Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ψωμί με κολοκύθα



Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, όταν λέμε ψωμί, εννοούμε ψωμί με μαγιά (νωπή μαγιά). Δεν εννοούμε ψωμί τύπου κέικ όπως κάνουμε την πρωτοχρονιά βασιλόπιτα κέικ.
Ίσως τώρα κάποιοι από εσάς να έχετε πρόβλημα με την νωπή μαγιά, σε άλλους δεν φουσκώνει άλλοι δεν μπορούν την μυρωδιά της. Η αλήθεια με την μαγιά είναι ότι θέλει την προσοχή της, θέλει χλιαρό νεράκι ή γάλα για να αρχίσει να δουλεύει και λίγο ζάχαρη. Θέλει λίγη προσοχή και πολύ θάρρος. Γιαυτό να μην φοβάστε τα ζυμάρια και την μαγιά γιατί είναι τόσο χαλαρωτική και ηρεμιστική η όλη διαδικασία που σίγουρα θα κλέψει ορισμένες ώρες από τον ψυχαναλυτή σας.
Το μότο μας πρέπει να είναι όχι φόβος, στο κάτω κάτω αν χαλάσει, ένα ψωμάκι είναι (θα ήταν δηλαδή) δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου!


Δείτε το και αλλιώς , πόσο υπερήφανες θα κάνατε την γιαγιά σας και την προγιαγιά σας που έχουν και έχουν ζυμώσει ψωμιά!!!
Και όπως λέγανε και οι παλιοί σοφοί γέροντες, μάθε τέχνη και άστηνε και άμα πεινάσεις πιάστηνε.
Εύχομαι κανένας μας να μην πεινάσει ποτέ, αλλά μια τέχνη καλό είναι όλοι να ξέρουμε και ας είναι αυτή του ψωμιού!


Αυτό το ψωμί έχει δύο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για την σίγουρη επιτυχία του και φυσικά είπαμε το ένα είναι η νωπή μαγιά.
Το δεύτερο είναι να είναι ο πολτός κολοκύθας φτιαγμένος από τα χεράκια σας. Καλή η κονσέρβα αλλά μόνο εάν δεν έχετε εναλλακτική. Ο πολτός που θα έχετε κάνει εσείς θα έχει πιο γεμάτη και μεστή γεύση, καλύτερο χρώμα και καλύτερο αποτέλεσμα, είναι και η αιτία που το ψωμάκι θα κρατηθεί ζουμερό (και δεν θα στεγνώσει) για περισσότερες ημέρες.

Ελπίζω ότι θυμάστε εκείνη την τεράστια κολοκύθα και πως κάναμε τον πολτό της και πως είπαμε ότι τον πολτό τον μοιράζουμε σε πλαστικά μικρά δοχεία διαφόρων γραμμαρίων  και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.  Ε λοιπόν ήρθε η ώρα να βγάλουμε ένα τέτοιο από την κατάψυξη.
Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι θα χρειαστείς εγώ έχω κάνει πακετάκια των 200 γρ. για μπισκότα, 400 γρ. για ψωμιά και 500 γρ. για cheese cake.


Υλικά:

650-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. γάλα
2 αυγά
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. πολτό κολοκύθας ή την ίδια ποσότητα από μια κονσέρβα.
20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια σκόνη
1 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 αυγό με λίγο νεράκι για επάλυψη




Εκτέλεση:

Ζεσταίνεται ελαφρώς το γάλα και το ανακατεύετε σε ένα μικρό μπολ με την μαγιά, το αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα  υλικά σας. 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κάρδαμο, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε λίγο τα αυγά και συμπληρώστε τον πολτό κολοκύθας και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.



Τέλος ρίξτε και την μαγιά στο μείγμα της κολοκύθας και ανακατέψτε καλά. Τώρα πάρτε την μισή ποσότητα από το αλεύρι και ρίξτε το στο μείγμα της κολοκύθας. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα.
Συμπληρώστε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να ενσωματωθεί. Εάν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη συμπληρώστε.




Αφού έχετε ένα ζυμάρι, αλευρώστε τον πάγκο σας και μεταφέρετε το εκεί όπου συνεχίστε για λίγο το ζύμωμα με τα χέρια σας. Μόλις γίνει λείο και ελαστικό μεταφέρετε το σε ελαφρώς λαδωμένο λεκανάκι σκεπάστε με μια βαμβακερή πετσέτα και βάλτε το σε ζεστό σημείο. Εγώ συνήθως το βάζω μέσα στον φούρνο (εννοείτε ότι ο φούρνος δεν είναι αναμμένος). Αφήστε για τουλάχιστον 1 ώρα να διπλασιαστεί ο όγκος του.



Μεταφέρετε σε αλευρωμένο πάγκο πλάστε για λίγο να φύγει ο αέρας και δώστε ότι σχήμα θέλετε εσείς. Μπορείτε να κάνετε πλεξούδα και να ενώσετε τις άκρες, μπορείτε απλά να κάνετε μπαλάκια και να τα τοποθετήστε το ένα δίπλα στο άλλο. Τοποθετήστε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψάκια μια χρήσεως , σκεπάστε και πάλι με την πετσέτα, αφήστε για τουλάχιστον άλλη μια ώρα, να διπλασιαστούν , πασαλείψτε με αυγό (που έχετε βάλει και λίγο νεράκι) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.





Τώρα θα αναρωτιέστε όλοι πως τρώγεται μια και το λέω ψωμί. Είναι ένα γλυκό ψωμί και τρώγεται όπως θα τρώγατε ένα κρουασάν ή το τσουρέκι. Διατηρείται αρκετές ημέρες σκεπασμένο με διαφάνεια και με απόλυτη εγγύηση σας λέω ότι κρατιέται πιο ζουμερό από το τσουρέκι. Έχει ιδιαίτερη γεύση και είναι εξαιρετικό για πρωινό με μια μαρμελάδα ή μέλι. 



Βουτάμε και μια μερέντα εάν έχουμε υπογλυκαιμία και ... καταλάβατε τώρα εσείς!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ









2 σχόλια:

  1. Απίστευτη συνταγή, την κάνω κόπυ για τις κολοκύθες του κτήματος μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, είναι πραγματικά απίστευτο το ψωμάκι!Αυτό το ψωμάκι το έκανα με την κολοκύθα που μου έδωσε η αδελφή μου, φέτος φύτεψα και εγώ δικές μου κολοκύθες,για να μην ξεμύνω!!!

      Διαγραφή