Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Κουλουράκια με σουσάμι & ταχίνι




Σουσάμι άνοιξε . . .  και για καλή υγεία και μακροζωία. 


Το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Τα νεώτερα χρόνια, η κατανάλωση σουσαμιού και προϊόντων του όπως ταχίνι, χαλβάς και σησαμέλαιο έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων και ασθενειών που έχουν να κάνουν με τη φθορά, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η στεφανιαία νόσος και η οστεοπόρωση γιατί είναι και καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου. Μια κουταλιά σούπας μας δίνει 148 mg ασβεστίου περίπου όσο μισό ποτήρι γάλα.


Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας γιαυτό και το σουσάμι με κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων αποτελεί τρόφιμο εκλογής για άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας ή και για μεγάλη διάρκεια νηστείας. 
Και για τους λάτρεις των γλυκών αφήνουμε το καλύτερο για το τέλος "Χαλβάς", από τα πιο υγιεινά γλυκά, καθώς έχει πρώτη ύλη το σουσάμι. Αλλά μην το παρακάνετε καθώς οι θερμίδες του τσούζουν λίγο.
Τα σημερινά μας κουλουράκια είναι θρεπτικά, υγιεινά, τραγανά και πεντανόστιμα. 

Εάν θελήσετε να τα κάνετε νηστίσιμα θα βάλετε μαργαρίνη αντί βούτυρο, θα αφαιρέσετε το αυγό και θα ελαττώσετε λίγο το αλεύρι (χρησιμοποιήσετε αρχικά 200 γρ. και σταδιακά μια-μια κουταλιά όσο σηκώσει).

Υλικά :

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη καστανή
150 γρ. ταχίνι
100 γρ. σουσάμι
230-240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη (προαιρετικά)
βανίλια
1 αυγό μέτριο


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο ανακατέψτε πολύ καλά το ταχίνι, το τζίντζερ, τη βανίλια και 2 κουταλιές της σούπας από το σουσάμι που έχουμε κρατώντας το υπόλοιπο για την εξωτερική κάλυψη των κουλουριών.
Στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός κτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνετε και το αυγό, στη συνέχεια  το μείγμα με το ταχίνι και χτυπάτε πολύ καλά. 
Τέλος σταματάτε το χτύπημα με το μίξερ, ρίχνετε μέσα την μισή ποσότητα από το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά με το χέρι. Μόλις ενσωματωθεί το μισό αλεύρι ρίχνετε μέσα κουταλιά-κουταλιά και ζυμώνετε απαλά, μόλις δημιουργηθεί ένα ζυμάρι αρκετά μαλακό, ίσα που θα ξεκολλάει από το χέρι σας (όχι σκληρό και στεγνό) σταματάτε με το αλεύρι ακόμη και αν περισσέψει λίγο, μεταφέρετε το ζυμάρι σε πλαστική μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180 C.
Βγάζετε από το ψυγείο το ζυμάρι κάνετε μικρά μπαλάκια και ρολάρετε στο σουσάμι. Τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη και με ένα ποτήρι πατήστε λίγο τα κουλουράκια. 



Ψήνετε  για 12-13 λεπτά μέχρι να σχιστούν και να ροδίσουν ελαφρώς. Τα κουλουράκια θα φαίνονται ότι δεν είναι έτοιμα ακόμη. Μην σας ξεγελάει εσείς θα τα αφήσετε να κρυώσουν για 5 λεπτά στο ταψί και μετά θα τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως. Τώρα αν θέλετε τα κουλουράκια σας να είναι πιο τραγανά και να κρατήσουν περισσότερες μέρες ψήστε για 15 λεπτά, όχι όμως παραπάνω.


Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.














2 σχόλια:

  1. Αυτά δεν τα περίμενα τόσο νόστιμα αλλά ήταν τέλεια! Κράτησα 2-3 για τον πρωινό καφέ αύριο! Αδερφάκι ζωγράφισες πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν σου λέω εγώ καμιά φορά η εμφάνιση γελάει να με πιστεύεις, για το τρίτο κουτάκι δεν είπες τίποτα όμως . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή