Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κανελένια στεφάνια





Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μας αρέσει η πολίτικη κουζίνα ; να είναι άραγε αυτή καθεαυτή η μεστή πικάντικη γεύση της ; ή μήπως οι νοσταλγικοί δεσμοί που έχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες με τις μυρωδιές της που ξεχύνονταν παλιά σε κάθε γειτονιά σε κάθε σοκάκι . . . η μυρωδιά που σε ταξιδεύει μέσα σε εικόνες, στο άρωμα της Πόλης, στα ηλιοβασιλέματα του Βοσπόρου, στη νοσταλγία του Ελληνισμού, στο μπαχάρι και τη κανέλα χαρίζοντας μια γλυκόπικρη γεύση στα Λιμάνια που πάντα αναζητούμε. 


Και σε ποιον δεν αρέσει η κανέλα και η υπέροχη μυρωδιά της. Τα καλά νέα για αυτούς που δεν τους αρέσει η κανέλα, είναι ότι δεν χρειάζεται να τη φάνε, μπορούν να την μυρίσουν και αυτό ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύτταρα, τονώνει τη μνήμη και μειώνει το στρες . . . αυτό και αν το χρειαζόμαστε όλοι.

Η κανέλα χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες αξιοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκαν για τη διατήρηση τροφίμων.
Η λέξη "κανέλα" είναι λατινικής προελεύσεως (canella),ενώ η αρχαία ελληνική ονομασία του φυτού ήταν κιννάμωμον, απ΄την οποία προέρχεται η αγγλική λέξη cinnamon. 
Αρκετές από τις αναφερόμενες φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού. 

Καλά είναι να καταναλώνουμε την κανέλα τρίβοντας τα ξυλάκια σε σκόνη ή ολόκληρα τα ξυλάκια αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν να προμηθευόμαστε τη σκόνη κανέλα από καταστήματα υγιεινών τροφών ή ειδικά μαγαζιά μόνο με μπαχαρικά, γιατί η κανέλα των σούπερ μάρκετ συνήθως είναι φθηνή και χαμηλής ποιότητας.
Η καλύτερη κανέλα είναι της Κεϊλάνης.

Το σημερινό μας γλυκάκι είναι ένας ύμνος στην κανέλα, είναι αφράτο, λαχταριστό και μυρωδάτο, ένα τέλειο γλυκάκι που μπορεί να συνοδεύσει  τον καφέ ή το τσάι, το πρωινό ή την απογευματινή λιγούρα αλλά και για κάθε στιγμή της ημέρας. 

Κάντε το και θα τους εντυπωσιάσετε όλους.



Υλικά:

140 γρ. χλιαρό γάλα
10 γρ. νωπή μαγιά
275 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
85 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού

Υλικά για τη γέμιση :

50 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη
2-3 κουτ. γλυκού κανέλα (αυτό εξαρτάται από το πόσο σας αρέσει η κανέλα)


Εκτέλεση :

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χλιαρό προς ζεστό γάλα και από πάνω θρυμματίζουμε την μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου ( ή σε λεκανάκι και ακολουθούμε τη διαδικασία όπως για κάθε ζυμάρι) βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και συμπληρώνουμε το βούτυρο τον κρόκο και το μείγμα μαγιάς-γάλακτος . Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο  πάγκο εργασίας και το δουλεύουμε λίγο ακόμη μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό. Το τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένο λεκανάκι, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε 1 με 1 1/2 ώρα σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του. 
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υλικά της γέμισης, η γέμιση πρέπει να είναι απλώς πηχτή, ούτε πολύ αραιή ούτε σκληρή γιαυτό πρώτα θα βάλετε τις 5 κουταλιές ζάχαρης και αν χρειαστεί και την 6η. Το ίδιο και με την κανέλα, εγώ προτείνω 2 κουταλιές, την τρίτη την αφήνω στην δική σας επιλογή. 
Μόλις το ζυμάρι μας διπλασιαστεί το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας το δουλεύουμε λίγο να φύγει ο αέρας και το χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι τη φορά και με το πλάστη ανοίγουμε στρόγγυλους δίσκους και με πινέλο (ή κουταλάκι ) αλείφουμε λεπτή στρώση από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολάκι.




Τοποθετούμε το ένωμα στην κάτω πλευρά και κόβουμε το ρολάκι στη μέση αφήνοντας λίγο περιθώριο από πάνω,


Γυρίζουμε τις πλευρές με τη γέμιση προς τα έξω και τυλίγουμε σαν πλεξούδα.



Κλείνουμε τις δύο άκρες φροντίζοντας να είναι στην κάτω πλευρά για να μην μας ανοίξουν με το ψήσιμο και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί σε αρκετή απόσταση το ένα στεφανάκι με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν. 


Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν και να γίνουν αφράτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 C και ψήνουμε για άλλα 10-12 λεπτά (σύνολο 17 λεπτά το πολύ). Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. ΠΡΟΣΟΧΗ μην τα καταναλώσετε μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, υπάρχει περίπτωση να καείτε άσχημα από την ζάχαρη που έχει καραμελώσει. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε κάντε υπομονή για  τουλάχιστον 5 λεπτά. 

Και τώρα θέλω την ΠΡΟΣΟΧΗ σας. Μόλις βγάλετε από τον φούρνο τα στεφανάκια μεταφέρετε τα κατευθείαν σε σχάρα με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας τα υπολείμματα της ζάχαρης που έχει χυθεί στο ταψί σας. Εάν αφήσετε τα στεφανάκι στο ταψί που έχουν ψηθεί θα κολλήσει η περιττή καραμελωμένη ζάχαρη στα στεφανάκια και δεν θα είναι ευπαρουσίαστα τα στεφανάκια σας, χώρια που δύσκολα θα ξεκολλήσει η καραμελωμένη ζάχαρη αν κρυώσει. 


Πολλή καλή επιτυχία. 
Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε.












8 σχόλια:

  1. Λαχταριστά και υπέροχα με φανταστική εμφάνιση !!!!!! Κρατάω το link της συνταγής -
    θα ξαναπεράσω !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω λόγια! Σοβαρά τώρα, τα έφαγα και τα 4. Τι νόστιμα που ήταν! Δεν είχα ξαναφάει. Παρακαλώ μια επανάληψη για να είμαι σίγουρη ότι όντως είναι τόσο ωραία <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκεί να πληρώσεις τον courier πολύ κρύο είχε εχθές που κατέβηκα κέντρο !!! Δεν μου λες πως θα σου φαινόταν αν ήταν σε εκδοχή μήλο-κανέλα-σταφίδα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθώ! Μου αρέσει η κανέλα κι έχω φτιάξει κάτι παρόμοιο, αλλά πρέπει να κάνω και τη δική σου εκδοχή... θα προσθέσω όμως σταφίδες και καρύδια που μου αρέσουν πολύ με την κανέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α πρέπει να κάνεις για να αποφανθώ. Έτσι να πω γνώμη δεν γίνεται :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με δέχεστε για δοκιμαστή? Μου τρέχουν τα σάλια!!!!! AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αριάδνη εγώ τα κάνω μόνο, σε λάθος άτομο απευθύνεσαι, η Αννα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής αυτήν πρέπει να ρωτήσεις !!! προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις , δεν ξέρω μπορεί να έκλεισαν οι θέσεις μαζευτήκατε και πολλοί βλέπεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή