αφήνετε έτσι για 5-7 ημέρες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς.
Κάποιοι λένε ότι μπορούμε να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, να τους αφαιρέσουμε μετά από μερικές μέρες, να τους αφήσουμε να αποψυχθούν και να τους καταναλώσουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει για να σας πω εάν ισχύει ή απλώς είναι ... ψέμα. 



Τώρα θα σας πω και την αμαρτία μου, η αλήθεια είναι ότι ενώ είχα όλη την καλή διάθεση να αγοράσω ώριμους λωτούς, δεν βρήκα πουθενά σε όλη την Εδεσσα. Βρήκα όμως φεύγοντας επάνω στο δρόμο ένα δέντρο μόνο του, χωρίς ιδιοκτήτη από εκείνα που λες πως στο καλό φύτρωσε αυτό το δέντρο στη μέση του πουθενά. Ηταν φορτωμένο αλλά και άλλα τόσα ήταν πεσμένα στο χώμα. Κανένας δεν βρέθηκε να τα θέλει αναρωτήθηκα, ε να που τα θέλω εγώ! 
Σταματήσαμε και αφού μάζεψα ότι πιο ώριμο είχε πάνω το δέντρο, ξαφνικά διαπίστωσα πως από τον ενθουσιασμό μου δεν έβλεπα που πατούσα ... ε το συμπέρασμα δικό σας, πάλι καλός ο άντρας μου δεν μου τα έψαλε ... πολύ!!!
Τέλος πάντων εγώ ξέρω ότι έκανα μια μαρμελάδα που καλύτερη δεν θα μπορούσα να είχα κάνει όσο καιρό και να περίμενα να ωριμάσουν αυτά που θα αγόραζα (χωρίς να τα φάω πρώτα) μια και δεν ξέρω αν σας είπα αλλά τρελαίνομαι για λωτούς!
Και μην νομίζετε τα 100 γρ. λωτού έχουν μόνο 70 θερμίδες!!!


Υλικά:

1 κιλό λωτούς ώριμους κόκκινους (αλλά πολύ ώριμους)
600-650 γρ. ζάχαρη
χυμό & ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ. κονιάκ (προαιρετικά)
4 πορτοκάλια (το χυμό τους)

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τους λωτούς και κόβουμε το πάνω μέρος που έχει και το κοτσανάκι, με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό του λωτού αφήνοντας τη φλούδα (για πέταμα), εάν ο λωτός είναι πολύ ώριμος δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, εάν είναι λίγο ώριμος κόβουμε το εσωτερικό στη μέση ή στα τέσσερα και έτσι κι αλλιώς θα λιώσουν με το βράσιμο, μην τα περάσετε από το μπλέντερ, είναι κρίμα. 





Τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα το φρούτο με την ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανοίγουμε την εστία στο δυνατό στην αρχή και μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την εστία στη μέση της (εάν έχει ανώτερο το 9 το γυρίζουμε στο 5), ξαφρίζουμε τακτικά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Κάπου στα 35 λεπτά ρίχνουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. 
Καλά είναι σε αυτή τη φάση να πάρετε ένα μικρό πιατάκι, να τοποθετήσετε λίγη μαρμελάδα και να το βάλετε στο ψυγείο για λίγο μέχρι να κρυώσει. Εάν τραβήξετε γραμμή στη μέση της μαρμελάδας και μείνει η γραμμή η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.  Κλείστε το μάτι και γεμίστε τα βάζα σας. Να ξέρετε ο λωτός είναι από τα φρούτα που έχουν αρκετή πηκτίνη, μην την παραβράσετε την μαρμελάδα.
Εάν θέλετε να την διατηρήσετε, κονσερβοποιήστε όπως έχουμε κάνει και σε άλλες μαρμελάδες.

Θα ήθελα λίγο την προσοχή σας, εάν δεν το έχετε με τους λωτούς το πιθανότερο είναι να μην το έχετε και με την μαρμελάδα, γιαυτό μην σκεφτείται ότι η μαρμελάδα θα είναι διαφορετική από το φρούτο. Ο λωτός είναι λίγο στιφός ακόμη και ώριμος, λίγο στιφή θα είναι και η μαρμελάδα.
Τέλος δεν θα σας συμβούλευα να κάνετε μαρμελάδα εάν οι λωτοί σας δεν είναι πραγματικά ώριμοι, δεν θα σας αρέσει το αποτέλεσμα και θα έχετε χάσει και το χρόνο και τα χρήματα σας. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου