Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Συκόμελο (πετιμέζι σύκου)





Ένα φυσικό γλυκαντικό, νόστιμο και θρεπτικό.

Παρόλο που φέτος φοβήθηκα ότι τα αυγουστιάτικα σύκα μου θα χαλάσουν, βγήκαν μελωμένα και ωραία. Πολλά περισσότερα από άλλες χρονιές, πολύ γλυκά και χωρίς σκουλήκια. Πολλά απ’ αυτά τα κάνω κάθε χρόνο μαρμελάδα, φτιάχνω τσάτνεϊ ή τα χρησιμοποιώ σε κουλούρια με φρέσκο σύκο. Φέτος είπα να δοκιμάσω να κάνω συκόμελο. Μη φανταστείτε τίποτε τεράστιες ποσότητες αλλά ότι μας απαλλάσσει απ’ τη ζάχαρη, αξίζει τον κόπο. 
Χρησιμοποιήστε τα πολύ ώριμα σύκα, αφού βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και δεν υπάρχουν σκουλήκια. Κι ακόμα, μην πετάξετε τις φλούδες των ώριμων σύκων που πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει τη σάρκα τους για μαρμελάδα ή που έχετε καταναλώσει σαν φρούτο, είναι εξίσου χρήσιμες κι αυτές, αν προηγουμένως έχετε φροντίσει να τις πλύνετε. 


Υλικά:
Σύκα με την φλούδα τους, ότι ποικιλία σύκων έχετε αρκεί να είναι πολύ ώριμα. 
Νερό.
Εκτέλεση:
Σε περίπτωση που δεν έχετε υπερώριμα σύκα, μπορείτε να πάρετε ώριμα, να τα κόψετε στην μέση να τα βάλετε σε ένα ταψάκι και να τα αφήσετε στον ήλιο για 3 ημέρες σκεπασμένα με ένα τούλι για να τα προστατέψετε από μύγες και μυρμήγκια, έτσι αυτά θα βγάλουν όλα τους τα μέλια.

Το βράδυ καλά είναι να τα παίρνετε μέσα γιατί δεν τα κάνει καλό η βραδινή υγρασία.  



Η διαδικασία που ακολουθεί είναι ίδια και για τα ελαφρώς αποξηραμένα αλλά και για τα υπερώριμα. Απλώς τα ελαφρώς αποξηραμένα δεν χρειάζονται ξανά πλύσιμο αφού τα πλέναμε αρχικά πριν την αποξήρανση.
Εάν έχετε υπερώριμα πλύνετε λοιπόν με προσοχή τα σύκα, κόψτε τα στα δυο για να ελέγξετε το εσωτερικό τους και βάλτε τα στην κατσαρόλα. Γεμίστε με μπόλικο νερό, να σκεπαστούν πολύ καλά, και βάλτε στη φωτιά να βράσουν. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή) και συνεχίστε το βράσιμο ώσπου τα σύκα να μαλακώσουν πάρα πολύ (σχεδόν να λιώσουν) ανάλογα τα σύκα θα χρειαστεί από 1 ώρα έως 2 ώρες. Κάθε φορά που θα πέφτει η στάθμη του νερού θα συμπληρώνετε νερό ζεστό (για να μην πέσει η θερμοκρασία βρασίματος).
Εγώ έχω κατσαρόλα χωρητικότητας 3 κιλών, έτσι η ποσότητα που πήρα ήταν 3 μπουκαλάκια των 250ml. 
Εάν έχετε μεγαλύτερη βαριά και βαθιά κατσαρόλα αξίζει τον κόπο να κάνετε μεγαλύτερη δόση, απλώς θα αυξήσετε τους χρόνους.

Στη συνέχεια αποσύρετε από την εστία και αφήστε να κρυώσει λίγο , σουρώστε το στη σήτα και μετά ξανά σε ένα τουλπάνι για τα σπόρια από τα σύκα που δεν μπορεί να κρατήσει η σήτα. Στρίψτε το όπως στην φωτογραφία που ακολουθεί και αφήστε να στραγγίσει καλά.


Αφού  στραγγίσει καλά  βάλτε το ζουμί από τα σύκα σε μέτρια  φωτιά να βράσει, ώσπου να πήξει και να γίνει λίγο πιο ρευστό από το μέλι (θα πρέπει να συμπυκνωθεί περίπου στο 1/3), ανάλογα με την ποσότητα που έχετε αυτό θα πάρει από 3 έως 4 ώρες (εμένα μου πήρε 3 ώρες). Η θερμότητα δεν πρέπει να είναι δυνατή γιατί μπορεί να καραμελώσει απότομα και να δώσει πικρή γεύση στο συκόμελο μας. Στην αρχή το συκόμελο θα είναι θολό μα όταν αρχίσει να δένει, γίνεται διαυγές. Καλά είναι στην αρχή να ξαφρίζετε και να ανακατεύετε τακτικά.

Τώρα εάν θέλετε να δώσετε ένα διαφορετικό τόνο στο συκόμελο σας όταν βράζει ο ζωμός ρίξτε μέσα 2 ξυλάκια κανέλας ή 2-3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο ή μερικά καρφάκια γαρύφαλλου.
Όσο περισσότερο βράσει ο ζωμός μας τόσο πιο σκούρος θα γίνει και φυσικά διατηρείται και καλύτερα γιατί φεύγει το νερό και μένουν μόνο τα σάκχαρα του σύκου.
Θα καταλάβετε ότι έχει δέσει πλέον  ο ζωμός όταν στην πίσω μεριά ενός κουταλιού στέκεται  και έχει την συνοχή του σιροπιού. 


             

Όσο είναι ακόμη ζεστό βάλτε το σε αποστειρωμένα βαζάκια ή μπουκάλια και  αφήστε να κρυώσουν πριν κλείσετε τα καπάκια. Φυλάξτε το στο ντουλάπι, δεν χρειάζεται ψυγείο. Διατηρείται εκτός ψυγείου μέχρι και 2 χρόνια.
Αν πυκνώσει πολύ το μέλι – έχει άλλωστε αυτή την τάση –, μη φοβηθείτε. Προσθέστε λίγο νερό κι αφού πάρει μια βράση, ανακατεύοντας, βγάλτε το απ’ τη φωτιά.
Αν τυχόν έχετε μικρή ποσότητα σύκων και ενδέχεται να προστεθεί κι άλλη αργότερα, βάλτε τα στην κατάψυξη πλυμένα, έτοιμα, κι όταν συγκεντρώσετε αρκετή ποσότητα, ακολουθήστε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο χωρίς να τα ξεπαγώσετε.  

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συκόμελο:
- Σε σαλάτες πράσινων λαχανικών
- Σε ζεστά και κρύα ροφήματα
- Σε γιαούρτι και παγωτό αντί για μέλι
- Σε συνδυασμό με μηλόξιδο γίνετε βαλσαμικό σύκου
- Σε νωπά τυριά όπως φρέσκια μυζήθρα, το μανούρι & μοτσαρέλα
- Σιρόπι για pan-cakes ή τηγανίτες ή κρέπες


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου