Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Πάστα από πιπεριά Φλωρίνης & καυτερή Jalapeno (Χαλαπένιο)





Αχ καλοκαιράκι και εκτός από διακοπές έχει και πολλές παρασκευές που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε το καλοκαίρι κλεισμένο μέσα σε ένα βαζάκι για όλο το χειμώνα!

Εδώ ήμαστε λοιπόν όπως σας υποσχέθηκα με την έκπληξη!
Πάστα πιπεριάς ή ντιπ από πιπεριές Φλωρίνης που είναι στον καιρό τους, πράσινες πιπεριές επίσης στον καιρό τους και καυτερές πιπεριές χαλαπένιο που εάν δεν τις βρείτε σε σούπερ μάρκετ ή στον μανάβη της γειτονιάς, παίζει να τις βρείτε σε μεγάλη λαϊκή, εγώ βέβαια τις βρήκα στον κήπο μου όπου και τις φύτεψα από σπόρους που είχα μαζέψει από την περσινή σοδιά.





Τώρα εάν δεν βρείτε μπορείτε να βάλετε ότι άλλη καυτερή πιπεριά βρείτε.
Και για να ξέρετε η πιπεριά ειδικά η καυτερή μπορεί να μεγαλώσει και σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας, εάν βρείτε χαλαπένιος κρατήστε σπόρο και φυτέψτε μετά τις 20 Φεβρουαρίου σε μικρά φυτώρια ή μετά τις 25 Μαρτίου σε γλάστρα. Του φυτωρίου μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στην γλάστρα όταν θα έχουν γίνει περίπου 5-6 εκατοστά. 

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ευλογημένο, έχουμε τόσα φρέσκα και ωραία λαχανικά για να κάνουμε διάφορες κονσερβούλες και να τις αποθηκεύσουμε ώστε να έχουμε όλο το χειμώνα, που δεν ξέρω από που να αρχίσω. Βασίλισσα βέβαια η κυρία ντομάτα που φέτος έχω κάνει ένα σκασμό σάλτες, καυτερές , απλώς πικάντικες, με πιπεριές, με σκόρδο και βασιλικό και φυσικά σπέσιαλ για τις μακαρονάδες που κάνω τις κρύες νύχτες του χειμώνα!!!


Φυσικά για όποιον θέλει συνταγές μπορεί να τις βρει στην ανάρτηση "Σάλτες" από προηγούμενη χρονιά. Φέτος είπα η χρονιά να είναι για τις πιπεριές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν γιατί δεν θα σας το κρύψω, θέλει τον χρόνο του. Μην τρομάζετε δεν είναι δύσκολο, απλώς θέλει να διαθέσετε λίγο χρόνο στην κουζίνα.
Εγώ την ποσότητα που θα σας δώσω την έκανα γιατί μας αρέσουν τα καυτερά αλλά έδωσα και λίγο σε συγγενείς και φίλους, οπότε μην τρομάξετε, δεν είναι ότι το κάνεις και κάθε μέρα, έχει και ζέστη!
Απλώς κάντε την μισή συνταγή, δεν παίζουν ρόλο οι αναλογίες, προσαρμόστε τις στις δικές σας ανάγκες, μόνο μην αλλάξετε τα υλικά.


Υλικά:

Για 20-23 βαζάκια των 130-150ml (μικρά βαζάκια)

10 κιλά πιπεριές Φλωρίνης



10 πιπεριές χαλαπένιος (ή άλλη καυτερή) για πολύ καυτερή
                                                                  6 χαλαπένιος για μέτριο κάψιμο
                                                                  3 χαλαπένιος για ελαφρύ κάψιμο
5-6 πιπεριές πράσινες (γλυκές ή κέρατο)
8-10 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας αλάτι (κοφτό) 
1 κουτ. σούπας κοφτό πάπρικα καπνιστή γλυκιά σε σκόνη (προαιρετικά)



Επιπλέον θα χρειαστείτε:

- λαδόκολλα για το ταψί
- γάντια μιας χρήσης για το καθάρισμα της καυτερής πιπεριάς (μην το κάνετε χωρίς γάντια)
- σακούλες πλαστικές καθαρές για τις πιπεριές φλωρίνης
- επιπλέον ελαιόλαδο για τα βαζάκια (γίνετε λόγος παρακάτω στην εκτέλεση )
- βαζάκια γυάλινα 


Εκτέλεση:

Κόβουμε το καπάκι της πιπεριάς, αφαιρούμε τα σπόρια και πλένουμε καλά τις πιπεριές. Τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου (ψιλά την σχάρα) στους 200 βαθμούς 15 λεπτά από την μια πλευρά και 15 λεπτά από την άλλη.




Βάζουμε τις ψημένες πιπεριές σε καθαρό σακουλάκι και κλείνουμε καλά αφήνοντας έτσι για τουλάχιστον μισή ώρα , να μην κρυώσουν όμως τελείως οι πιπεριές γιατί ίσως να ξεφλουδίζονται πιο δύσκολα. Το σακουλάκι θα ιδρώσει και θα βοηθήσει την φλούδα της πιπεριάς να φύγει ευκολότερα.



Αφού τις ξεφλουδίσετε βάλτε σε ταψάκι με τα υγρά τους που χρειάζονται μην τα πετάξετε και αφήστε τις πιπεριές να ξεκουραστούν. Εάν η διαδικασία σας φαίνεται χρονοβόρα σε αυτή τη φάση μπορείτε να βάλετε τις πιπεριές στο ψυγείο και να συνεχίσετε την επομένη. Οι πιπεριές διατηρούνται στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ημέρες έτσι. 

Επίσης θα ήθελα να σας πω, σε αυτή την φάση μπορείτε να τις βάλετε ολόκληρες όπως είναι σε πλαστικά δοχεία και στην κατάψυξη. Διατηρούνται για 6 μήνες τουλάχιστον, απλώς μην βάλετε το ζουμάκι τους δεν χρειάζεται. Θα έχετε ότι πουλάνε στο σούπερ μάρκετ, πιπεριές φλωρίνης βάζου.
Όταν τις χρειαστείτε και τις αποψύξετε βάλτε λίγο λαδάκι και λίγο ξύδι, αλάτι και έτοιμοι.


Και συνεχίζουμε πλέον με τους τολμηρούς μου φίλους που θα επιχειρήσουν πλέον το καυτερό ντιπ!!!
Αρχίστε βάζοντας γάντια και καθαρίζοντας τις καυτερές πιπεριές, καθαρίζοντας εννοούμε να βγάλετε τα σπόρια και να τις ξεπλύνετε καλά.
Συνεχίστε καθαρίζοντας τις πράσινες μεγάλες πιπεριές και τέλος καθαρίζοντας τις σκελίδες σκόρδου. 
Στο μπλέντερ βάλτε τις καυτερές πρώτα και λίγες πιπεριές φλωρίνης (ψητές) και μετά συνεχίστε με τις πράσινες και τέλος το σκόρδο. Καλά είναι να αλέθεται λίγες πράσινες με τις ψητές για να γίνουν πιο καλά πολτός.
Μόλις τελειώσετε τα πάντα και έχετε μια παχιά σάλτσα, τοποθετήστε στην κατσαρόλα τον πολτό, το λάδι, το αλάτι, τη καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά) και στην εστία.


Τώρα την προσοχή σας παρακαλώ, επειδή έχουμε μια αρκετά παχιά σάλτσα χωρίς πολλά υγρά σημαίνει ότι μόλις αρχίσει ο βρασμός θα πιτσιλάει σαν τρελή!!!

Γιαυτό η όλη διαδικασία είναι μισή ώρα ίσα να δέσουν όλα τα υλικά και να βράσουν οι ωμές πιπεριές, σας παρακαλώ να είστε από πάνω και να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να τελειώσει το μισάωρο. Όσο ανακατεύετε δεν υπάρχει περίπτωση να πιτσιλίσει ή και εάν πιτσιλίσει θα είναι πολύ λίγο.
Επίσης καλά είναι να μην έχετε πολύ κοντά το πρόσωπο σας στην κατσαρόλα μήπως και κάποιοι από τους ατμούς να ενοχληθούν τα μάτια τους.

Εννοείτε ότι έχετε πλύνει καλά τα βαζάκια σας και τα έχετε στον φούρνο περιμένοντας το τελευταίο τέταρτο που θα αποστειρωθούν. 

Πάμε λοιπόν, βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία στην αρχή στο δυνατό μέχρι να αρχίσει ο βρασμός που θα αρχίσει γρήγορα επειδή δεν έχετε πολλά υγρά,  και μόλις αρχίσει θα χαμηλώσετε την εστία στο μισό (εάν το ανώτερο είναι 9 θα το πάτε στο 5, εάν είναι το ανώτερο το 3 θα το πάτε στο 1 1/2)

Μόλις περάσει το πρώτο τέταρτο ανάψτε και τον φούρνο στους 100 βαθμούς και συνεχίστε μαζί το βράσιμο και την αποστείρωση, ανακατεύοντας ΣΥΝΕΧΩΣ.
Μόλις περάσει το μισάωρο σβήστε την εστία και τον φούρνο και αρχίστε να γεμίζετε τα βαζάκια σας.


Μόλις τα γεμίσετε και έχετε αφήσει μισό δάχτυλο περιθώριο από το χείλος, συμπληρώστε λίγο λαδάκι για να σφραγίσει η πάστα, κλείστε ΚΑΛΑ το βάζο και αναποδογυρίστε τοποθετώντας τα βάζα σε καθαρό ταψάκι και  αφήστε έτσι ένα ολόκληρο βράδυ. 

Όταν λέμε το λάδι σφραγίζει εννοούμε ότι παίζει το ρόλο του συντηρητικού, μαζί με το αλάτι που έχουμε βάλει μια και δεν χρησιμοποιείται άλλου είδους συντηρητικό στις οικιακές κονσερβοποιήσεις προϊόντων. Βάλτε αυτό το λίγο ελαιόλαδο, επιβάλλεται. 



Εάν είστε από εκείνους που τολμούν μέσα στην κουζίνα κάντε το 

δεν θα το μετανιώσετε.



- συνοδέψτε τα κρέατα σας μια και έχετε κάνει μια σπιτική πάπρικα που δεν έχει να ζηλέψει 
  τίποτα  από αυτή που πουλάνε στα σούπερ
- βάλτε στο ψωμί σας 
- χρησιμοποιείστε 1 μόνο κουταλιά αντί για πελτέ και ενισχύστε τα λαδερά σας ή τα
   κοκκινιστά σας
- χρησιμοποιείστε το σαν ντιπ ένα βράδυ με πατατάκια ή νάτσος και μπύρα
- διοργανώστε μια μεξικάνικη βραδιά με φίλους στο μπαλκόνι

Οπως και να θέλετε να την απολαύσετε μην ξεχνάτε ότι :


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ 



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου