Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Βυσσινόπιτα - κέικ με βύσσινα & μαρμελάδα



Η οξύχυμος κερασιά παράγει τα ξινά κεράσια ή αλλιώς βύσσινα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Θεωρείται ιδιαίτερα δυναμωτικός καρπός. 
Ωφέλιμος για το άσθμα, την αναιμία και τις αρθρίτιδες. 
Ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα και περιέχει ουσίες που βελτιώνουν τη μνήμη, την όραση και τη συγκέντρωση. 



Ο ξινός χυμός του βύσσινου προστασία κατά του καρκίνου



Σήμερα σας έχω κάτι πολύ σπέσιαλ, αλλά μόνο για αυτούς που τρώνε ξινά!!!
Μία τάρτα χωρίς το μπισκότο, ένα κέικ με βύσσινα, μια γλυκόξινη πίτα χωρίς φύλλο, όπως και να το πεις είναι ένα  πανεύκολο, γρήγορο και χωρίς μίξερ και πολλά σκεύη, ένα γλυκάκι τέλειο για το καλοκαίρι.
Κάτι ανάμεσα σε κέικ, brownie,  αμερικάνικη pie ή  γλυκιά πίτα χωρίς φύλλο είναι η σημερινή συνταγή! Κάντε το τώρα όσο τα βύσσινα είναι ακόμη στον καιρός τους, κάντε αυτό το φανταστικό γλυκάκι που τρώγεται χλιαρό όσο και κρύο.
Είναι εύκολο, με λίγα υλικά που μπορεί να συνοδεύσει τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ ή σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό. Απλό αλλά τόσο νόστιμο και φυσικά ξυνούλι.
Τώρα εάν για κάποιο λόγο δεν σας αρέσουν το βύσσινα, κάντε το με κεράσια ή μύρτιλλα ή μούρα, φρέσκα κατά προτίμηση (και όχι κατεψυγμένα)  απλώς δεν θα είναι τόσο ξινό.


Υλικά:

200 γρ. ζάχαρη
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 αυγά μέτρια
1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (σκόνη)
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
100-120 γρ. βύσσινα φρέσκα χωρίς το κουκούτσι τους
1 φόρμα αλουμινίου μιας χρήσης διαμέτρου 20-22 εκ.



Εκτέλεση:

Το δύσκολο ίσως σε αυτή την συνταγή είναι να βγάλετε τα κουκούτσια, αλλά υπάρχει ειδικό εργαλείο σούπερ το οποίο ούτε που καταλαβαίνεις πότε έχεις τελειώσει! Βέβαια υπάρχει και το παραδοσιακό.
Καλά είναι να κρατήσετε και το χυμό που θα βγάλουν τα βύσσινα κατά τον καθαρισμό τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς. Βουτυρώνουμε την φόρμα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, την βανιλίνη και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. 
Λιώνουμε το βούτυρο κατά προτίμηση σε φουρνάκι μικροκυμάτων για 50 δεύτερα, θέλουμε να λιώσει απλώς όχι να καεί. 
Αφήνουμε για κανένα λεπτό το βούτυρο να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα τα αυγά (προσοχή μην είναι πολύ ζεστό το βούτυρο και μας ψήσει τα αυγά). Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο μείγμα με το αλεύρι και την ζάχαρη.


Ανακατεύουμε μια μια σπάτουλα και τέλος ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα κρατώντας μερικά για να τα βάλουμε πάνω στο μείγμα. Στρώνουμε καλά στο ταψάκι το μείγμα μας και τοποθετούμε διάσπαρτα τα βύσσινα που κρατήσαμε .
Πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή εάν θέλετε και ψήνουμε για 40-45 λεπτά αναλόγως τον φούρνο.




Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά πριν σερβίρουμε. Τρώγεται χλιαρό αλλά και κρύο. Μπορείτε να σερβίρετε με παγωτό ή σαντιγί και με συνοδεία ενός ωραίου καφέ. Δεν φουσκώνει όπως το κέικ και είναι αρκετά ζουμερό (όπως το brownie). Ειδικά στα σημεία που υπάρχει ο χυμός από τα βύσσινα είναι όνειρο!


Ευτυχώς που είχα πάρει κομμάτι για την φωτογράφηση γιατί ο άντρας μου πήρε το ταψάκι και έφυγε.


Και φυσικά δεν έμεινε ψίχουλο, ότι προλάβατε να δείτε ... είδατε!



Και φυσικά εάν έχετε πάρει τα βύσσινα από την λαϊκή και σίγουρα θα σας περισσέψουν  κάντε μια βυσσινάδα ή γλυκό του κουταλιού ή μια ωραιότατη μαρμελάδα!



Μαρμελάδα βύσσινο

1 κιλό βύσσινα καθαρισμένα
850 γρ. ζάχαρη (εάν την θέλετε γλυκόξινη) αλλιώς  950-1000 γρ. ζάχαρη 
χυμό από μισό λεμόνι

Ακολουθήστε την συνταγή από την  μαρμελάδα κεράσι που είναι ίδια και καλή επιτυχία!



Σας εύχομαι καλή επιτυχία









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου