Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Κέικ & muffins κολοκύθας με κρέμα τυρί





Εάν θα μπορούσα να σας προτείνω ένα φθινοπωρινό κέικ για τα δροσερά πρωινά αυτό θα ήταν το κέικ κολοκύθας.
Αυτό το κέικ κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα σου και από την ώρα που θα αρχίσεις να το τρως δεν μπορείς να σταματήσεις, είναι απλώς υπέροχο!
Βάλτε το στα αγαπημένα σας κέικ και πραγματικά δεν θα το μετανιώσετε.




Μπορείτε να το κάνετε με γέμιση από κρέμα τυρί αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με μερέντα!!!  ή απλώς σκέτο χωρίς γέμιση. Έχει τόσο γεμάτη γεύση που θέλεις να έχει φθινόπωρο όλο το χρόνο ώστε να μπορείς να βρίσκεις κολοκύθες.
Ακόμη μπορείτε να το κάνετε και muffins, για εσάς που προσέχετε και δεν θέλετε να παρεκτρέπεστε.



Υλικά:
380 γρ. πολτό κολοκύθας
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. πολτό μήλου (applesauce) στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ
100 γρ. γάλα
300 γρ. ζάχαρη
330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (σκόνη)
1 πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
1 πρέζα σκόνη τζίντζερ
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1 βανίλια
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας (ένα πακετάκι)

Για την γέμιση κρέμας τυριού

400 γρ. κρέμα τυρί
50 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γάλα
1 αυγό


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180  βαθμούς, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα βάζοντας και μια λαδόκολλα για να είναι εύκολο το ξεφορμάρισμα και βάζουμε χαρτάκια στις φόρμες του muffin. 
Εάν επιλέξετε να μην κάνετε κέικ, η ποσότητα είναι για 24 περίπου muffin.
Εγώ επέλεξα να χωρίσω το μείγμα μου και να κάνω και τα δύο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κολοκύθα, τα αυγά, το ηλιέλαιο, το γάλα, τον πολτό μήλου, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. 
Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την σόδα, το μπέικιν, το αλάτι, και τα μπαχαρικά μας και το ρίχνουμε  λίγο λίγο στο μείγμα των υγρών ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα. Τέλος αφού έχουν ανακατευτεί όλα τα υλικά μας ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας.





Τοποθετούμε μια στρώση από το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ.


Βάζουμε μερικές κουταλιές διάσπαρτες με την κρέμα τυρί ή μια μικρή στρώση.


Σκεπάζουμε με μείγμα κολοκύθας φροντίζοντας το μείγμα μας να καλύπτει τα 3/4 της φόρμας.


Τέλος πασπαλίζουμε με σταγόνες σοκολάτας για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
Ψήνουμε για 70-80 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο για την πρώτη ώρα.


Τώρα εάν είστε του πιο ατομικού μπορείτε να τα κάνετε σε θήκες για muffin. Απλώς ψήνετε στην ίδια θερμοκρασία αλλά για 25-30 λεπτά.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη παρασκευή δεν θα σας δώσει αφράτα muffins ή κέικ. Θα είναι αρκετά υγρό λόγω της κολοκύθας που είναι βαριά και δεν μπορεί να φουσκώσει πάρα πολύ ή τουλάχιστον όσο θα θέλατε. Γιαυτό και δεν πρέπει να ανοίξετε τον φούρνο πριν την ώρα γιατί ότι και αν επιλέξετε να κάνετε θα κάτσει. Βέβαια πιο εύκολα θα κάτσει το κέικ παρά τα mufffins. Αλλά είναι κανόνας για όλα τα κέικ ότι η πόρτα του φούρνου δεν ανοίγει πριν τα 50 λεπτά ψησίματος.

Όμως για να ξέρετε το κέικ κολοκύθας επειδή δεν είναι αφράτο κρατάει λόγω υγρασίας περισσότερες μέρες, καλά είναι όμως μετά την 2η μέρα να διατηρείται στο ψυγείο.




Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!






4 σχόλια:

  1. Μμμμμμμμ! !!!!!!
    Τέλειο μου φαίνεται.
    Πότε θα το ξανακάνεις για να δοκιμάσουμε;
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η ιδέα σου για το συνδυασμό της κολοκύθας με την κρέμα τυριού. Γίνεται λες και χωρίς την προσθήκη πολτού μήλου, μόνο με την κολοκύθα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φυσικά και γίνεται, απλά το μήλο δίνει την δροσιά που δεν έχει η κολοκύθα. Εάν δεν θέλεις μήλο μπορείς να βάλεις πολτό από αχλάδι. Εάν δεν θέλεις τίποτα μην βάλεις την ποσότητα του μήλου σε κολοκύθα όμως γιατί θα βαρύνει πολύ το μείγμα σου , απλά τα 380 γρ. πολτό κολοκύθας κάντα 400 γρ. Καλή επιτυχία

      Διαγραφή