Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Chutney μελιτζάνας (τσάτνεϊ) σε δύο παραλλαγές




Πιατέλες τυριών ... είναι το καλύτερο μου!
Θεωρώ ότι είναι μια απόλυτα ικανοποιητική και χαλαρωτική εμπειρία κατά την οποία δοκιμάζεις διάφορες ποικιλίες ή τουλάχιστον 3 κάθε φορά ... και στην συνέχεια γεμίζω την πιατέλα με σύκα, σταφύλια, κρακεράκια, κριτσίνια, αλλαντικά και φυσικά chutneys (τσάτνεϊ).
Ανοίξτε και ένα καλό μπουκάλι λευκό κρασί ή μια καλή μπύρα και ξεκουραστείτε ένα βράδυ Παρασκευής.



Φέτος είμαι λίγο τυχερή γιατί οι μελιτζάνες μου τα κατάφεραν ... σε σύγκριση με άλλες χρονιές που απλώς αυτοκτονούσαν πριν καν γίνουν μισό μέτρο.
Έτσι σκέφτηκα μια και δεν ήταν πολλές να τις αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο, ψήσαμε μερικές στα κάρβουνα και κάναμε μελιτζανοσαλάτα και τις μικρές μου , τις τρυφερές είπα να τις κρατήσω για πιο γκουρμέ πράγματα!
Τι καλύτερο από ένα τσάτνεϊ, να θυμάστε ότι πρέπει να παίρνετε εσείς που δεν καλλιεργείται πραγματικά ώριμα λαχανικά όταν θέλετε να κάνετε τσάτνεϊ και όταν λέμε ώριμα δεν εννοούμε σάπια αλλά ΕΠΟΧΗΣ. Ξεχάστε επίσης τα πολύ όμορφα και μεγάλα λαχανικά γιατί είναι επικίνδυνα. Να θυμάστε ότι όσο πιο στραβοχυμένο είναι ένα φρούτο ή λαχανικό τόσο λιγότερα φάρμακα έχει. Άλλωστε σε τέτοιες παρασκευές δεν μας πειράζει η εμφάνιση.
Το μηλόξιδο και μια καλή ντομάτα προσθέτουν οξύτητα που αντισταθμίζετε από τη γλυκύτητα της ζάχαρης και της σταφίδας. 
Ενώ υπάρχουν αρκετά μπαχαρικά σε αυτή τη συνταγή εκείνο που το κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι οι σπόροι του κόλιανδρου και το φρέσκο τζίντζερ.
Έτσι εδώ έχουμε το υπέροχα γλυκό και πικάντικο τσάτνεϊ μελιτζάνας ... το τέλειο καρύκευμα για την πιατέλα τυριών που θα κάνω την Παρασκευή το βράδυ.

Α ξέχασα να σας πω για εσάς που δεν το έχετε πολύ έχω και μια εύκολη συνταγή για να αρχίσετε από τα εύκολα και εάν σας αρέσει η ιδέα προχωράτε και με την δύσκολη. Βέβαια στην εύκολη λείπουν όλα τα μπαχαρικά αλλά εσείς εάν θέλετε μπορείτε να την εμπλουτίσετε με ότι νομίζετε ότι είναι πιο κοντά στις γεύσεις σας.

ΔΥΣΚΟΛΗ ή περισσότερο πικάντικη

Υλικά:

1200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κυβάκια (3 μέτριες περίπου)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ρόμα ντομάτες χωρίς τα σπόρια κομμένες σε κύβους
200 ml μηλόξιδο
200 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
50 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
1 πιπεριά τσίλι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1 στικ κανέλας
10 σπόρους μαύρου πιπεριού
3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο (σπόροι)
2 κουτ. γλυκού πάστα πιπεριάς (προαιρετικά)
αλάτι





Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε. Τις κόβουμε σε κυβάκια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλάτι και ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου στους 200-220 βαθμούς για 20-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν καλά. Καλά θα ήταν επειδή οι μελιτζάνες είναι στον καιρό τους έχουν και αρκετά σπόρια, εάν δεν σας πειράζει η αίσθηση κόψτε ολόκληρη τη μελιτζάνα σε κύβους. 
Εάν τώρα σας ενοχλούν μην χρησιμοποιήσετε το κάτω μέρος της μελιτζάνας που έχει και τα περισσότερα σπόρια. Κρατήστε τα και κάντε ένα ιμάμ μπαϊλντί ή ένα λαδερό φαγητό.

Εγώ επειδή χρησιμοποίησα μικρές δικές μου μελιτζάνες δεν είχαν ακόμη πολλά σπόρια, σχεδόν καθόλου.



Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και θα τις χρησιμοποιήσουμε προς το τέλος του βρασίματος.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο, το τσίλι και την ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. 
Σβήνουμε με το μηλόξιδο και προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από τις μελιτζάνες.
Χαμηλώνουμε την εστία στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα τέταρτο ανακατεύοντας τακτικά.
Μετά το τέταρτο ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.
Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να σας πάρει πάνω από 30-35 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ να ανακατεύετε συχνά και να ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ μην σας κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας.
Το chutney είναι έτοιμο όταν έχει γίνει παχύ και κολλώδες. Αφαιρέστε το στικ κανέλας.
Συντηρείτε στο ψυγείο για αρκετό καιρό μια και έχει ζάχαρη και ξύδι ως φυσικά συντηρητικά. 

Η αλήθεια είναι με όλα αυτά τα μείγματα που έχουν τόσα υλικά, μπαχάρια και μυρωδικά πρέπει να αφήνουμε τουλάχιστον μερικές μέρες να ωριμάσει η γεύση για να μας αποδώσει το σωστότερο αποτέλεσμα. Μην σας φανεί παράξενο εάν έχει άλλη γεύση την ημέρα που το φτιάξατε και άλλη μετά από 1 εβδομάδα.
Επίσης καλό θα ήταν όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε να το βγάλετε από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

Τώρα τι να σας πω πως συνοδεύετε; Σχεδόν όπως όλα τα chutney με τυριά, αλλαντικά, ψητά αλλά και σκέτο με μερικά κριτσινάκια και μια παγωμένη μπύρα ... μιας και είναι αρκετά πικάντικο!


Εύκολη & γρήγορη

Υλικά:

3 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες κομμένες κυβάκια
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
70 γρ. μηλόξιδο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη φέτες λεπτές
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της μελιτζάνας
αλάτι - πιπέρι
κόλιανδρο φρέσκο για το σερβίρισμα



Εκτέλεση:

Κόβουμε όπως και στην προηγούμενη συνταγή τις μελιτζάνες σε κυβάκια, ραντίζουμε με λάδι, αλατοπιπερώνουμε και στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου στους 220 για 20-25 λεπτά. 
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε και το κομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το ξύδι, συμπληρώνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αρχίσει να καραμελώνει ελαφρώς. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
Αυτό είναι,  αποσύρουμε και σερβίρουμε με κόλιανδρο φρέσκο. Το πόσο κόλιανδρο το αφήνω στον καθένα γιατί είναι ένα ιδιαίτερο μυρωδικό και δεν αρέσει σε όλους, σε αυτούς που δεν αρέσει μπορούν να βάλουν μαϊντανό.
Αυτή η εκδοχή είναι πιο μελιτζανοσαλάτα, δεν διατηρείται πολλές μέρες και θα τις συμπεριφερθείτε σαν ένα λαδερό φαγητό ή μια σαλάτα, πρέπει να καταναλωθεί σχεδόν άμεσα ή συντηρείτε το πολύ 2 μέρες στο ψυγείο.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ









2 σχόλια:

  1. Μάζεψα τις τελευταίες μελιτζάνες από τον κήπο και έκανα το ωραίο σου τσάτνεϊ μελιτζάνας... Πολύ μας αρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοφάγωτο λοιπόν, εγώ φέτος δεν πήρα πολλές μελιτζάνες από τον κήπο μου και έκανα λίγα βαζάκια. Και του χρόνου με υγεία πάνω απ΄όλα.

      Διαγραφή