Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Σοκολατένιες μπουκιές καρύδας


Σήμερα θα ταξιδέψουμε λίγο εξωτικά. Φαντάζομαι ότι σε όλους μας λίγο πολύ αρέσει μια μορφή καρύδας, είτε αυτή είναι ολόκληρη η καρύδα που συνήθως την παίρνουμε για τα Χριστούγεννα, είτε τα γνωστά σε όλους μας bounties είτε το τρίμμα καρύδας που χρησιμοποιούμε σε διάφορα γλυκά, είτε ακόμη και την αντηλιακή λοσιόν που χρησιμοποιούμε στη παραλία το καλοκαίρι και η μυρωδιά της μας ταξιδεύει σε εξωτικές παραλίες με φοίνικες και κοκτέιλ και ηλιοκαμένους ανθρώπους!!!


Το λάδι καρύδας (και όχι φυσικά αυτό που χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι για βαθύ και τροπικό μαύρισμα) είναι ένα δημοφιλές και αρκετά θρεπτικό έλαιο που προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Η καρύδα αποτελεί την κύρια πηγή τροφής εδώ και αιώνες σε όσους ζουν στους τροπικούς κύκλους σε αντίθεση με τους πιο πολιτισμένους λαούς που το χρησιμοποιούν στη βιομηχανία και την κοσμετολογία.
Το έλαιο καρύδας αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Οξειδώνεται αργά, είναι ανθεκτικό στο τάγγισμα και έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια ή περισσότερο. Η αγνή κρέμα καρύδας που βγαίνει με τη διαδικασία υγρής άλεσης έχει απεριόριστο χρόνο ζωής. 
Το λάδι καρύδας είναι εξαιρετική θρεπτική τροφή και είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας. Είναι το μόνο λάδι που δεν αποθηκεύεται υπό την μορφή λίπους, αλλά μετατρέπεται άμεσα σε ενέργεια, αυξάνοντας την λιποδιάλυση. Είναι ιδανικό για άτομα με υποθυρεοεισμό και προβλήματα πέψης. Επίσης η κατανάλωση του λαδιού καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό σύστημα.
Εμείς λοιπόν σήμερα θα κάνουμε σοκολατένιες μπουκιές με γέμιση καρύδας που φυσικά έχουν λάδι καρύδας στα υλικά της γέμισης. Είναι μια εύκολη, γρήγορη, υγιεινή, νηστίσιμη αλλά και εξωτική συνταγή. Και μην σας παραξενέψει αν το λάδι καρύδας δεν μοιάζει τόσο με λάδι.



Υλικά :

150 γρ. ινδική καρύδα τρίμμα
85 γρ. λάδι καρύδας
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
200 γρ. σοκολάτα υγείας ή κουβερτούρα 72%

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το λάδι καρύδας με άλλη μορφή λίπους, δεν θα δέσουν οι μπουκιές και δεν θα πετύχει η συνταγή.
Το λάδι καρύδας μπορείτε να το βρείτε σε delicatessen μαγαζιά της πόλης μας.



Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάλτε το τρίμμα ινδοκάρυδου, το μέλι, το λάδι καρύδας και τη βανίλια. Με το χέρι αρχίστε να πιέζεται όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην αρχή θα σας φανεί ότι δεν έχουν δέσει, μην ανησυχήσετε. 


Πάρτε με το χέρι σας ή με ένα κουταλάκι λίγο μείγμα βάλτε το στη χούφτα σας και αρχίστε να το πιέζετε μέχρι να σχηματιστεί μια μπαλίτσα.


Σε ένα δίσκο με λαδόκολλα αρχίστε να τοποθετείται τις μπουκιές. Μόλις τελειώσετε τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστο μισή με μία ώρα μέχρι να σφίξουν καλά.


Μέχρι να δέσουν οι μπουκιές καρύδας, εσείς λιώστε τη σοκολάτα με τους γνωστούς τρόπους (είτε σε μπεν μαρί είτε στο φουρνάκι μικροκυμάτων ). Βγάλτε από το ψυγείο τις μπουκιές καρύδας και με τη βοήθεια δύο μικρών πιρουνιών αρχίστε να καλύπτετε με σοκολάτα.



Αφήστε μέχρι να κρυώσουν καλά.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.









9 σχόλια:

  1. Λατρεύω την καρύδα !!!!!!! Υπέροχη φαινεται η συνταγή σου !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ πολύ, πράγματι είναι πολύ καλή και κυρίως εύκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, καλέ κρίμα... και δεν τρώω καρύδα. Είναι τόσο εύκολα και φαντάζομαι νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλά δεν παίζεσαι!!! είπα και εγώ να κάνω εύκολα μόνο για σένα. Εγώ φταίω μετά που κάνω συνταγές δύσκολες;

      Διαγραφή
    2. Χαχα! Πραγματικά αυτή η συνταγή είναι για μένα, τέτοιες θέλω! Έλα όμως που τσούπ, ξεφύτρωσε η καρύδα....

      Διαγραφή
  4. Σλουρπ! Πόσα περίπου κομμάτια βγαίνουν με αυτή την δοσολογία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γύρω στα 18-20 μέτρια κομμάτια. Περίπου σαν της φωτογραφίας.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα ,Βασιλική!!!!
    Χρησιμοποίησα μια από τις φωτογραφίες σου στη σημερινή μου ανάρτηση και φυσικά δίνω το link για το blog σου - ελπίζω να μην σε πειράζει . Αν μου το πεις θα την αφαιρέσω αμέσως !!
    Καλή εβδομάδα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή