Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Μπισκότα λεμονιού με Limoncello





Λεμονάκι μυρωδάτο. . . 

και όχι μόνο, "Το λεμόνι είναι ένας πολύ καλός φυσικός λιποδιαλυτής " η κατανάλωση του βοηθά στην απώλεια βάρους, γιαυτό τα σημερινά μπισκότα δεν θα σας δημιουργήσουν καθόλου τύψεις . . . 
Τα λεμόνια  περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο που καταπολεμά ή σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων.


Η φλούδα του περιέχει 5 έως 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τον χυμό του. Γιαυτό στις σαλάτες ή στα φαγητά που χρησιμοποιείται το λεμόνι την άλλη φορά αντί για χυμό μόνο βάλτε και την μισή ποσότητα σε ξύσμα !!!
Συμβουλή : μην πετάτε τα στυμμένα λεμόνια σας, κρατήστε τα ως έχουν στην κατάψυξη. Μπορείτε μετά να τρίψετε τη φλούδα τους, παγωμένες όπως είναι και να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, παγωτά, σάλτσες, σούπες, γλυκά και ψητά κρέατα. Θα εκπλαγείτε με τη γεύση ενώ θα κερδίσετε σε βιταμίνες.

Σήμερα θα ήθελα να σας δείξω πως ένα τόσο απλό αλλά πλούσιο σε βιταμίνες εσπεριδοειδή μπορεί να μετατραπεί σε ένα τόσο αρωματικό μπισκότο.

Βέβαια οφείλω να σας πω ότι το Limoncello που έχω χρησιμοποιήσει είναι μια ευγενική χορηγία της μικρής μου αδελφής της Άννας που το έφτιαξε μόνη της (μπράβο χρυσοχέρα μου) . Αν θα μπορούσατε και εσείς να φτιάξετε ή να βρείτε κάποιο σπιτικό Limoncello είναι κλάσεις ανώτερο από του εμπορίου. 

Και επειδή εκτός από λεμόνι μύρισε και Άνοιξη πάρτε μια βαθιά ανάσα και αρχίστε με την καλύτερη διάθεση !!! Δεν πιστεύω να μην σας μύρισε η Άνοιξη.



Υλικά για το μπισκότο:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)

Υλικά για το γλάσο:

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
5 κουτ. σούπας Limoncello (Λιμοντσέλο - λικέρ λεμονιού)
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού


Υλικά για τα καραμελωμένα λεμόνια:

2- 3 μεγάλα λεμόνια
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό

Εκτέλεση :

Ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα τα καραμελωμένα λεμόνια ως εξής: Χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο (σκεύος κοπής) ή με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε λεπτές φέτες λεμονιού. Της βράζουμε για ένα τέταρτο, στραγγίζουμε και πετάμε το νερό . Στο ίδιο σκεύος ζυγίζουμε νερό και ζάχαρη και τοποθετούμε στην φωτιά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός περιμένουμε 5 λεπτά και ρίχνουμε τις φέτες λεμονιού συνεχίζοντας το βράσιμο για άλλα 20-25 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφαιρούμε τις φέτες και τις τοποθετούμε σε σύρμα που έχουμε βάλει λαδόκολλα και αφήνουμε για όλο το βράδυ.


Σε πλαστικό σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε  για λίγο ακόμη. Σταματάμε  το χτύπημα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε  απαλά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το ζυμάρι πρέπει να είναι λείο και ελαστικό και ίσα που να ξεκολλάει από το χέρι μας. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα , ανοίγουμε με τον πλάστη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. 


Κόβουμε με στρόγγυλο κουπάτ και τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 13-14 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν γλασάρουμε. 
Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα σας ετοιμάζουμε το γλάσο, σε ένα μπολ ρίχνουμε την άχνη, το Limoncello και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ένα τα μπισκότα και είτε βουτώντας τη μια μεριά στο γλάσο ή με πινέλο καλύπτουμε καλά. Τοποθετούμε σε σχάρα και όσο ακόμη είναι υγρά βάζουμε και ένα λεμόνι επάνω. Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και πέρλες κίτρινες ή άσπρες για να φαίνονται σαν κουκούτσια (προαιρετικά) . Αφήνουμε στην σχάρα μέχρι να στεγνώσουν τελείως. 


Τώρα αν δεν θέλετε να τα γλασάρετε μπορείτε να τα καταναλώσετε και σκέτα και πραγματικά είναι νοστιμότατα.



Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.









6 σχόλια:

  1. Τι ωραία συνταγή!Εφτιαξα κι εγώ limoncello με λεμόνια που έφερα από το Αργος. Κι επειδή με τα μπισκότα δεν τα πάω και πολύ καλά θα χρησιμοποιήσω τη συνταγή για το γλάσο για τα muffins μου.AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλική, να σου πω την αλήθεια, δεν ήμουν οπαδός του λεμονιού στα γλυκά (αν και το λεμόνι μου αρέσει πάρα πολύ στα φαγητά) Δοκίμασα όμως μια φορά μπισκότα λεμονιού και μου άρεσαν μπορώ να πω (χωρίς γλάσο). Το πιο δύσκολο από όλα, όμως, μου φαίνεται ότι είναι να βρείς ακέρωτα λεμόνια στις μέρες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θεωρείς ότι είναι δύσκολο να βρεις ακέρωτα λεμόνια μάλλον κορίτσι δεν είσαι παιδί της λαϊκής !!! Διάλεξε μια μεγάλη λαϊκή στην γειτονιά σου και πήγαινε μια φορά, το τι βρίσκεις δεν μπορείς να το φανταστείς.

      Διαγραφή
    2. Τα λεμόνια της λαικής είναι ακέρωτα? Αχ, δυστυχώς δεν προλαβαίνω καμία λαική, γιατι είμαι στη δουλειά εκείνες τις μέρες... Τα μόνα ακέρωτα λεμόνια που έφτασαν κάποια στιγμή στα χέρια μου ήταν από το χωριό μιας φίλης μου

      Διαγραφή
  3. Τέλεια ήταν τα μπισκότα και πολύ νόστιμο και μυρωδάτο το γλάσο <3 Μπράβο αδερφάκι! Ακόμα τα θυμάμαι αλλά αν είχα τώρα 2-3 πολύ θα χαιρόμουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή