Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Τούρτα κολοκύθας


Καλό Φθινόπωρο!

Πάντα το φθινόπωρο για μένα ήταν η καλύτερη εποχή!
Όχι επειδή έχω γεννηθεί κάπου ανάμεσα στους μήνες του, αλλά επειδή είναι μια ξεχωριστή εποχή του χρόνου. Είναι η εποχή κατά την οποία ο γαλανός ουρανός, οι ηλιόλουστες μέρες και οι δροσερές νύχτες προσθέτουν σιγά σιγά πολλές κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες πινελιές στα δέντρα, τα δάση , τις αυλές και τα μπαλκόνια.
Στην Ιαπωνία οι άνθρωποι βγαίνουν να κυνηγήσουν τα φθινοπωρινά χρώματα όπως το λένε για να περιγράψουν τις φθινοπωρινές εκδρομές που κάνουν για να θαυμάσουν την τέχνη της φύσης



Το φθινόπωρο αποτελεί για πολλούς την καλύτερη εποχή του έτους. Για εκείνους που αγαπούν να κάνουν περίπατο μέσα στα κίτρινα φύλλα, τώρα είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος. 
Όσο για αυτούς που λατρεύουν τη φωτογραφία, κάνουν τις βόλτες τους στα απλωμένα πεσμένα φύλλα και με το φακό τους αιχμαλωτίζουν τις ομορφότερες φθινοπωρινές στιγμές.


Άλλοι πάλι την θεωρούν μια περίοδο μελαγχολική επειδή πλησιάζει ο χειμώνας. Το φθινόπωρο είναι ίσως, η πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφη εποχή του χρόνου.  O καιρός πότε θυμίζει καλοκαίρι και πότε τον επερχόμενο χειμώνα.
Σε όποια κατηγορία και να ανήκετε σίγουρα τα χρώματα του φθινοπώρου δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο!
Και φυσικά το γνήσιο τέκνο του φθινοπώρου η κολοκύθα. Μεγάλες, μικρές, πορτοκαλί, κίτρινες, άσπρες, πολύχρωμες, όλες πανέμορφες αλλά και πεντανόστιμες και κυρίως θρεπτικές και υγιεινές!
Κάθε τέτοια εποχή φροντίζω να κάνω και κάτι με μια κολοκύθα, που συνήθως μου την δίνουν φίλοι ή συγγενείς. Άλλες φορές δεν χωράει ούτε στον νιπτήρα της κουζίνας και αποθηκεύουμε κιόλας και άλλες φορές ίσα για ένα μικρό γλυκάκι. Όπως και να έχει όμως δεν την αφήνω ποτέ ανεκμετάλλευτη. 

Ελάτε φέτος να κάνουμε μια τούρτα (τύπου Αμερικής) με το παντεσπάνι από κολοκύθα, τη βουτυρόκρεμα καφέ και τα διακοσμητικά της με ζαχαρόπαστα! Ελπίζω να σας έπεισα!!! 


Υλικά:

Για το κέικ (για 2 δίσκους)

210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. ζάχαρη καστανή
55 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελάδας
55 γρ. ηλιέλαιο
220 γρ. πολτό κολοκύθας ή μπορείτε να αγοράσετε ένα τενεκεδάκι από μεγάλα delicatessen
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1 βανιλίνη
μια πρέζα αλάτι
2 θήκες αλουμινίου μιας χρήσης 23cm (ή 3 θήκες εάν θέλετε να κάνετε πιο ψηλή την τούρτα)

Πάντα μπορείτε να κάνετε και πιο ψηλή την τούρτα τύπου Αμερικής αλλά θα χρειαστείτε 4 δίσκους και την διπλάσια ποσότητα της συνταγής που αναγράφετε παραπάνω. 


Για την βουτυρόκρεμα καφέ για 3 παντεσπάνια

150 γρ. ασπράδι αυγού (4 μεγάλα αυγά)
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. βούτυρο ανάλατο (αγελάδας)
2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας νερό

Αναλογία βουτυρόκρεμας για 2 παντεσπάνια

100 γρ. ασπράδι αυγού (3 μέτρια αυγά)
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
340 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 1/2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ διαλυμένο σε 1 1/2 κουτ. σούπας νερό


Για διακόσμηση

ζαχαρόπαστα λευκή γύρω στα 350-400 γρ.
χρώμα ζαχαροπλαστικής (πάστα), πορτοκαλί, πράσινο, καφέ, κόκκινο
γάντια μιας χρήσης


Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το μπέικιν, την βανιλίνη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά .
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά με τις ζάχαρες μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, ρίχνουμε το βούτυρο (λιωμένο), το λάδι και τον πολτό κολοκύθας και χτυπάμε για λίγο ακόμη.


Στην συνέχεια ρίχνουμε το μισό μείγμα από τις σκόνες και χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ή σε τρία  αλουμινένια δισκάκια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά το πολύ (απλώς εάν κάνετε 3 δίσκους θα βγουν πιο λεπτοί και θα πρέπει να ψήσετε σε λιγότερο χρόνο, περίπου 20 λεπτά). Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε ένα μαχαίρι στην μέση ενός δίσκου και εάν αυτό βγει στεγνό οι δίσκοι έχουν ψηθεί, μην τους αφήσετε άλλο φούρνο βγάλτε τους έξω και αφήστε να κρυώσουν εκτός φούρνου (για να μην συνεχίσουν να ψήνονται έστω και με την λίγη θερμοκρασία που θα έχει ο φούρνος και σας στεγνώσουν).




Αφού κρυώσουν καλά αφαιρέστε με ένα οδοντωτό μεγάλο μαχαίρι τα καπάκια από τους δίσκους σας και



1) βάζοντας ανάμεσα στους δίσκους λαδόκολλα μπορείτε να τα συντηρήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ημέρες
ή
2) τα τυλίγεται σε διαφάνεια και μετά με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε κατάψυξη, τα αποψύχεται όταν  θα τα χρειαστείτε, αντέχουν αρκετούς μήνες και αποψύχονται σε ελάχιστο χρόνο.
Και καλά είναι να τα τυλίξτε ένα ένα για να χρησιμοποιήσετε όσα χρειάζεστε .


Εκτέλεση βουτυρόκρεμας

1. Τοποθετήστε τα ασπράδια και την ζάχαρη σε μπασίνα (μεταλλικό μπολ) και χτυπήστε για λίγο με το μίξερ χειρός
2. Μεταφέρετε το μπολ σε μπεν μαρί και χτυπήστε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρέμα (για λόγους αποστείρωσης)
3. Μεταφέρετε το μείγμα στον κάδο του σταθερού μίξερ και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία και σφιχτή μαρέγκα (περίπου 10-15 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα)



4. Αλλάξτε και τοποθετήστε το φτερό και αρχίστε να ρίχνετε σιγά - σιγά το βούτυρο που έχετε κόψει σε μικρά κυβάκια, έχοντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις αποκτήσει μια λεία και γυαλιστερή υφή ρίξτε σιγά-σιγά τον καφέ .




Σε κάποια φάση όταν θα έχετε ρίξει περίπου τα 3/4 του βουτύρου η κρέμα θα μοιάζει να έχει κόψει και θα έχει γρομπαλάκια , απλώς συνεχίστε το χτύπημα και μην φοβηθείτε, θα στρώσει.
Τώρα σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε κάποιο σχέδιο στην βουτυρόκρεμα σας όπως εγώ που την έκανα με δύο χρώματα, ρίξτε την μισή ποσότητα του καφέ μέσα, αφαιρέστε την μισή ποσότητα της βουτυρόκρεμας και στο υπόλοιπο ρίξτε και την υπόλοιπη ποσότητα καφέ, έτσι θα έχετε ένα πιο σκούρο χρώμα για την υπόλοιπη μισή. Στρώστε πρώτα την ανοιχτόχρωμη και από πάνω περάστε την σκούρη, με μία σπάτουλα τραβήξτε γραμμές να ενωθούν οι δύο κρέμες.



Συναρμολόγηση:

Τοποθετήστε το ένα παντεσπάνι σε πιατέλα, στρώστε το 1/3 της κρέμας επάνω στο παντεσπάνι, τοποθετήστε το δεύτερο και πιέστε ελαφρώς. Στρώστε ξανά βουτυρόκρεμα . Φροντίστε να κρατήσετε αρκετό για την επικάλυψη της τούρτας.
Μόλις την τελειώσετε τοποθετήστε την στο ψυγείο. Τώρα λοιπόν αρχίζει η διασκέδαση!!!

Πάρτε την ζαχαρόπαστα και τα χρώματα και κάντε τα κολοκύθια σας.
Θα χρειαστεί εάν έχετε πάστα να βάζετε στην μύτη του μαχαιριού κάθε φορά που νομίζετε ότι δεν σας κάνει το χρώμα. Μην βάζετε από την αρχή πολύ χρώμα γιατί η πάστα είναι πολύ συμπυκνωμένη.

Για εσάς που δεν έχετε κάνει ποτέ απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες:
1.Βγάλτε τη ζαχαρόπαστα από το σακουλάκι
2. Πλάστε μέχρι να μαλακώσει καλά
3. Δώστε σιγά σιγά το χρώμα και λίγο κάθε φορά
4. Πλάστε καλά για να χρωματιστεί η ζαχαρόπαστα
5. Βάλτε τις ζαχαρόπαστες σε ναύλον μέχρι να έρθει η ώρα τους να χρησιμοποιηθούν.
6. ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΓΑΝΤΙΑ μιας χρήσης





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου