Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Τάρτα με κολοκύθα & κατίκι



Και το αφιέρωμα στην κολοκύθα συνεχίζετε!!!
Εάν νομίζατε ότι φέτος θα την βγάζατε με μια τούρτα σας γελάσανε ... να μην κάνουμε και μια τάρτα έτσι για το καλό του φθινοπώρου! πέρσι είχαμε κάνει cheesecake φέτος ας κάνουμε κάτι πιο Ελληνικό.
Φαντάζομαι ότι μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει πόσο μου αρέσει η κολοκύθα και τελικά πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με αυτή. Το κυριότερο όμως είναι ότι μπορούμε να κάνουμε και γλυκά αλλά και αλμυρά.
Την σημερινή τάρτα θα την έλεγες μάλλον αλμυρή! Με πλούσια γεύση που προσφέρει το γιαούρτι και το κατίκι, παράλληλα δροσερή που την κάνουν ο δυόσμος και οι καυκαλήθρες. Αλλά πάνω από όλα με γεμάτη γεύση χάρη στην κολοκύθα!



Υλικά για την τάρτα (ζύμη μπριζέ)

330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο αγελάδας παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αυγού
40 γρ. κρύο νερό

+ ένα κρόκο για επάλειψη

Υλικά για την γέμιση:

400 γρ. πολτό κολοκύθας
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 κεσεδάκι Κατίκι Δομοκού (200 γρ.)
2 μεγάλα αυγά
5-6 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες (προαιρετικά και εάν βρείτε) ψιλοκομμένο
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουτ. γλυκού σουσάμι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την τάρτα:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το παγωμένο βούτυρο και με το εξάρτημα του φτερού χτυπάμε μέχρι να γίνει τρίμματα, ρίχνουμε τον κρόκο, το νερό και το αλάτι και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα. Σταματάμε το χτύπημα μεταφέρουμε σε διαφάνεια ή λαδόκολλα, πατάμε λίγο και μεταφέρουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο (καλύτερα είναι και όλο το βράδυ). 

Εναλλακτικά εάν δεν έχουμε μίξερ μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ένα βαθύ λεκανάκι το αλεύρι με το παγωμένο βούτυρο και με της παλάμες μας να τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνουν τα τρίμματα, ρίχνουμε μέσα το νερό, τον κρόκο και το αλάτι και πλάθουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι ελαστικό, μην το ζαλίσουμε όμως πολύ!!! Το τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο στο ψυγείο.

Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε ένα στρόγγυλο φύλλο γύρω στο 1/2 εκατ. πάχος. 




Το μεταφέρουμε στην ταρτιέρα (26-28εκ.) που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά και διάφορα σημεία και στα τοιχώματα, κόβουμε ότι προεξέχει, καλύπτουμε με διαφάνεια που εφάπτεται στην τάρτα και ξανα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 45 λεπτά. 



Αφαιρούμε από το ψυγείο και βγάζουμε την μεμβράνη, τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στον αέρα για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε την λαδόκολλα και τα όσπρια αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, αυτό το κάνουμε ώστε να θωρακίσουμε την τάρτα από κάποιο ζουμερό υλικό που θα βάλουμε (να μην νοτίσει και δεν μπορέσει να ψηθεί)

Στο μεταξύ αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε ένα γυάλινο μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με  το γιαούρτι με σύρμα, συνεχίζοντας ρίχνουμε το κατίκι, την κολοκύθα, το δυόσμο και τις καυκαλήθρες, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.  



Αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, την γεμίζουμε με την γέμιση, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο αλλά πάντα στην μεσαία σχάρα.
Εάν η τάρτα αρχίζει να παίρνει χρώμα πριν από τα 30 λεπτά σκεπάστε με λαδόκολλα ή χαμηλώστε ελαφρώς τον φούρνο προσέχοντας συνεχώς την τάρτα.
Μόλις ψηθεί αφήστε να κρυώσει αρκετά πριν ξεφορμάρεται. 

Συνοδεύστε με ένα ξηρό λευκό κρασί για να αναδείξετε τα αρώματα της τάρτα, σερβίρετε χλιαρή.
Κάντε την γι αυτούς που γιορτάζουν αύριο και ευχηθείτε τους τα καλύτερα!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου