Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εκλεράκια

Η σοκολάτα είναι της μόδας. 

Από τους περασμένους αιώνες οι άνθρωποι είχαν υποκύψει στην απολαυστική γλυκιά γεύση του κακάο και των διάφορων ειδών σοκολάτας.
Όμως ποτέ δεν ήταν τόσο της μόδας, όσο σήμερα.


Αυτή είναι η εισαγωγή από το ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ των Tobias Pehle & Yara Hackstein.

Το αίσθημα ευφορίας αυτή είναι και η ουσία της σοκολάτας . Η αίσθηση ότι προσφέρουμε στον εαυτό μας κάτι τόσο ξεχωριστό. Η σοκολάτα δεν είναι απλά ένα φαγώσιμο, είναι μια αφορμή για ένα διάλειμμα μακριά από τη ρουτίνα και το στρες. Η στιγμή που λιώνει πάνω στη γλώσσα είναι σαν ένα μικρό θαύμα. 
Από μικρή θυμάμαι ήταν ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, φυσικά το μεγάλο εκλέρ αυτό που ποτέ δεν μου έφτανε όσο μεγάλο και αν ήταν.Πέρασαν τα χρόνια και το μέτρημα των θερμίδων έγινε πολύ αγχωτικό, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ . . .   Έτσι σήμερα θα κάνουμε μικρά για να μπορούμε να φάμε όσα θέλουμε χωρίς τύψεις !!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι στην απόλαυση της σοκολάτας για σήμερα φτιάχνοντας ωραία, μικρά και λαχταριστά εκλεράκια.

Υλικά για τα σου :

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
μια πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση :

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με το βούτυρο και το αλάτι. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να γίνει μια μάζα και να ξεκολλάει από το κατσαρολάκι.



Βάζουμε το ζυμαράκι σε ένα άλλο μπολ και περιμένουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του.


Μόλις πέσει η θερμοκρασία αρχίζουμε και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε ή με κουτάλα ή με το μίξερ. Μόλις ενσωματώσουμε τα αυγά , μεταφέρουμε το μείγμα μας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και  κάνουμε μακρόστενα σου. Φροντίζουμε να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για  40 λεπτά. Προσοχή δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Θέλουμε να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις ψηθούν αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

Υλικά για κρέμα ζαχαροπλαστικής :

500 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ.  αλεύρι
2 αυγά
100 γρ. κουβερτούρα
15 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση :

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε στη φωτιά, μόλις αρχίσει και ζεσταίνεται αποσύρουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μείγμα αλεύρι-ζάχαρη-αυγά την μισή ποσότητα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην εστία και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ζάχαρης-αυγών. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι η κρέμα μας να γίνει σοκολατένια. 
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει την χτυπάμε λίγο στο μίξερ να αφρατέψει.

Γλάσο:

100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κουτ. γλυκού μέλι

Σε ένα μπολάκι κομματιάζουμε την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση αποσύρουμε και την ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Περιμένουμε για 1 λεπτό , ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο έτσι ώστε να μπορέσουμε να την δουλέψουμε, καλά είναι να την ελέγχουμε τακτικά μην κρυώσει πάρα πολύ. Αν για κάποιο λόγο μας κρυώσει 30 δεύτερα στο φουρνάκι μικροκυμάτων και όλα καλά. 

Συναρμολόγηση :

Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή μύτη βάζουμε την σοκολατένια κρέμα. Παίρνουμε ένα ένα τα σου και από την πλαϊνή πλευρά τους γεμίζουμε με την κρέμα.


Βουτάμε το πάνω μέρος των σου στο γλάσο και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και 3 ημέρες (αν προλάβουν φυσικά).




Τώρα να σας πω καλή απόλαυση, δεν νομίζω πως χρειάζεται .
Μπορώ όμως να σας πω καλή επιτυχία και είμαι σίγουρη ότι θα τα απολαύσετε.






5 σχόλια:

  1. Κι έψαχνα να βρω μια ωραία συνταγή με εκλεράκια - τα παιδιά μου τα λατρεύουν !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ αυτά τα έφαγα αλλά δεν ήξερα ότι είναι έτσι light να τσακίσω 5-6 ακόμα. Με πιάσαν οι ντροπές και οι ενοχές σε λάθος στιγμή. Και εσύ πες κάτι να ξέρω :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά αν σου το έλεγα δεν θα περίσσευε και τίποτα για μένα. . . μια εσύ και ένας ο άνδρας μου οι καλύτεροι μου πελάτες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή