Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Τούρτα Τιραμισού (χωρίς αυγά)




Προχθές είχα τα γενέθλια μου και δεν είχα μόνο εγώ αλλά και το blog μου, έτσι είπα να κάνω κάτι σπέσιαλ για την διπλή περίσταση. 
Ε είπε ότι θα ερχόταν και η μικρή μου αδελφή που την θεωρώ και ειδική επί των γλυκών και είπα να μην την απογοητεύσω!
Επειδή όμως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ότι δεν μου αρέσουν τα συνηθισμένα πράγματα από καιρό σκεφτόμουν να κάνω αυτή την τούρτα και τώρα ήταν η ευκαιρία. 






Τιραμισού χωρίς πολλά πολλά, εννοώ τα αυγά γιατί μια γνήσια τιραμισού πρέπει να έχει τα αυγά της! Εγώ δεν το έχω όμως πολύ με τα αυγά, λίγο που μου μυρίζουν, λίγο που σπάνια βρίσκω φρέσκα και από κοτούλες που βόσκουν στο κήπο . . . έτσι προσπαθώ όσο γίνεται να τα αποφεύγω. Μόνο το κέικ έχει αυγά αλλά δυστυχώς δεν γίνετε αλλιώς.
Όταν βέβαια ο γείτονας μου φέρνει τα κατακίτρινα αυγουλάκια του, του δίνω και καταλαβαίνουν, ας επανέλθουμε στο θέμα μας λοιπόν. Λέγαμε για το υπέροχο τιραμισού χωρίς αυγά, είναι όνειρο,είναι υπέροχα ισορροπημένο ανάμεσα στην γεύση καφέ και στην βελούδινη υφή της κρέμας από το μασκαρπόνε. 
Στα τραγανά μπισκότα σαβουαγιάρ που δεν τα έχω μουλιάσει στον καφέ ... γιατί έτσι μου δίνετε και η δυνατότητα να φάω ένα κομμάτι τούρτας με το καφεδάκι μου και να βουτήξω και τα σαβουαγιάρ στο καφεδάκι μου!



Εγώ βέβαια από ότι βλέπετε δεν έχω βάλει κακάο γιατί η φωτογράφηση έγινε μερικές ώρες πριν έρθουν οι καλεσμένοι μου και δεν ήθελα να χαλάσει η τούρτα μου.



Υλικά:

Για το κέικ:

1 έτοιμη συσκευασία για muffins
3 αυγά
3 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ ή εσπρέσο (κατά προτίμηση για πιο δυνατή γεύση) ή γαλλικό.
200 γρ. νερό (που αναγράφονται στην συσκευασία του μίγματος)
150 γρ. ηλιέλαιο ή μαργαρίνη ( που αναγράφονται στην συσκευασία)


Για την κρέμα:

500 γρ. μασκαρπόνε τυρί
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. άχνη
1 βανίλια
2 σφηνάκια λικέρ καφέ (εγώ χρησιμοποιώ Kahlua) 
3-4 σταγόνες εσάνς καφέ (προαιρετικά) 
300 γρ. σαντιγί ( χτυπημένη κρέμα γάλακτος 35%)


Για την διακόσμηση :

κορδέλα
σοκολάτα σε κομματάκια ή τρούφα ή τριμμένη ή φλούδες
κακάο
1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ (μπισκότα για τιραμισού)



Εργαλεία κουζίνας που θα χρειαστείτε:

σπάτουλα, μεγάλο μαχαίρι ψωμιού, σπάτουλα μεγάλη για το άπλωμα και το στρώσιμο της κρέμας, μίξερ.




Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζουμε δύο δισκάκια μιας χρήσης (23 εκ.). Κόβουμε και δύο δίσκους από χαρτί ψησίματος και τους τοποθετούμε στην βάση από το κάθε δισκάκι για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα.
Ζεσταίνουμε λίγο τα 200 γρ. νερού που αναφέρονται στην συσκευασία του έτοιμου μίγματος και ρίχνουμε μέσα τις 3 κουτ. στιγμιαίου καφέ ή εσπρέσου , ανακατεύουμε να διαλυθεί ο καφές και αφήνουμε να κρυώσει. ΄Η εάν πίνετε γαλλικό καφέ πάρτε από την καφετιέρα που έχετε τον γαλλικό σας 200 γρ.  έτσι δεν θα χρειαστεί να ζεστάνετε και νερό.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την σκόνη της συσκευασίας, τα 3 αυγά το ηλιέλαιο ή την λιωμένη μαργαρίνη και τον καφέ που έχει κρυώσει, χτυπάμε για 2-3 λεπτά.  Γεμίζουμε ισόποσα τα δισκάκια και τα τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Καλά είναι να δοκιμάσετε με ένα μαχαίρι στην μέση του κέικ και εάν το μαχαίρι βγει καθαρό είστε έτοιμη αλλιώς αφήστε άλλα 5 λεπτά.



Το καλό με αυτό το μείγμα είναι ότι αφού κρυώσει το κέικ και μείνει 1 ώρα είναι έτοιμο να δουλευτεί αντιθέτως με το παντεσπάνι που θέλει μια μέρα να στεγνώσει καλά για να μπορέσει να κοπεί και να δουλευτεί χωρίς να σκορπάει.
Τώρα αφού έχουμε καθαρίσει τον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο.
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι πάλι πρέπει να πλένετε τον κάδο του μίξερ σας για να συνεχίσετε με την κρέμα. 
Τοποθετούμε στον κάδο το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος (100 γρ.), την βανίλια και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας, χαμηλώνουμε λίγο το μίξερ και αρχίζουμε και συμπληρώνουμε σιγά-σιγά την άχνη. 
Χτυπάμε καλά μέχρι να αρχίζει η κρέμα μας να γυαλίζει οπότε και αρχίζουμε και συμπληρώνουμε το λικέρ μας και το εσάνς. Τώρα εδώ ο καθένας μπορεί να βάλει τόσο όσο τον ικανοποιεί στην γεύση.
Εγώ θέλω να έχει γεύση καφέ αλλά χωρίς να είναι υπερβολικό γιαυτό θα αρχίσετε με το ένα σφηνάκι και το εσάνς (εάν έχετε) και θα δοκιμάζετε να δείτε που σας ικανοποιεί η γεύση.


Μόλις τελειώσετε και δεν έχετε φάει την μισή κρέμα αρχίζετε να συμπληρώνετε σιγά σιγά την σαντιγί (2 κουταλιές την φορά) και ανακατεύετε απαλά και κυκλικά από κάτω προς τα επάνω. Ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλη την σαντιγί. Θέλω η κρέμα σας να είναι αέρινη αλλά και σφιχτή μια και αυτή θα είναι και η σύσταση της (δεν παγώνει περισσότερο στο ψυγείο).


Τώρα αφού έχετε κόψει τα καπελάκια από τον κάθε δίσκο και τον έχετε φέρει σε ευθεία με το μαχαίρι του ψωμιού, τοποθετήστε τον πρώτο δίσκο και βάλτε το 1/3 της κρέμας απλώνοντας την και αφήνοντας περίπου μισό εκατοστό από τις άκρες .


Τοποθετήστε τον δεύτερο δίσκο πάνω στην κρέμα από την μεριά που κόψατε το καπελάκι του και αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να έχετε επάνω το επίπεδο και καλό μέρος του δίσκου και πιέστε λίγο να φτάσει η κρέμα πλέον στην άκρη και σε μια ευθεία με τους δίσκους του κέικ. 




Τώρα δεν θα σας πω ότι είναι εύκολο το στρώσιμο της κρέμας στην τούρτα αλλά επειδή θα βάλουμε τα μπισκότα γύρω-γύρω μην αγχώνεστε και πάρα πολύ.
Βάλτε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα κρέμας επάνω στην τούρτα και με την μακριά σπάτουλα αρχίστε να την τραβάτε από την μέση προς τις άκρες έτσι ώστε να πέφτει και από τα πλάγια η κρέμα. Προσπαθήστε με την σπάτουλα κάθετα να στρώσετε την κρέμα και να σκεπάζει όσο μπορείτε τα πλαϊνά. Όταν θα χρειάζεται να συμπληρώνετε κρέμα θα τοποθετείτε επάνω στην τούρτα και προς την μεριά που χρειάζεται να σκεπάσετε και θα στρώνετε την κρέμα προς τα κάτω.

Βεβαιωθείτε ότι θα κρατήσετε και λίγη κρέμα να κάνετε και καμιά ροζέτα για την διακόσμηση.



Μόλις θεωρείτε ότι τελειώσατε αρχίστε να κολλάτε τα μπισκότα πιέζοντας τα και ΛΊΓΟ για να κολλήσουν στην κρέμα.
Εάν ακολουθήσετε πιστά την συνταγή δεν θα χρειαστείτε δεύτερο πακέτο μπισκότων (είναι ακριβώς δεν περισσεύει ούτε ένα), εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να διαφοροποιήσετε λίγο τις διαστάσεις της τούρτας θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και δεύτερο πακέτο μπισκότων.


Η κορδέλα εκτός από διακοσμητική είναι και για πρακτικούς λόγους, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι σε περίπτωση που δεν πιέσαμε καλά τα μπισκότα δεν θα μας ξεκολλήσει κανένα κατά λάθος. Καλά είναι να δέσετε  την κορδέλα τόσο όσο να μην σπάσετε και τα μπισκότα (με προσοχή).
Βάλτε την κρέμα που περίσσεψε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και μαζί με την τούρτα στο ψυγείο. Αφήστε κανένα μισάωρο και κόψτε την σακούλα όσο σας αρέσει κάντε ροζέτες και στην μέση βάλτε την σοκολάτα σας. Όταν θα είναι η ώρα να σερβίρετε πασπαλίστε και λίγο κακάο (προαιρετικά) όχι νωρίτερα γιατί το κακάο σκουραίνει και υγραίνετε στο ψυγείο και δείχνει άσχημα.


Τα μπισκότα δεν τα μουσκεύουμε σε καφέ γιατί δεν θα κολλήσουν στην κρέμα αλλά και δεν θα μπορέσουν να σταθούν όρθια βρεγμένα γιαυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η γεύση που δώσατε στην κρέμα σας είναι η επιθυμητή

Τώρα τι να πω γι αυτή την τούρτα είναι εξαιρετική και ισορροπημένη και χωρίς αυγά!
Εάν σας αρέσουν τα διαφορετικά τολμήστε την δεν θα το μετανιώσετε!

Και του χρόνου , γεροί να είμαστε και να μας χαίρονται αυτοί που μας αγαπούν.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 








2 σχόλια:

  1. Βλέπω του δώσαμε και κατάλαβε!Τέλεια φαίνεται!Πολλά πολλά χρόνια blogging!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή