Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Quiche Lorraine (Κις Λορέν)



Με κασέρι και ζαμπόν


Η Κις λορέν, παρόλο που θεωρείται μια  κλασσική γαλλική συνταγή προέρχεται από την Γερμανία, από το βασίλειο Lothringen, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε από τους Γάλλους σε Lorraine. Ακόμα και η ονομασία προέρχεται από την γερμανική λέξη kuchen που σημαίνει κέικ. Παρ’όλα αυτά οι Γάλλοι ισχυρίζονται πως η πρώτη Quiche Lorraine φτιάχτηκε στην περιοχή της Λοραίνης το 1558. Η πρώτη εκδοχή της ανοιχτής αυτής πίτας δεν περιείχε τυρί, όπως συνηθίζεται να έχει σήμερα.


Πρώτη φορά πού έφαγα κις λορέν ήταν σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στο Λονδίνο. Ήταν η πρώτη φορά που έμπαινα σε μετρό και η πρώτη φορά που είδα την κις λορέν και την ερωτεύτηκα. Την δεύτερη φορά όμως που μέσα από μια βιτρίνα νέου τύπου αρτοζαχαροπλαστείου στο Παρίσι μου μίλησε μια ζουμερή κις λορέν, ήταν έρωτας μέχρι τα βαθιά γεράματα. 
Καλά έχω φάει άπειρες πίτες δικές μας τόσα χρόνια και δεν μπορώ να πω κάποιες ήταν εξαιρετικές. Όμως όταν έρχεται η ώρα να κάνω κάτι  σε αλμυρή πίτα το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο έρωτας με την πρώτη ματιά αλλά και μπουκιά. 
Φυσικά κάθε φορά που την κάνω θυμάμαι εκείνα τα δύο ανεπανάληπτα ταξίδια όπου όλα μου φαινόταν τόσο μα τόσο μοναδικά και όσα χρόνια και αν έχουν περάσει τίποτα δεν έχει αλλάξει στην μνήμη μου γι αυτήν την πραγματικά εξαιρετική λιχουδιά.
Με μόνο μυστικό επιτυχίας τη βάση του και άπειρους συνδυασμούς στη γέμιση του. Σημαντική προϋπόθεση είναι η τραγανή αλλά και ταυτόχρονα απαλή βάση. Όταν κάνουμε λόγο για την κις λορέν μιλάμε για μια αλμυρή ανοιχτού τύπου τάρτα με νόστιμη βάση και γέμιση κρέμας και τυριού.
Εγώ θα την κάνω λίγο πιο ελαφριά σήμερα αντικαθιστώντας την κρέμα με γάλα και μάλιστα light.



Υλικά για τη ζύμη:

250 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. μπέικιν-πάουντερ
175 γρ. γάλα
1.000-1.050 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. αλάτι
2 αυγά

Η ζύμη βγαίνει περίπου 1850 γρ. και μπορείτε να το χωρίσετε στα 3 (615 γρ. περίπου το κάθε ζυμαράκι). Χρησιμοποιείται το ένα και βάζετε τα άλλα δύο στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.

Εκτέλεση ζύμης :

Σε ένα μεγάλο λεκανάκι κοσκινίζετε το αλεύρι, κάνετε μια λακούβα στην μέση και ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά . Αρχίζετε να ζυμώνετε από μέσα προς τα έξω φροντίζοντας να ενσωματώνετε συνεχώς το αλεύρι. Μόλις έχετε ένα λείο και σφιχτό ζυμάρι αφήνετε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Μπορείτε και να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 4 μέρες πριν το χρησιμοποιήσετε.

Υλικά για τη γέμιση :

200 γρ. κασέρι ή έμενταλ 
100 γρ. ζαμπόν ή μπούτι καπνιστό
300 γρ. γάλα πλήρες ή light
2 αυγά
2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι 
λίγο ρίγανη

Εκτέλεση :

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ρηχό ταψάκι. Απλώνουμε την ζύμη σε πάχος 0,5 εκατοστών.


Να καλύψουμε και τα τοιχώματα.



Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη τη βάση.


Ρίχνουμε μέσα το ζαμπόν που έχουμε κόψει σε κύβους, το κασέρι.



Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και το αλεύρι , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και λίγο ρίγανη. Αρχίζουμε σιγά-σιγά και γεμίζουμε την ταρτιέρα. 


Προσοχή να μην γεμίσουμε τελείως μέχρι επάνω γιατί το μείγμα μας φουσκώνει κατά την διάρκεια του ψησίματος. 


Ψήνουμε στους 180 C  στις αντιστάσεις για περίπου 40-45 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15 λεπτά πριν την καταναλώσουμε. 
Καταναλώνετε ζεστή όχι καυτή αλλά επίσης είναι και πολύ καλή κρύα.
Διατηρείται στο ψυγείο αν δεν την καταναλώσουμε την ίδια μέρα. 
Επίσης μπορείτε να τα κάνετε ατομικά στις φόρμες για muffins.

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί για την γέμιση μιας κις, ένα πρέπει να γνωρίζετε, ότι και αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τα σίγουρα πρέπει να είναι : το κίτρινο τυρί και το μείγμα γάλα ή κρέμα γάλακτος με τα αυγά και το αλεύρι.
Βάλτε την φαντασία σας να οργιάσει και κάντε ότι δεν τολμήσατε μέχρι σήμερα.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία 














11 σχόλια:

  1. Αχχχχ πρώτη φορά δοκίμασα πριν λίγους μήνες και ενθουσιάστηκα! Απορώ πως δεν είχα φάει τόσα χρόνια. Με τη συνταγή αυτή, νομίζω λύνεται το πρόβλημά μου με τις κλασικές πίτες και τις ζύμες! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως όσες φορές και αν το πάλεψα με τις πίτες δεν μου βγαίνει, η κις όμως με αγαπάει όπως και εγώ. Καλά μπορείς να κάνεις τρελούς συνδυασμούς, ξέρεις εσύ δεν σε φοβάμαι, από φαντασία . . . οργιάζεις. Περιμένω εντυπώσεις όταν θα κάνεις την πρώτη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική, χτες το βράδυ είδα στον υπνο μου ότι έφτιαχνα κις λωραίν!!! (αντί για καρβέλια, τώρα βλέπει κις λωράιν...) και ήταν κάποιος που με βοηθούσε και κάτι έκανε λαθος και του φώναζα: η Βασιλική είπε ότι έτσι πρέπει να γίνει η ζύμη!!!! Προφανώς δεν είμαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Καλώς σε βρήκα , Βασιλική !!!!!!!! Η συνταγή σου σκέτος πειρασμός !!!!!
    Μου αρέσει πολύ και η παρουσίαση της συνταγής σου με πολλές εικόνες - βοηθάει πολύ !!!!!
    Πάω να δω κι άλλες συνταγές σου !!!!!
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν εγώ η ανεπρόκοπη έκανα φέτος κις λωρέν από μια ζύμη που μου είχες δώσει και ενθουσιάστηκα. Πολύ ωραίο πράγμα και θα ξανακάνω σίγουρα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε . Άντε και εις ανώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η δοση της γεμισης ειναι για τη δοση της ζυμης που γραφεις ή για το 1 τριτο αυτης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η δοση της γεμισης ειναι για τη δοση της ζυμης που γραφεις ή για το 1 τριτο αυτης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή