Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πατατοπιτάκια με μαυροκούκι






Λοιπόν μια και φθινοπώριασε για τα καλά ας αρχίσουμε με ένα νόστιμο πατατοπιτάκι.  Συνήθως τα αλμυρά μπισκότα τα θέλουμε λίγο πιο τραγανά, εγώ πάλι το συγκεκριμένο το απόλαυσα καλύτερα μαλακό οπότε και μοιάζει περισσότερο με πιτάκι. Δεν έχει πολλά υλικά και μπορείτε φυσικά και εσείς να προσθέσετε κανένα μυρωδικό ή τυρί (φέτα) κατά προτίμηση εάν θέλετε να ενισχύσετε την γεύση του.


Ξέρετε τώρα, μόλις λίγο αρχίσει και βρέχει και πέφτει λίγο το θερμόμετρο και δεν έχουμε και πολύ διάθεση για βόλτες και μας αρέσει λίγο η θαλπωρή του σπιτιού, κάνουμε μερικά πιτάκια αλμυρά, ανοίγουμε και ένα κρασάκι και απολαμβάνουμε μια καλή ταινία τα κρύα βράδια που είναι ένα βήμα προ των πυλών.
Νόστιμα και με γεμάτη γεύση λόγω της πατάτας αυτά τα πιτάκια σίγουρα θα σας αρέσουν. Τι λέτε λοιπόν να αρχίσουμε την καινούργια φθινοπωρινή σεζόν με κάτι λαχταριστό;

Υλικά:

200 γρ. βρασμένη και καθαρισμένη (ή όχι) πατάτα (μια μέτρια πατάτα)
200 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι ή μαύρο σησάμι  
αλάτι χοντρό ή ημίχονδρο 

Εκτέλεση:

Βράζουμε και καθαρίζουμε την πατάτα (εάν θέλετε, εγώ συνήθως την πλένω πολύ καλά και δεν την καθαρίζω) την πολτοποιούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την μαργαρίνη.




Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι. Εδώ τώρα μπορείτε να προσθέσετε τα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι) και την φέτα.




Παίρνουμε λίγο ζυμάρι την φορά και πλάθουμε σε κυλινδρικό σχήμα και μετά το πατάμε να γίνει οβάλ. Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, περνάμε με τον κρόκο αυγού, ρίχνουμε και το μαυροκούκι και λίγο χοντρό αλάτι σε κάθε πιτάκι, με το χέρι μας λίγο τα πατάμε για να κολλήσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για 15-20 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά και για 20-25 λεπτά αν τα θέλουμε λίγο πιο τραγανά.





Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να έχετε ένα καλό φθινόπωρο.
















3 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμα φαίνονται! Που κάνουμε παραγγελίες; Εδώ; Θα ήθελα 1 πιάτο γεμάτο σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ, πόσο εύκολη συνταγή! Κι έλεγα να κάνω καμιά πατατοσαλάτα, αλλά άλλαξα γνώμη τώρα. Αυτό θα κάνω. Σαν να μου μύρισαν εν τω μεταξύ... αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να κάνω μια δύσκολη και μια εύκολη συνταγή για να είστε όλοι ικανοποιημένοι!!!

      Διαγραφή