Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Τούρτα Ρόδι


Πολλές οι παραδόσεις της χώρας μας, από που να αρχίσω και που να τελειώσω.
Όμως μια και πλησιάζουμε στην αλλαγή του χρόνου ας μιλήσω για αυτές. 
Έθιμο απόλυτα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, η Βασιλόπιτα, συγκεντρώνει γύρω της, οικογένειες, παρέες, συνάδελφους ακόμη και αγνώστους που ανταλλάσουν ευχές και ... κυνηγούν την τύχη του φλουριού!

       


Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους,  δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο.



Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι από το φθινόπωρο ένα ρόδι. 
Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια και έλεγαν "Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος".
Το έθιμο του ροδιού διατηρείται και σήμερα. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετούν και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα. 



Όσο πιο τραγανές, κατακόκκινες , γερές και όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες και ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Ας κάνουμε λοιπόν και εμείς μια τούρτα ρόδι για το καλό του καινούργιου χρόνου. Για υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και δημιουργία.
Και ας πούμε και τα κάλαντα για το καλό του καινούργιου χρόνου που σύντομα έρχεται!

"Αγιους Βασίλης έριτι απού την Καισαρεία, απού την Καισαρία, βαστάει πένα κι χαρτί, χαρτί κι καλαμάρι" ...   

Εύχομαι καλή χρονιά γεμάτη υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και δημιουργία σε όλους!




Υλικά:

1 δίσκο παντεσπάνι ελαφρώς σιροπιασμένο (80γρ. νερό-80γρ. ζάχαρη) το πολύ στο 1εκ. κομμένο

Για την κρέμα:

300 γρ. κρέμα τυρί (σε θερμοκρασία δωματίου)
60 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γιαούρτι πλήρες
180 γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη κατά 50%
χυμό από μισό λεμόνι
2 ρόδια καθαρισμένα

Για το σιρόπι ροδιού

200 γρ. σπόρους ροδιού
40 γρ. ζάχαρη
5 γρ. ζελατίνη (γύρω στα 3 φύλλα)                 


 Για το ζελέ ρόδι (Α)

200 γρ. αφρώδη ροζέ οίνο
7 γρ. ζελατίνη (περίπου 4 φύλλα)
80 γρ. σπόρους ροδιού

Για το ζελέ ρόδι (Β)

1 συσκευασία Φρουι-ζελέ  ΓΙΩΤΗΣ με γεύση ρόδι (100γρ.)
80 γρ. σπόρους ροδιού

Θα χρειαστείτε επίσης 2 τσέρκι. Ένα στα 15-17 εκ. max. και ένα στα 12εκ. max.



Εκτέλεση:

Ζελέ ροδιού 
Πρώτα κάνουμε το ζελέ ρόδι (Α) για να μπορέσει να σφίξει και να τοποθετηθεί στην μέση της τούρτας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το αφρώδες κρασί ίσα να ζεσταθεί για να μπορέσουμε να λιώσουμε μέσα τις ζελατίνες που πρώτα τις έχουμε μουσκέψει για 10 λεπτά σε κρύο νερό. Τις στραγγίζουμε, τις ρίχνουμε στο απλώς ζεστό όχι καυτό κρασί ανακατεύουμε να διαλυθούν και περιμένουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία πριν ρίξουμε τα σπόρια. 
Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεγαλύτερο μπολ με παγάκια και να τοποθετήσουμε από πάνω το κρασί, να ανακατεύουμε τακτικά  μέχρι να αρχίζει λίγο να παίρνει μορφή το ζελέ οπότε και ρίχνουμε τα σπόρια. Το μεταφέρουμε σε τσέρκι που έχουμε ασφαλίσει καλά με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να σφίξει καλά. Μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη για κανένα μισάωρο αρκεί να το ελέγχουμε τακτικά να μην παγώσει.






Εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε το ζελέ ρόδι (Β) του εμπορίου δηλαδή, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία και συμπληρώστε τα σπόρια ροδιού. Μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να το πήξετε ελαφρώς έτσι ώστε όταν ρίξετε τα σπόρια να μην κάτσουν όλα κάτω. 
Απλώς το ζελέ του εμπορίου (Γιώτης) θα χρειαστεί πολύ περισσότερες ώρες για να σφίξει, ίσως και ένα βράδυ.

Επιλέξτε όποιο ζελέ σας αρέσει περισσότερο, εγώ έχω κάνει το (Α).


Σιρόπι ροδιού.

Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουσκεύουμε τις ζελατίνες. Αφού έχουμε καθαρίσει τα ρόδια, παίρνουμε 200 γρ. σπόρια και τα τοποθετούμε σε κατσαρολάκι με τα 40 γρ. ζάχαρης. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς για τουλάχιστον 15΄μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα σπόρια και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα μεταφέρουμε σε σύρμα που από κάτω έχουμε τοποθετήσει ένα μπολ και τα πιέζουμε με ένα κουτάλι ή κουτάλα μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.  Δοκιμάζουμε λίγο από το σιρόπι και εάν έχει πέσει λίγο η θερμοκρασία του , στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις λιώνουμε μέσα στο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη και αρχίζουμε την κρέμα μας.



                               


Κρέμα ροδιού.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος κατά 50% μέχρι να γίνει λίγο σφιχτή, (όχι σαντιγί) και την αφήνουμε στο ψυγείο. 



Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα τυρί μέχρι να σπάσει και να γίνει αλοιφή, ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Συμπληρώνουμε το γιαούρτι, και το χυμό από το μισό λεμόνι, στην συνέχεια ρίχνουμε και το χυμό του ροδιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθεί ο χυμός σταματάμε με το μίξερ συμπληρώνουμε την ψιλο χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά πλέον με μια σπάτουλα.


Σε περίπτωση που σας έχει πάρει παραπάνω χρόνο αυτή η διαδικασία και ο χυμός ροδιού πάει να σφίξει τοποθετήστε για 10'' (δεύτερα) στο φουρνάκι μικροκυμάτων και ανακατέψτε καλά.


Συναρμολόγηση:

Σε ένα τσέρκι 15-17 εκ. τοποθετούμε το παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε ελαφρώς (σε ένα κατσαρολάκι βάλτε 80 γρ. νερό και 80 γρ. ζάχαρη, φέρτε σε σημείο βρασμού, αφαιρέστε από την εστία και ρίξτε μια κουταλιά της σούπας λικέρ βύσσινο ή κονιάκ, ραντίστε το παντεσπάνι με πινελάκι). Από την κρέμα μας τοποθετούμε την μισή ποσότητα και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Με πολύ προσοχή ξεφορμάρουμε το ζελέ και το τοποθετούμε στην μέση της τούρτας αφήνοντας περιμετρικά χώρο. Γεμίζουμε  με την υπόλοιπη κρέμα και τοποθετούμε  στο ψυγείο για μερικές ώρες, καλύτερα και όλο το βράδυ. Διακοσμήστε κατά τα δικά σας γούστα.




Εάν θελήσετε να κάνενε ροζέτες όπως εγώ θα χρειαστείτε επιπλέον:

200 γρ. κρέμα τυρί
40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. άχνη
λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά για να ταιριάζει με την τούρτα)
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%  χτυπημένη σε σαντιγί.

Εκτέλεση:
Χτυπήστε πρώτα τα 100 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τοποθετήστε στο ψυγείο.
Σε μπολ τοποθετήστε την κρέμα τυρί και με μίξερ χειρός χτυπήστε μέχρι να γίνει αλοιφή, συμπληρώστε τα 40 γρ. κρέμα γάλακτος και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Ρίξτε σε 2 δόσεις την άχνη και χτυπήστε μέχρι η κρέμα σας να γυαλίσει.
Σταματήστε το χτύπημα με το μίξερ, συμπληρώστε τη μισή σαντιγί και ανακατέψτε με σπάτουλα απαλά, εάν θεωρήστε ότι είναι αρκετά σφιχτή η κρέμα συμπληρώστε λίγο σαντιγί ακόμη. Δεν θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ούτε σφιχτό αλλά ούτε και πολύ αέρινο γιατί δεν θα σταθεί καλά.





ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ









2 σχόλια:

  1. Φαίνεται καταπληκτικό και οι φωτογραφίες υπέροχες. Καλή σας χρονιά!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη και εσύ καλή και δημιουργική χρονιά να έχεις, γεμάτη υγεία και αγάπη!

      Διαγραφή