Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Υγιεινό κέικ μπανάνας




Όλοι μετά από τις γιορτές έχουν κάποιους ξηρούς καρπούς που τους έχουν περισσέψει!!!
Και μην μου πείτε ότι εσείς είστε από αυτούς που τις γιορτές δεν το παρακάνουν, κυρίως στα γλυκά. Τα περισσότερα ελληνικά γιορτινά γλυκά έχουν να κάνουν με ξηρούς καρπούς, είτε καρύδια, είτε αμύγδαλα. Αφήστε και εκείνα που παίρνουμε για την Πρωτοχρονιά που θα παίξουμε και κανένα χαρτάκι.
Μέσα σε αυτά λοιπόν είναι και οι χουρμάδες. Τελευταία έχω ανακαλύψει την αντικατάσταση της ζάχαρης με αποξηραμένα φρούτα, ανάμεσα σε αυτά την πρώτη θέση έχει ο χουρμάς!



Είπα λοιπόν να πάρω ένα κλασικό αμερικάνικο κέικ και να του αλλάξω λιγάκι τα φώτα, έτσι δοκιμαστικά να δω τι μπορώ τελικά να πειράξω σε μια κλασική συνταγή και από όχι και τόσο υγιεινή να την κάνω λίγο πιο εκλεπτυσμένη και λίγο πιο υγιεινή μια και από θερμίδες δεν μπορώ να πω ότι δεν έχει, απλά έχει θερμίδες που δεν σου κάνουν τόσο κακό. Εντάξει μην αναρωτηθούμε τώρα πόσες θερμίδες πήραμε στις γιορτές!
Άλλαξα λοιπόν το αλεύρι και το αντικατέστησα με σκόνη από φουντούκια, τη ζάχαρη και έβαλα χουρμάδες και δεν έβαλα καθόλου βούτυρο διότι όλοι ξέρουμε ότι οι ξηροί καρποί έχουν το δικό τους λαδάκι. 
Επειδή κάποια στιγμή ανάμεσα στην υστερία των εορτών να τα πάρουμε όλα πήρα και εγώ κάποια πράγματα που δεν χρησιμοποίησα, λοιπόν ένα ήταν και η πούδρα ή τρίμμα φουντουκιού.
Δεν ξέρω εάν είναι εύκολο να το βρείτε έτοιμο, σίγουρα όμως μπορείτε να το κάνετε παίρνοντας ψημένα φουντούκια και περνώντας τα από το μπλέντερ. Εάν δεν σας αρέσει το φουντούκι κάντε το με αμύγδαλο που βρίσκετε και πιο εύκολα πούδρα αμυγδάλου. 
Ελπίζω να αρέσει σε εσάς που προσέχετε την διατροφή σας και ξέρω πόσο δύσκολοι είστε γενικά.



Υλικά:



2 ώριμες μέτριες μπανάνες
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65% κακάο (εγώ έχω χρησιμοποιήσει 85%)
2 αυγά
50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα ή καρύδια
150 γρ. χουρμάδες
200 γρ. σκόνη φουντουκιού ή αμυγδάλου
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 βανιλίνη




Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς.
Στο μπλέντερ χτυπάμε τα 50 γρ. αμύγδαλο λίγο, τα θέλουμε μέτρια, ούτε σκόνη ούτε χοντρά κομμάτια.



Εάν δεν έχουμε βρει σκόνη φουντουκιού μπορούμε να πάρουμε την ίδια ποσότητα σε φουντούκια ψημένα και να τα περάσουμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.  Εάν πάλι δεν σας αρέσει το φουντούκι μπορείτε να το κάνετε με αμύγδαλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την σκόνη φουντουκιού με τα ψιλοσπαμένα αμύγδαλα, το μπέικιν, το αλάτι και την σοκολάτα ψιλοσπασμένη (εάν δεν θέλετε να κάνετε αυτή την διαδικασία και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα με 65% κακάο και πάνω, απλώς χρησιμοποιήστε σταγόνες σοκολάτας σε φακελάκι).
Βάλτε στο μπλέντερ τα αυγά, τις μπανάνες κομμένες σε ροδέλες και τους χουρμάδες που θα έχετε αφαιρέσει το κουκούτσι και χτυπήστε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά όλα σας τα υλικά.

Μεταφέρετε το μείγμα στο μείγμα με στα στερεά υλικά, ανακατέψτε με μια σπάτουλα.




Μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ 20-25 εκ. που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει ή βάλτε ένα αντικολλητικό χαρτί στην μεγαλύτερη επιφάνεια της φόρμας για να ξεφορμαριστεί και πιο εύκολα. Τοποθετήστε στην επιφάνεια λεπτές φέτες (πολύ λεπτές) μπανάνας για διακόσμηση (εάν δεν θέλετε μην τις βάλετε άλλωστε είναι προαιρετικό) πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη μόνο εάν έχετε βάλει φέτες μπανάνας (για να καραμελώσουν).





Ψήστε για 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο σας, κάπου κοντά στα 25 λεπτά κάντε τη δοκιμή με ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ, εάν το μαχαίρι βγει στεγνό, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς πριν το ξεφορμάρεται.
Το συγκεκριμένο κέικ είναι ζουμερό και υγρό έχει το βάρος του από τους ξηρούς καρπούς και τις μπανάνες γιαυτό μην περιμένετε να φουσκώσει πάρα πολύ.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου