Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Σπιτική Σάλτσα-1




Κανονικά εγώ θα έπρεπε να σας μιλήσω για κάποιο γλυκό σήμερα, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σάλτσες που κάνω με αυτό το μαγικό φρουτο-λαχανικό την ντομάτα. 
Αύγουστος και είναι ο καλύτερος μήνας για τις ντομάτες, ειδικά τις υπαίθριες ή χωραφίσιες όπως τις λένε στην λαϊκή!!!
Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο ότι περιέχουν τη χρωστική λυκοπένιο. Το λυκοπένιο, μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα μόνο αν το τρώμε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Απορροφάται επίσης καλύτερα αν ζεσταθεί ώστε να απελευθερώνεται από τα κύτταρα της ντομάτας. Για το λόγο αυτό καλύτερη πηγή λυκοπένιου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα.



Μέχρι τώρα σημαντικός αριθμός ερευνών έδειξαν ότι το λυκοπένιο και ειδικότερα αυτό που προέρχεται από την ντομάτα και τα παράγωγα της, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων σημαντικών παθήσεων, όπως: Καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρκίνο προστάτη, πεπτικού συστήματος (στόματος, οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου), μαστού, τραχήλου της μήτρας, ωοθηκών. 
Από βοτανικής άποψης η ντομάτα είναι φρούτο. Όμως με βάση μια δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, η ντομάτα προκηρύχθηκε ως λαχανικό. Καλό θα ήταν να μαγειρεύουμε με τομάτες όταν είναι η εποχή τους και να την αποφεύγουμε το χειμώνα όπως φυσικά και κάθε τι που δεν είναι εποχιακό.


Σάλτσα μπορείτε να κάνετε με όλες τις ντομάτες, οι καλύτερες όμως είναι οι ρόμα (όπως στην φωτογραφία που ακολουθεί και είναι η δεξιά επάνω, η μακρόστενη).




Εγώ θα σας πω την διαδικασία για να τις διατηρήσετε σε βάζα. Είναι απλή και θα έχετε την δική σας σάλτσα για ένα ολόκληρο χρόνο (ένας χρόνος είναι ο καλύτερος προτεινόμενος για την σάλτσα στο βάζο, ειδικά αν είναι σπιτική και δεν έχει συντηρητικά) και φυσικά είναι και οικονομικότερες από τις σάλτσες του εμπορίου.
Για μια απλή σάλτσα χωρίς τίποτα μέσα θα χρειαστείτε μόνο τις ντομάτες, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι, για τις πιο σύνθετες όμως θα χρειαστείτε και άλλα υλικά όπως:

Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια είναι το Α και το Ω για μια σάλτσα. Καλά είναι να παίρνετε τα κόκκινα κρεμμύδια που είναι πιο γλυκά για να σπάνε την οξύτητα της ντομάτας. Εάν θέλετε μπορείτε να τα τσιγαρίσετε πριν τα προσθέσετε στην παρασκευή της σάλτσας σας.
Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μερικές σκελίδες σκόρδο, το οποίο φυσικά ταιριάζει πάντα με την ντομάτα.

Μυρωδικά-βότανα-αρωματικά
Κάποιοι χρησιμοποιούν δεντρολίβανο, κάποιοι βασιλικό και κάποιοι άλλοι μαϊντανό, φασκόμηλο ή θυμάρι. Το δεντρολίβανο έχει τους οπαδούς του, αλλά ο βασιλικός είναι αυτός που ταιριάζει περισσότερο στη ντομάτα και αναδεικνύει απόλυτα τη γεύση της. Εμένα μου αρέσει πολύ και η φρέσκια ρίγανη.

Ζάχαρη
 Η ζάχαρη, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι βασική προσθήκη στη σάλτσα ντομάτας και γενικά σε κάθε συνταγή με ντομάτες. Εγώ δεν βάζω πολύ γιατί μου αρέσει η οξύτητα που έχει η ντομάτα. Μια πρέζα ζάχαρη σπάει την έντονη οξύτητα της ντομάτας και τη γλυκαίνει όσο πρέπει. 

Λίπος
Μπορείτε να προσθέσετε ένα κομμάτι βούτυρο στη σάλτσα σας ή ελαιόλαδο. Στην πρώτη περίπτωση η σάλτσα θα είναι πλούσια και ιδανική για να συνοδεύσετε τα ραβιόλια σας, αλλά ίσως λίγο υπερβολική για ένα πιάτο σπαγκέτι. Το λάδι είναι προτιμότερο όταν κάνουμε σάλτσα σε βάζα και χρειάζεται να την διατηρήσουμε γιατί είναι φυσικό συντηρητικό, όπως άλλωστε θα δούμε ότι πριν κλείσουμε τα βάζα μας βάζουμε και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε την πρώτη μας σάλτσα:

Σάλτσα με βασιλικό & σκόρδο

Υλικά :

2 κιλά ώριμες ντομάτες (Pόμα κατά προτίμηση)
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
3-4 κλωναράκια βασιλικό πλατύφυλλο 
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι
πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη (προαιρετικά) μια και βάζουμε κρεμμύδι

Αυτή η ποσότητα θα μας δώσει περίπου 4-5 βάζα των 330ml.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες μας, τις κόβουμε σε κομμάτια και της πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφού πάρει να γυαλίσει ρίχνουμε και το σκόρδο ( ή ψιλοκομμένο ή τριμμένο). Δεν το αφήνουμε πάρα πολύ γιατί μπορεί να πικρίσει το σκόρδο. Αποσύρουμε το τηγάνι μας από την εστία. Με το χέρι μας κόβουμε τα φύλλα του βασιλικού από το κοτσάνι τους χωρίς να τα κόψουμε με μαχαίρι.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι με το σκόρδο, το 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό και την ζάχαρη εάν θέλετε.


                                       

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στην αρχή στο δυνατό και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά . Στην αρχή θα χρειαστεί λίγο να ξαφρίσετε, μετά απλά να ανακατεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ανάλογα με τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε  θα εξαρτηθεί και ο χρόνος βρασμού της σάλτσας σας.

Για ντομάτες ρόμα θα χρειαστείτε περίπου 40' λεπτά
Για  τις χωραφίσιες που έχουν πολύ ζουμί θα χρειαστείτε 1 ώρα περίπου ή έως ότου τα υγρά έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Όσο θα αυξάνετε την ποσότητα της σάλτσας που θα κάνετε τόσο θα πρέπει να αυξάνετε και την ώρα βρασμού. Εάν έχετε λιγότερο από 2 κιλά που θέλετε να κάνετε θα λιγοστέψετε την ώρα μαγειρέματος της ντομάτας.

Αν λόγου χάρη κάνετε 3 κιλά ντομάτες θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα για τις ντομάτες ρόμα.

Το τελευταίο τέταρτο θα βάλετε και τα βάζα σας στον φούρνο για να αποστειρωθούν ώστε να είναι έτοιμα για κονσερβοποίηση.

Κονσερβοποίηση:
Πλένουμε με ζεστό νερό τα βάζα και τα καπάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε βαμβακερή πετσέτα. Παίρνουμε τα βάζα μας και τα τοποθετούμε σε ταψί και στον φούρνο για 15΄ στους 100 βαθμούς Κελσίου. Αφού τα γεμίσουμε, βάζουμε και λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε προσεκτικά γιατί καίνε . Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα κρατάμε έτσι για τουλάχιστον 1 βράδυ.





Μετά από 2 μέρες οι σάλτσες μας είναι έτοιμες, αποθηκεύουμε σε ντουλάπια . Όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο και χρησιμοποιήσουμε κάποια ποσότητα χωρίς να το καταναλώσουμε όλο συμπληρώνουμε πάλι λίγο λάδι να καλύψει την επιφάνεια και το διατηρούμε στο ψυγείο. 



Μην χάσετε την επόμενη ανάρτηση που ακολουθεί με 

"Σάλτσα Σπέσιαλ", "Πικάντικη", 

"Με μυρωδικά & Σκόρδο"


Καλή επιτυχία 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου