Λοιπόν οι μέρες πλησιάζουν και όλοι τρέχουμε, τρέχουμε να προλάβουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια για τις γιορτές. Τέλεια τα δώρα που θα πάρουμε για τους αγαπημένους μας, τέλεια τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, τα ρούχα που θα φοράμε! Ε, όπως και να το κάνουμε αυτές οι γιορτές είναι της υπερβολής.
Ε ας είναι λίγο της υπερβολής και το γλυκό μας!!!
Λίγο το χρώμα του, λίγο τα υλικά του, η γεύση του που δεν θυμίζει τίποτα από ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, αλλά κυρίως το ότι τα υλικά του δεν έχουν καμία σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιείται για τα γλυκά αυτών των ημερών.
Κατά βάση το γλυκό μας είναι vegan, ας μην κάνουμε συνεχώς γλυκά με πλούσια γεύση και θερμίδες. Το γλυκό μας δεν έχει βούτυρο, αυγά, αλεύρι. Έχει υλικά πιο υγιεινά, θρεπτικά, ανάλαφρα και πολύ γευστικά.
Τα υλικά δεν είναι δύσκολο να τα βρεις πλέον, σε κάθε γειτονιά έχει και ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου μέρες που είναι και έχετε ένα σωρό πράγματα να κάνετε. Θα μπορούσατε αντί για μύρτιλλα να βάλετε βατόμουρα ή φραμπουάζ ή φραγκοστάφυλα. Αλλά απ΄ότι καταλαβαίνετε θα αλλάξει το χρώμα του γλυκού σας, πιθανόν να γίνει ροζ, φουξ ή λίγο πιο κόκκινο (βατόμουρα). Ίσως αλλάξει και λίγο η γεύση γιατί κάποια από αυτά τα φρούτα είναι λίγο πιο όξινα από κάποια άλλα. Εγώ διάλεξα το μύρτιλλο γιατί έχει πιο ουδέτερη και ήπια γεύση αλλά και δίνει αυτό το τέλειο χρώμα.
Και φυσικά ας μην ξεχνάμε και τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει το μύρτιλλο. Φτιαγμένο από ένα μικρό, μπλε μούρο που έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όπως και οι στενοί του συγγενείς, τα βατόμουρα (και όλα τα μούρα) τα μύρτιλλα έχουν μόλις 57 θερμίδες χαμηλών λιπαρών ανά 100 γρ. Τα μπλε μούρα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, Κ και μαγγανίου.
Συμβάλλουν στην προστασία κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση και την όραση.
Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η τακτική κατανάλωση μπλε μούρων (150 γρ. την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και πιθανώς να επιταχύνει τον μεταβολισμό.
Τώρα θα ήθελα να προσθέσω κάτι και για το άγαρ άγαρ που θεωρείται η ζελατίνη των χορτοφάγων.
Για να ενεργοποιηθεί το άγαρ άγαρ, πρέπει πρώτα να διαλυθεί σε νερό ή άλλο υγρό (π.χ. γάλα), το οποίο θα φέρουμε έπειτα σε βρασμό. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί το άγαρ άγαρ αρχίζει να "δουλεύει" πάνω από τους 82 βαθμούς C. Μόλις βράσει το μείγμα, το αποσύρουμε. Δεν περιμένουμε να έχει πήξει σε αυτή τη φάση. Το άγαρ άγαρ έχει ενεργοποιηθεί μεν, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αμέσως εμφανή. Το μείγμα θα πήξει αφού κρυώσει. Όμως το πλεονέκτημα του έναντι της ζελατίνης είναι ότι πήζει πολύ πιο γρήγορα και όχι απαραίτητα στο ψυγείο.
Τώρα όλοι θα αναρωτηθείται, γιατί να το διαλέξουμε αντί της ζελατίνης; απλώς γιατί παράγεται από φύκια και όχι από ζώα, είναι πιο "ισχυρό" και πήζει ακόμη και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, έχει μηδέν θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσιο σε σίδηρο, ιώδιο και ασβέστιο.
Πάντως το γλυκό μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα cheesecake αλλά χωρίς το τυρί, την κρέμα γάλακτος & τα αυγά!
Υλικά:
Για την βάση:
60 γρ. χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι)
40 γρ. αμύγδαλα ωμά & ανάλατα
50 γρ. νιφάδες βρώμης
40 γρ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
Για την κρέμα:
150 γρ. κάσιους ωμά & ανάλατα
80-100 γρ. μύρτιλλα (ανάλογα με το πόσο μωβ θέλετε να γίνει) + 100 γρ. έξτρα για την βάση.
130 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
200 γρ. γάλα καρύδας
200 γρ. νερό
2 κουτ.σούπας άμυλο (κορν-φλάουερ) βιολογικό
1 1/2 κουτ. σούπας άγαρ άγαρ (φυτικό πηκτικό) σε σκόνη
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ χτυπάμε τα υλικά της βάσης, αφού θα γίνει μια κολλώδες μάζα την μεταφέρουμε σε φόρμα με κούμπωμα 17-18εκ. και την πατάμε να πάει παντού (όπως κάνουμε την βάση στα cheesecake). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. Μόλις ψηθεί την αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Εάν έχετε μεγάλο μπλέντερ σαν αυτό που κάνουμε smoothies θα είναι το κατάλληλο για το μείγμα του γλυκού ή εάν έχετε και κάποιου είδους πολυμίξερ επίσης κάνει την δουλειά μας. Δεν κάνει όμως το μικρό το μπλέντερ που αλέθουμε ξηρούς καρπούς ή μπαχαρικά.
Τοποθετούμε λοιπόν στο μπλέντερ τα κάσιους, τα μύρτιλλα, τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας, το νερό, το άμυλο και το άγαρ άγαρ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να βγάλει την πρώτη φουσκάλα. Αποσύρουμε από την εστία.
Στρώνουμε στην βάση μύρτιλλα και από επάνω ρίχνουμε την κρέμα, την στρώνουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να σφίξει η κρέμα, μπορείτε να το αφήσετε και εκτός ψυγείου πάλι θα σφίξει αλλά θα πάρει το χρόνο του, στο ψυγείο θα σφίξει πιο γρήγορα.
Τώρα εάν εσείς θέλετε αντί να βάλετε μύρτιλλα στην βάση να τα ρίξετε στην κρέμα και αυτό γίνεται. Όταν θα αρχίσει να κρυώνει η κρέμα δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα, οπότε αποφασίστε από την αρχή. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια ελαφριά μαρμελάδα με τα μύρτιλλα και να την τοποθετήσετε πάνω στο γλυκό .
Ότι και να αποφασίσετε να κάνετε, κάντε το με αγάπη. Με αγάπη για το γλυκό σας, για τους συγγενείς που θα φωνάξετε ή τους φίλους για το γιορτινό τραπέζι. Κάντε το όμως και μόνο για εσάς και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Έτσι για την καλή υγεία και ευτυχία!
Φίλη μου Καλές γιορτές και κρατώ την όμορφη συνταγή γιατί στο κτήμα μας έχουμε μύρτιλλα καθώς και οι άλλοι γείτονες μας γύρω .Οπότε..η συνταγή σου θα κάνει περίπατο σε πολλούς!Να είσαι γερή και δημιουργική πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι δεν θα έδινα να ήμουν στην θέση σου, πόσο ζηλεύω, ένα κτήμα με μύρτιλλα!!! Η συνταγή πάντως βγαίνει και πιο απλή όχι μόνο για vegan όταν θα θελήσεις μου το λες, είναι περισσότερο cheesecake. Καλές γιορτές, υγεία, ευτυχία και αγάπη σε σένα και την οικογένεια σου.
Διαγραφή