Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Κέικ καρύδας σιροπιαστό.






Εδώ ήμαστε και πάλι ... ελπίζω ότι έχετε ξεπεράσει τα κιλά των γιορτών και τώρα θα έχετε λιγότερες τύψεις αν ξαναφάτε και κανένα γλυκάκι ή κανένα κουλουράκι με το πρωινό καφεδάκι.
Το ξέρω ότι κάποιοι από εσάς από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να ετοιμάζονται για την παραλία!!! Εγώ δεν το έχω ακόμη, είδη έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα να κρατηθώ μακριά από το blog μου και τα γλυκά ε δεν νομίζω ότι μπορώ άλλο!!!
Άλλωστε δεν το έκρυψα ποτέ ότι προτιμώ ένα ωραίο γλυκό από το να είμαι - 50, δεν κάνει καλό στην ψυχολογία μου, ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ.


Λοιπόν σήμερα σηκώθηκα το πρωί και είχα διάθεση για σιροπιαστό . . . αλλά όχι τίποτα βαρύ!!!
Ένα κεκάκι καρύδας σιροπιαστό, σας είναι πολύ ... αν όχι πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε, είναι εύκολο γρήγορο και χωρίς πολλά υλικά.




Υλικά:

320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
100 γρ. ινδική καρύδα (τρίμμα)
3 αυγά
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι

350 γρ. ζάχαρη
350 γρ. νερό
χυμό από μισό λεμόνι




Εκτέλεση :

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ με το φτερό τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το ξύσμα από το λεμόνι και ένα-ένα τα αυγά (πριν ρίξουμε το επόμενο αυγό περιμένουμε να ενσωματωθεί καλά το προηγούμενο).
Μόλις ενσωματωθούν καλά τα αυγά χαμηλώνουμε πολύ την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ συμπληρώνουμε μια κούπα αλεύρι (και το μπέικιν αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινίσει) , λίγο γάλα, λίγο καρύδα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα  υλικά μας και να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και καλά αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.


Αφαιρούμε την φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ πριν το σιροπιάσουμε.

Περιμένοντας να κρυώσει το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη το νερό και το λεμόνι και τοποθετούμε στην εστία . Από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε και το σιρόπι να κρυώσει αρκετά.

Με ένα μαχαίρι τρυπάμε σε αρκετά σημεία το κέικ και το σιροπιάζουμε σιγά σιγά. Αφήνουμε τουλάχιστον 3-4 ώρες (μέσα στην φόρμα πάντα) και μετά ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με τρίμμα ινδικής καρύδας.



Βεβαιωθείτε ότι η φόρμα σας σφραγίζει καλά πριν σιροπιάσετε το κέικ , αλλιώς βάλτε από κάτω ένα δίσκο, μην σας φύγει το σιρόπι!!!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!








6 σχόλια:

  1. Ο γιατρός είπε να κόψω τα γλυκά!Αμάν βρε Βάσω πάλι σε πειρασμό με βάζεις!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά οι γιατροί λένε πολλά να κάνουμε όπως να μην καπνίζουμε αλλά εγώ δεν έχω δει κανένα που να μην καπνίζει!!! Όλα θέλουν μέτρο Αριάδνη μου για να μπορείς να τα ευχαριστηθείς!!!

      Διαγραφή
  2. Τρελαίνομαι για καρύδα. Σίγουρα είναι πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, Βασιλική, τα γλυκά κόβονται; Δεν κόβονται! Και ένα διάλειμμα να κάνεις, πάλι επανέρχεσαι στην απόλαυση ενός υπέροχου γλυκού σαν τα δικά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν κόβονται αλλά δεν πειράζει ας είναι όλα τα απαγορευμένα του κόσμου να είναι σε μια κουταλιά γλυκού!!!

      Διαγραφή