Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κουραμπιέδες Σοκολατένιοι




Και επιτέλους τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων . . .  καλά πλάκα κάνω οι σοκολατένιοι κουραμπιέδες δεν είναι και τόσο παραδοσιακοί και όμως εσείς την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε χωρίς την προσθήκη κακάο και θα έχετε τους κλασικούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες !!!


Επειδή είπα ότι όλοι αυτό το καιρό θα δείχνουν πως γίνονται οι κλασικοί κουραμπιέδες εγώ να σας δείξω πως γίνονται οι αλλιώς κουραμπιέδες για όποιον δεν είναι τόσο κλασικός τύπος.

Ας αρχίσουμε λοιπόν χωρίς πολλά πολλά γιατί ξέρω ότι αυτό το καιρό όλοι μας βιαζόμαστε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα για τις γιορτές.

Προσοχή όπου βλέπετε μπλε γράμματα στην συνέχεια της συνταγής είναι για τους κλασικούς κουραμπιέδες με άχνη.


Υλικά:

- 300 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20  γρ. κακάο
- 25  γρ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι
- 80  γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα ανάλατα


- 1 πακέτο άχνη για το άχνισμα των κλασικών κουραμπιέδων

Αν αποφασίσετε να κάνετε τους κλασικούς κουραμπιέδες θα αφαιρέσετε από τα υλικά το κακάο και θα προσθέσετε 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.

Υλικά για το γλάσο:

180 γρ. άχνη
ασπράδι από 1 1/2 αυγό
5 γρ. κακάο
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι


Εκτέλεση :

Βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για 10-12 λεπτά στους 160 C. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Τα τοποθετούμε ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και τα χτυπάμε με το γουδί ή με ένα σφυράκι .
Θέλουμε να είναι χοντροσπασμένα.


Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα μην πεταχτεί ή άχνη έξω και μετά σε δυνατή για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Εάν έχετε απλό μίξερ χειρός μια χαρά την κάνει την δουλειά του και αυτό.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το ρούμι ή το κονιάκ ( ή νερό αν δεν θέλουμε ποτό). Τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμη. Σταματάμε το μίξερ που ήδη μας έχει πάρει κεφάλι (συγχωρέστε μου το χιούμορ αλλά με τόσο μίξερ !!!) Ένα πρέπει να ξέρετε όμως, το μυστικό για ένα αφράτο κουραμπιέ είναι το πολύ χτύπημα με το μίξερ οπότε χαλάλι ο πονοκέφαλος !!!


Τοποθετούμε το ζυμάρι μας ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες απλώνουμε με το πλάστη και κόβουμε με  χριστουγεννιάτικα κουπάτ περίπου ένα εκατοστό πάχος.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C και ψήνουμε για 15-17 λεπτά ακριβώς . Προσοχή όχι παραπάνω τους σοκολατένιους γιατί θα ξεραθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν γλασάρουμε.

Τώρα αν θέλετε να κάνετε τους κλασικούς κουραμπιέδες , κόβετε λίγη-λίγη τη ζύμη και πλάθεται κουραμπιέδες στρόγγυλους διαμέτρου περίπου 3 εκ. Για να γίνουν ομοιόμορφοι και να ψηθούν το ίδιο όλοι, καλά είναι αν θέλετε να τους ζυγίζετε (περίπου 35 γρ. το κάθε κομμάτι).Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε απόσταση μεταξύ τους και πατάμε λίγο την επιφάνεια τους με το δάχτυλο μας.
Ψήνουμε στους 170 C για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν αχνίσουμε. 



Εκτέλεση για το γλάσο :

Σε ένα μπολάκι βάζουμε την άχνη, το ασπράδι, το κακάο κοσκινισμένο και το λεμόνι. Με το σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και γρήγορα τα υλικά μας μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.


Γλασάρουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να στεγνώσουν για αρκετές ώρες. Τώρα αν θέλουμε μπορούμε και να πασπαλίσουμε με λίγη χρωματιστή ζάχαρη που μας έμεινε από προηγούμενες κατασκευές αλλά όσο είναι ακόμη υγρό το γλάσο. 
Εάν θέλουμε να διακοσμήσουμε με σοκολάτα άσπρη όπως εγώ θα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσουν πρώτα οι κουραμπιέδες.
Τον τρόπο τον έχετε μάθει μέχρι τώρα, λιώνετε την σοκολάτα (τη χρωματίζετε αν θέλετε) , την βάζετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόβετε μυτούλα και τραβάτε γραμμές ή ζωγραφίζετε σχεδιάκια.






Καλή επιτυχία και καλές γιορτές .


Έρχονται και τα μελομακάρονα, θέλω να προετοιμαστείτε ψυχολογικά γιατί δεν σας υπόσχομαι ότι είναι εύκολα αλλά αξίζουν τον κόπο.

5 σχόλια:

  1. Μετά από προσωπική δοκιμή (ναι, είμαι στην επιτροπή) μπορώ να πω ότι είναι εκπληκτικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα με τον καλό το λόγο, ευχαριστώ πολύ κορίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή κι εγώ ήμουν στην επιτροπή είναι πράγματι πολλοί ωραίοι!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά αυτή η επιτροπή έχει γίνει ποδοσφαιρική ομάδα, ευτυχώς όλοι είναι ευχαριστημένοι !!!
    Να είστε καλά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έρχομαι να συμφωνήσω με τις προλαλήσασες!!! γιαμι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή