Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Κέικ λεμονιού





Καλώς ήρθατε και πάλι στην χώρα του λεμονιού!!!

Λατρεύω αυτή την ήπια γεύση του λεμονιού σε αυτό το κέικ. Δεν έχει την έντονη γεύση που ίσως να έχουν κάποια άλλα γλυκά λεμονιού αλλά εμένα ούτε εκείνα με χαλάνε.
Αυτό το κέικ είναι τόσο μαλακό και ζουμερό αλλά και τόσο μυρωδάτο που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στην γοητεία του!
Φωνάξτε τους φίλους για απογευματινό καφέ μια Κυριακή στο μπαλκόνι, είναι ιδανικό τώρα που καλοκαίριασε κιόλας , αλλά και πάλι εάν δεν θέλετε να το μοιραστείτε ... μπορείτε να το απολαύσετε και μόνοι σας όποια ώρα της ημέρας και αν θέλετε, με ένα δροσερό καφεδάκι ή μια δροσερή λεμονάδα!!!




Αυτό το φανταστικό κέικ το αφιερώνω σε όλους εσάς που είστε λάτρεις του ξινούλικου, αρωματικού και αγαπημένου λεμονιού. 


Υλικά:

320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
110 γρ. αριάννη
110 γρ. sour cream ή γιαούρτι πλήρες
μια πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα κατά προτίμηση ή πλυμένα πολύ καλά) 
1 βανίλια

Για το γλάσο  (προαιρετικά)

110 γρ. άχνη
3-4 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
ξύσμα από 1/4 λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.




Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το sour cream ή το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, την βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. 
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και το αριάννη  και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πλέον με μια σπάτουλα, μόλις ενσωματωθούν ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. 



Το μείγμα μας είναι όση ποσότητα έχει ένα κέικ γιαυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φόρμα για κέικ έχετε αφού την βουτυρώσετε και αλευρώσετε καλά.
Εγώ χώρισα το μείγμα μου σε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ γιατί στο ένα ήθελα γλάσο ενώ στο δεύτερο όχι.
Τώρα ανάλογα με την φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε είναι και η διάρκεια του ψησίματος.
Στις μακρόστενες χρειάζεται περίπου 40-45 λεπτά ενώ στις κανονικές φόρμες γύρω στα 50-60 λεπτά ανάλογα και τον φούρνο. Πάντα μπορείτε μετά τα 40 λεπτά και αφού το κέικ έχει φουσκώσει όχι νωρίτερα να δοκιμάσετε στο κέντρο πάντα του κέικ με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι εάν έχει ψηθεί (αρκεί η οδοντογλυφίδα σας να βγει καθαρή μέσα από το κέικ).





Αφήνετε να κρυώσει το κέικ και γλασάρετε εάν φυσικά το θέλετε.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ










4 σχόλια:

  1. Τέλειο φαίνεται!Καλό καλοκαίρι!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, Καλό καλοκαίρι και σε σένα Αριάδνη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασιλική το κέικ φαίνεται υπέροχο. Μπορώ αντί για αριάννη να βάλω κεφίρ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω να σου απαντήσω, το αριάνη είναι πιο γαλακτώδες μείγμα και διαλύεται εύκολα σε αντίθεση με το κεφίρ που φοβάμαι ότι μπορεί να αφήσει κομματάκια. Δεν ξέρω πιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τελικό κέικ. Εάν το δοκιμάσεις θα ήθελα να μου πεις εντυπώσεις. Εάν αποφασίσεις να βάλεις κεφίρ πρόσεξε λίγο το αλεύρι, μην το βάλεις όλο από την αρχή μήπως δεν χρειαστεί όλο. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή